Cukrář.cz

Reklama



Téma "kávové zrna"


kávové zrna
Od: Helča

23.3.2006 15:11:09.
id: 727.


Prosím mohl by mi někdo poradit jak by se v domácích podmínkách daly udělat klasické nepečené kávové zrna co se prodávají v cukrárnách.
Moc děkuji Helča

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helena

Vloženo: 23.3.2006 16:43:57.
ID: 729.


Recept na kávová zrna:
11 Dg cukr moučka
3 Dg sojová mouka
15 Dg tuk (margarín)
18 Dg cukr. poleva (čokoláda na vaření)
5 Dg ztuž. pokrmový tuk
2,5 Dg kakao
20 Dg voda
1,5 Dg káva (suchá, nezalévaná)
Kromě kávy a cukrářské polevy vše smícháme v kastrolu na sporáku, asi 1 minutu svaříme, pak odstavíme a vmícháme nakrájenou polevu a kávu. Necháme do druhého dne odležet v chladu.
Druhý den tuto směs vyšleháme do krému (nabyde to) a zdobičkou s hladkou trubičkou děláme takové tvary jako dvě závorky - jedna jakoby před větou a druhá za větou: (). Necháme ztuhnout.
Tyto tvary pak obalíme v marcipánu, malíčkem uděláme uprostřed přes celé zrno dlouhý důlek a celé to smočíme v čokoládě pomocí vidliček. A je hotovo. POkud nejste zručná v dělání tvaru, tak si z moduritu udělejte formu. Prvně z moduritu si udělejte zrno a vytlačte ho do druhého moduritu, zahlaďte a uvařte. (Já to mám taky, dokonce 3 velikosti).
Tento recept je správný, učili jsme se to ve škole (cukrářské). Pozor při balení hmoty do marcipánu - měkne to.
Druhý způsob - lehčí, taky dobrý:
smetana ke šlehání + kakaová poleva (nebo čokol.) se svaří + káva, nechá do druhého dne v chladu a druhý den se vyšlehá.
Já dávám na 1 šlehačku půl čokolády.
Udělané tvary musíme nechat dlouho ztuhnout (protože je to trošku řidší než předešlý recept).
Z toho množství co je uvedeno v 1. receptu je asi 20-25 zrn. Záleží na velikosti.
TAK MNOHO ZDARU!

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helča

Vloženo: 23.3.2006 17:01:28.
ID: 731.


Helenko moc děkuji zkusím a snad se povedou jste moc hodná :)
Helča


odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helča

Vloženo: 23.3.2006 17:11:09.
ID: 732.


Paní Heleno,
ještě jsem se chtěla zeptat,když si vytvořím ty formy myslela jste to tak že máte uděláno zhruba 25 ks obtisků kávových zrn do toho ten jakoby krém nastříkáte a necháte ztuhnout,potom vyklopíte a obalujete v marcipánu a čokoládě?Chápu to dobře?A jde ten krém potom dobře vyklopit a ještě prosím ten marcipán trošku postup jak ty tvary obalujete abych neměla velké ztáty marcipánu?:)) moc děkuji Helča

odpovědět

    Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helena

Vloženo: 24.3.2006 18:33:06.
ID: 738.


Já tu formu mám z každé velikosti jen jednu, krém nastříkám vždy na papír, nechám ztuhnout, rozválím marcipán (na tenko), nakrájím na čtverečky, doprostřed čtverečku dám ztuhnutý krém, (vrškem dolů a na šikmo - tzn. od rohu k rohu), čili co bylo na papíru je teď nahoře, obalím marcipánem (přeložím rohy), a co přebude tak utrhnu a dám bokem na nové zpracování. Ten rovný spodek nepůjde úplně ukázkově obalit (zahladit) ale nevadí, jak se to omočí v čokoládě tak to není vidět. No a jak to mám obalené v marcipánu tak to teprve dám do formy z moduritu, rukou trošičku přitlačím a hned vyklopím ven (popř. trošičku můžete vycukrovat formu - ale jde to i bez toho).Tím pádem se mi vytvaruje zrno i s tím podélným důlkem uprostřed. Pak dáme do čokolády a položíme na papír, kde to ztuhne a pak dáme do papír. košíčku.
Možná to nejprve zkuste bez formy, jen třeba z poloviny dávky, protože jak je ten krém obalený v marcipánu tak už to jde pěkně zaoblit a udělat malíčkem tu rýhu. Ale hrozí tam že nejsou všechny zrna stejné velikosti a každý je ¨"originál" - čili jak se povede.
Já jsem totiž nejvíce času ztratila při vyrábění forem. Pořád to nebylo ono. Ale povedlo se nakonec. Mám velké - jak v obchodě( to když chce někdo koupit), menší - jen tak na tácek (pro rodinu) a ještě mini (do minizákusků).
Takže zkuste to.
Taky možná na začátek jestli chcete tak si to udělejte z té šlehačky, zkusíte to, a pak už příště budete zručnější , vychytáte chyby a budete mít úspěch.
Tak ať se Vám daří!!!! Helena

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helena

Vloženo: 24.3.2006 18:42:51.
ID: 739.


A ještě jsem zapoměla na maličkost. Když nejde to zrno z formy ven tak vemu nožík, trošku nožíkem zboku zrno jakoby podeberu a - už je venku.
A nelekejte se když to udělané zrno bude ležet v teple na tácku, že je ten krém uvnitř marcipánu měkký. Tak to má opravu být. Někdy Vám v obchodě prodají nějaké starší - odleželé a ty jsou tvrdší, nebo jsou i zrna griliášová (griliáš. náplň) a ta je taky tvrdší. Ale tu griliáš. náplň jsem ještě nedělala.
Ten recept co jsem Vám poslala je opravdu z cukrařiny, je to děláno podle norem (kterých se muselo dříve držet).
A já už končím, protože teď peču listové rohlíčky s mákem a ořech¨. náplní, tak ať z nich nemám černochy! Helena

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
    Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helča

Vloženo: 24.3.2006 18:47:48.
ID: 740.


Paní Heleno,
moc moc děkuji ted už je mi to jasné všecko tak znám teorii a hurá na praxi :)
snad se povedou milujeme je celá rodina tak proto jsem se chtěla dozvědět jak na to :)
A příště až zas nebudu něco vědět určitě se ozvu,snad se nebudete zlobit :)
Ještě jdnou velký dík.
Helča

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Marika

Vloženo: 23.3.2007 4:45:54.
ID: 1819.


Pani Helena prosim Vas nehnevajte ze otravujem, ale mam na Vas hned 3 otazky.
Co Vy volate cukrarska poleva?
V akom tvare alebo konzistencii mam hladat v obchodoch ten marcipan?
A keby ste bola taka dobra mozem ten margarin alebo ten ztuz. pokrmovy tuk nahradit aj niecim inym, napriklad maslom?

odpovědět

    Nadpis: Re: kávové zrna
Od: IDA

Vloženo: 23.3.2007 6:45:20.
ID: 1821.


Marika,
cukrarska poleva je čokoláda na varenie dostať napr v Tescu medzi čokoládami, marcipán taktiež dostaneš v Tescu alebo v Terne, je balený v 0,5 kg baleniach a stužený pokrmový tuk je u nás Cera a tú nemôžeš nahradiť iným lebo tuk a margarím su dve rozdielne hmoty. Ked je napísaný margarím vtedy môžeš dať maslo.

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helena

Vloženo: 23.3.2007 16:23:14.
ID: 1824.


Dobrý den Mariko, p. Ida Vám dobře zodpověděla, ale já bych ještě něco poradila:
Cukrářská poleva - je hořká čokoláda zředěná ztuženým pokrmovým tukem - ne margarínem, a to v poměru 5:1. 5 dílů čokolády na vaření + 1 díl (i trochu více) ztuž. tuku, rozehřát opatrně asi tak na 34 st.C.
Marcipán je lepší si udělat doma, je levnější a dobře se z něho dělá:
1 díl mletý cukr
1 díl sušené mléko polotučné
trošku vody (vodou šetřit!)
mandlové aroma
Vše řádně zpracovat na tuhou hmotu, aby se dobře vyválela, nikde nelepila. Při pracování nenechávat na vzduchu (vysýchá), ale balit do mikroténu. Vodu do směsi přidávejte jen po lžičkách, pak jak to bude tuhé tak přidávejte dále. Když přidáte moc vody a je to řídké, tak zase opět musíte přidat suš. mléko i cukr. Pokud budete marcipán válet na podložce, můžete si ho podsypat trošku škrobem, nebo pudingem.
A zbytek přesně podle p. Idy - margarín nahradit máslem, ztužený tuk ničím jiným.

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Stáňa

Vloženo: 2.2.2009 3:09:40.
ID: 5750.


Paní Helenko
Mám k vám prosbu,jestli máte recept na pažížské rohlíčky a jestli ano ,tak vás prosím jestli mi je můžete napsat,moc děkuji Stáňa

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Hanka

Vloženo: 24.10.2011 0:22:02.
ID: 8286.


Jé, děkuji za tenhle recept.. Mám sice naděláno spoustu zrn, ale nikdy jsem nedělala, ani neviděla, jak na ten krém..
Jen se ještě zeptám, kde nejlépe koupit sojovou mouku (v malém městě)? Káva se dá normálně mletá zrnková?
Jinak opravdu dík..mám z toho receptu radost, musím je zkusit udělat :)

odpovědět

    Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Helena

Vloženo: 25.10.2011 18:56:19.
ID: 8292.


Káva se přidává mletá zrnková, přímo ze sáčku, nesvařená. Sojová mouka se kupuje v obchodě se zdravou výživou. Tak ať se daří.

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: veve

Vloženo: 19.3.2012 10:51:24.
ID: 8539.


Posílám recept snad se bude hodit Pravé kávové zrna..
Nápíšu jen suroviny na nápln kdyby chtěl někdo i marcipán napiš te mi..
250ml Smetany na šlehání
0,100g kávové pasty
2 kávové lžičky mleté kávy
0,650g Cukrářské tmavé polevy(čokoláda na vaření)
0,100g másla
Pokud nemáme kavouvou pastu přídáme trochu víc kavy..
Do malého kastrůlku nalijeme smetanu a dáme vařit,po chvilce dáme do smetany zbytek potravin a mícháme,dokud se čokoláda nerozpustí.Další den vyšleháme a plníme na rozvalené kousky marcipánu a zabalíme..Polijeme polevou :-)
Tento recept mám s cukrárny kde jsem se učila,doufám že vám pomohl :-)

odpovědět

Nadpis: Re: kávové zrna
Od: Marie

Vloženo: 4.12.2015 21:55:50.
ID: 13160.


Dekuji za zrejme vyborny recept.Vyzkousim a verim ze se nam s dcerami povede tak jak ma!S pozdravem Marie Z.

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek 19. září 2019
svátek slaví Zita, zítra Oleg

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.