Cukrář.cz

Reklama



Ve které zemi vznikl margarin?

28.2.2003 | Autor: Aleš Konopný | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Margarin je vynálezem francouzským z roku 1870. Tenkrát dostoupila drahota vysokého stupně, a lidovým vrstvám nebylo možné opatřit si přírodní tuky. Na rozkaz císaře Napoleona III. podnikl tehdy chemik Mege Mouriere pokusy a podařilo se mu zmáselnit pomocí mléka hovězí lůj zbavený stearinu. Mouriere při různých pokusech zjistil, že tuk obsažený v mléce nepřichází přímo z potravy, nýbrž, že se tvoří prostřednictvím zvířecího těla z jeho tuku. Tuto domněnku potvrdil Mourierovi poznatek, že mléko krav které nebyly několik dní krmené, obsahuje přesto tuk. Ze zabitého dobytčete dal roztavit lůj a smíchal jej s mlékem a dostal tak výrobek podobný přírodnímu máslu, které nazval margarinem.

Vývoj průmyslu později dospěl k poznatku, že lisováním lze odstranit stearin ze živočišného loje a k výrobě se používaly tekuté a jen lehce ztravitelné látky, neboli oleomargariny. Pro stále rostoucí spotřebu margarinu se pak do těchto produktů začaly přidávat zušlechtěné oleje typu kokosového tuku, palmová jádra, sezamový olej apod.


Příbuzné články...
29.3.2016 Potahová hmota K2
23.2.2014 Cukrařina a ovoce
11.2.2014 Co všechno obsahuje vejce?
22.1.2014 Vanilka
28.11.2013 Fruktóza a pečení

[další příbuzné články]
Dnes je úterý 18. února 2020
svátek slaví Gizela, zítra Patrik

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2020 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.