Cukrář.cz

Reklama



SOJA

10.11.2003 | Autor: Martin Lesák | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Soja je luštěnina jejíž původ se nachází na Dálném východu. Sojové boby se mlely na mouku, pražila se z nich káva, lisoval olej, který sloužil k výrobě margarínu, mýdla, svíček, linolea, laků, emailů, barev a dokonce i třaskavin. Zbytků z výtlačků se používalo jako hnojiva. Zelená či suchá nať sloužila k výkrmu dobytka. Sojové boby se staly v Japonsku a Číně, vedle rýže, jednou z hlavních poživatin.  Soja se postupem doby stala důležitou surovinou kolem níž se vytvořil nový obor zemědělslkého, průmyslového a obchodního podnikání.
První zásilku bobů zaslala do Evropy japonská firma Mitsui  v roce 1908, a vlivem osevních ploch začal vývoz této komodity rychle vzrůstat.
Nejvýznamnější rozšíření osevních ploch nastalo v USA, kde v roce 1920 bylo oseto sojou 100 000 hektarů a do roku 1935 se osevní prostor rozšířil na 2,1 milionů hektarů.
Luštěnina Dálného východu si dobyla rychle pozornost v potravinářském odvětví pro svoji pozoruhodnou výživnou hodnotu, neboť sojové boby obsahují asi 34 procent bíkovin, 18 procent tuků, přes jedno procentu lecitinu, hojnost nerostných solí zejména fosforu a vápníku.
O využití soji v současnosti připravuje redakce obsáhlý článek.

Příbuzné články...
29.3.2016 Potahová hmota K2
23.2.2014 Cukrařina a ovoce
11.2.2014 Co všechno obsahuje vejce?
22.1.2014 Vanilka
28.11.2013 Fruktóza a pečení

[další příbuzné články]
Dnes je sobota 31. října 2020
svátek slaví Štěpánka, zítra Felix

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2020 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.