Cukrář.cz

Reklama



Lískové oříšky

24.6.2002 | Autor: Petr Haase | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Jsou to plody většinou divoce rostoucího lískového keře, vyskytující se po celé Evropě, severní Asii a Japonsku, jejichž kvalita je různá. Nejlepší druhy lískových oříšků pochází většinou z Levanty. Oříšky s Itálie, Sicílie, Španělska a Francie se zdaleka nemohou rovnat jakostí, zdravým plodům ze severního pobřeží Malé Asie. V těchto krajích rostou lískové keře v kopcích, většinou se však pěstují na plantážích. Nevyžadují příliš velkou obsluhu a dozrávají v měsíci srpnu. Na zvláštních strojích se lískové oříšky zbavují skořápky a rovněž se třídí podle velikosti jader. Lískové oříšky obsahují: 63% tuku, 17,41% bílkovin, 8,50% škrobu, 2,50% minerálních látek. Co se výživnosti týká, 1 kg oříšků se rovná 1kg masa. Z těchto vysoce olejnatých plodů, lze získat přes 50% velmi jemného oleje, který se dá použít při výrobě čokolády. Lískové oříšky se v cukrářství používají k různým účelům, buď syrové nebo pražené, mleté či hoblované, sekané a půlené, ale také i celé. Pražení oříšků: Nejlepší způsob je nasypat oříšky v tenké vrstvě na plechy s okrajem dát do mírné ne příliš horké pece a s občasným přehrnutím pražit tak dlouho, až obdrží zlatožlutou barvu a slabé hnědé slupky na oříškách popraskají. Pak se nasypou na hrubé síto a rukama je v sítě třeme a zbavíme je tak slupek. Potřebujeme-li pražené oříšky sekané nebo hoblované, je lépe nejprve oříšky nasekat či nahoblovat a potom pražit, protože předem pražené oříšky se při sekání neb hoblování příliš drtí.

Příbuzné články...
29.3.2016 Potahová hmota K2
23.2.2014 Cukrařina a ovoce
11.2.2014 Co všechno obsahuje vejce?
22.1.2014 Vanilka
28.11.2013 Fruktóza a pečení

[další příbuzné články]
Dnes je středa 3. června 2020
svátek slaví Tamara, zítra Dalibor

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2020 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.