Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Lískové oříšky

Autor: Petr Haase
Datum vydání: 24.6.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=280

Jsou to plody většinou divoce rostoucího lískového keře, vyskytující se po celé Evropě, severní Asii a Japonsku, jejichž kvalita je různá. Nejlepší druhy lískových oříšků pochází většinou z Levanty.

fiogf49gjkf0d
Jsou to plody většinou divoce rostoucího lískového keře, vyskytující se po celé Evropě, severní Asii a Japonsku, jejichž kvalita je různá. Nejlepší druhy lískových oříšků pochází většinou z Levanty. Oříšky s Itálie, Sicílie, Španělska a Francie se zdaleka nemohou rovnat jakostí, zdravým plodům ze severního pobřeží Malé Asie. V těchto krajích rostou lískové keře v kopcích, většinou se však pěstují na plantážích. Nevyžadují příliš velkou obsluhu a dozrávají v měsíci srpnu. Na zvláštních strojích se lískové oříšky zbavují skořápky a rovněž se třídí podle velikosti jader. Lískové oříšky obsahují: 63% tuku, 17,41% bílkovin, 8,50% škrobu, 2,50% minerálních látek. Co se výživnosti týká, 1 kg oříšků se rovná 1kg masa. Z těchto vysoce olejnatých plodů, lze získat přes 50% velmi jemného oleje, který se dá použít při výrobě čokolády. Lískové oříšky se v cukrářství používají k různým účelům, buď syrové nebo pražené, mleté či hoblované, sekané a půlené, ale také i celé. Pražení oříšků: Nejlepší způsob je nasypat oříšky v tenké vrstvě na plechy s okrajem dát do mírné ne příliš horké pece a s občasným přehrnutím pražit tak dlouho, až obdrží zlatožlutou barvu a slabé hnědé slupky na oříškách popraskají. Pak se nasypou na hrubé síto a rukama je v sítě třeme a zbavíme je tak slupek. Potřebujeme-li pražené oříšky sekané nebo hoblované, je lépe nejprve oříšky nasekat či nahoblovat a potom pražit, protože předem pražené oříšky se při sekání neb hoblování příliš drtí.

Vytisknuto dne 12.7.2020 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku