Reklama |
SOJAPrvní zásilku bobů zaslala do Evropy japonská firma Mitsui v roce 1908, a vlivem osevních ploch začal vývoz této komodity rychle vzrůstat. Nejvýznamnější rozšíření osevních ploch nastalo v USA, kde v roce 1920 bylo oseto sojou 100 000 hektarů a do roku 1935 se osevní prostor rozšířil na 2,1 milionů hektarů. Luštěnina Dálného východu si dobyla rychle pozornost v potravinářském odvětví pro svoji pozoruhodnou výživnou hodnotu, neboť sojové boby obsahují asi 34 procent bíkovin, 18 procent tuků, přes jedno procentu lecitinu, hojnost nerostných solí zejména fosforu a vápníku. O využití soji v současnosti připravuje redakce obsáhlý článek.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.3.2016 Potahová hmota K2 23.2.2014 Cukrařina a ovoce 11.2.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.1.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je úterý 9. srpna 2022
svátek slaví Roman, zítra Vavřinec Top 5 měsíceReklama![]() ReklamaReklama |