�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Dort v cukrárnì mùže být dražší než zabalený s sebou

Autor: ÈTK
Datum vyd�n�: 03.02.2004
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=534

Chystáme zvýšení daní z pøidané hodnoty u restauraèních služeb asi zamotá hlavu majitelùm cukráren. Za dortíky, které si lidé dají u kafíèka na místì, bude stát po cukráøi chtít daò 22%.

fiogf49gjkf0d

PRAHA - Chystáme zvýšení daní z pøidané hodnoty u restauraèních služeb asi zamotá hlavu majitelùm cukráren. Za dortíky, které si lidé dají u kafíèka na místì, bude stát po cukráøi chtít daò 22%. Pokud si však lidé nechají sladkosti zabalit a vezmou si je domù , odvede cukrárna státu pouze 5%. „Jsme zvìdaví, jak to chce stát ohlídat,“ tážou se majitelé cukráren. Cukrárny doplácejí na to, že fungují jako prodejny a zároveò jako místo, kde si lidé povídají o zákusku nebo pøi kávì. Zatím co prodej potravin stát zdaòuje pouze pìti procenty, pohostinství bude od kvìtna podléhat základní sazbì 22%. „Ministerstvo financí musí pøipravit pøesný metodický pokyn,“ potvrdil Radek Nìmeèek z tiskového oddìlení resortu. Cukrárny již stejnou situaci zažili pøed lety, kdy byly sazby restaurací a prodejen také rozdílné.
Lidé se prý nemusejí bát, že by sladkosti byly na místì dražší než ty, které si odnesou sebou. Cukrárny údajnì zachovají jednotné ceny, ale jen za cenu èásteèného zdražení. „Bude to jen další komplikace, ale stejnì stát nemùže uhlídat co si lidé odnesou a co snìdí tady,“ øekla vedoucí jedné pražské cukrárny. Podobný osud asi èeká stánky s obèerstvením. Párek v rohlíku bude s vyšší daní, èokoládová tyèinka s nižší. Pizzerie èi restaurace, které prodávají jídlo sebou, však na dani neušetøí. “I když si lidé pizzu odnesou, stejnì se to bude považovat za restauraèní službu,“ øíká Nìmeèek. Podle odborníkù si však se zdražením majitelé restaurací a hospod nemusejí lámat hlavu. Lidé do nich chodit nepøestanou.

Vyjadøete se do diskuse na táme 22% DPH, pro vstup do diskuse klikni ZDE


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku