�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Ve které zemi vznikl margarin?

Autor: Aleš Konopný
Datum vyd�n�: 28.02.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=386

Margarin je vynálezem francouzským z roku 1870. Tenkrát dostoupila drahota vysokého stupnì, a lidovým vrstvám nebylo možné opatøit si pøírodní tuky.

fiogf49gjkf0d

Margarin je vynálezem francouzským z roku 1870. Tenkrát dostoupila drahota vysokého stupnì, a lidovým vrstvám nebylo možné opatøit si pøírodní tuky. Na rozkaz císaøe Napoleona III. podnikl tehdy chemik Mege Mouriere pokusy a podaøilo se mu zmáselnit pomocí mléka hovìzí lùj zbavený stearinu. Mouriere pøi rùzných pokusech zjistil, že tuk obsažený v mléce nepøichází pøímo z potravy, nýbrž, že se tvoøí prostøednictvím zvíøecího tìla z jeho tuku. Tuto domnìnku potvrdil Mourierovi poznatek, že mléko krav které nebyly nìkolik dní krmené, obsahuje pøesto tuk. Ze zabitého dobytèete dal roztavit lùj a smíchal jej s mlékem a dostal tak výrobek podobný pøírodnímu máslu, které nazval margarinem.

Vývoj prùmyslu pozdìji dospìl k poznatku, že lisováním lze odstranit stearin ze živoèišného loje a k výrobì se používaly tekuté a jen lehce ztravitelné látky, neboli oleomargariny. Pro stále rostoucí spotøebu margarinu se pak do tìchto produktù zaèaly pøidávat zušlechtìné oleje typu kokosového tuku, palmová jádra, sezamový olej apod.


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku