Cukrář.cz

Reklama



Téma "Parizsky krem"


Parizsky krem
Od: Zuzka

17.11.2008 14:02:00.
id: 5470.


osvedceny recept na Pariskou penu
mate nekdo

mockrat dekuji

Zuzana

odpovědět

Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Johny

Vloženo: 18.11.2008 18:28:32.
ID: 5474.


Jen se chci zeptat, zda myslíte - pařížskou šlehačku nebo pařížský krém? Nebo čokoládový mousse?

odpovědět

    Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Zuzka

Vloženo: 8.12.2008 9:58:52.
ID: 5583.


no kdyz jste to nakoous tak na oboji
poarizskou penu i krem

dekuji

odpovědět

       Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Johny

Vloženo: 10.12.2008 14:25:53.
ID: 5585.


Takže začnu onou pařížskou pěnou, já osobně jsem se zatím s tímto názvem nesetkal, ale představil bych si pod tímto názvem klasickou pařížskou šlehačku nebo čokoládový mousse (což je v překladu čokoládová pěna):


Pařížská šlehačka lehká -

smetana ke šlehání (minimálně 33% tuku a výše) 1 litr,
kakaový prášek 0,070 kg, cukr krupice 0,100 kg

- smetanu s cukrem uvedeme k varu (občas zamícháme, aby se nám nepřipálila a hlídáme, aby neutekla), přidáme prosátý kakaový prášek a zamícháme
- po vychladnutí uložíme do chladničky a necháme do druhého dne uzrát
- druhý den vyšleháme



Pařížská šlehačka těžká -

smetana ke šlehání 33% 1 litr, cukr krupice 0,290 kg, cukrářská kakaová poleva neředěná (čokoládová poleva - čím kvalitnější použijete, tím bude lepší krém) 0,500 kg, kakaový prášek 0,280 kg, ztužený pokrmový tuk (omega) 0,200 kg

- smetanu, cukr a ztužený tuk svaříme + v horké směsi rozmícháme čokoládovou polevu s prosátým kakaovým práškem
- po vychladnutí uložíme do chladničky a necháme do druhé dne uzrát
- druhý den vyšleháme (můžeme mírně při šlehání nahřát)


Pařížský krém -

(základní recept, existuje samozřejmě mnoho chuťových variací )

- pevnost náplně záleží na poměru čokolády ke smetaně, čím vyšší podíl čokolády v krému, tím je pevnější náplň
- struktura náplně má velký rozsah, tudíž se pohybuje od pěny až ke krému tak tuhému, že se dá krájet


Smetanové kostičky -

(tato receptura uvádí příklad krému, který po zatuhnutí lze krájet)

300 g mléčné čokolády, 100 ml smetany, 10 g glukózového sirupu (bonbonářského sirupu nebo medu)

- mléčnou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni
- svaříme smetanu se sirupem a vmícháme ji do čokolády
- do horkého krému ponoříme ponorný mixér, držíme ho však pouze pod hladinou, a vše spojíme v jednolitou hmotu
- vylijeme do rámečku, u kterého jsme dno zabalily do pečícího papíru, necháme přes noc zatuhnout
- druhý den krájíme požadované kousky a potahujeme v čokoládě popř. dozdobíme


Kávové jazýčky -

(tato receptura uvádí příklad krému, který zchlazení šleháme a stříkáme pomocí trezírovacího (cukrářského)
sáčku s hladkou trubičkou)

150 ml smetany, 50 g glukózového sirupu (medu), 1 lžíce instantní kávy, 200 g nadrobno nasekané čokolády

- smetanu svaříme s glukózovým sirupem a vmícháme do ní instantní kávu
- čokoládu za stálého míchání rozpustíme ve smetaně, ponorným mixérem opět hmotu vymícháme dohladka, stejně jako u první receptury
- krém necháme vychladnout
- ručním šlehačem pak vyšleháme do pěny
- šáčkem s hladkou trubičkou tvoříme na plechu vyloženém papírem malé "jazýčky" a necháme je dobře zatuhnout
- potahujeme v čokoládě a ještě před zatuhnutím můžeme dozdobit posypáním strouhanou čokoládou, oříšky, kokosem nebo dle vaší chutí a fantazie


V praxi se ještě užívá tato receptura na pařížskou šlehačku -

1 litr smetany ke šlehání, 1 kg hořké čokolády (při použití mléčné nebo bílé čokolády je pak množství 1,5 kg)

- smetanu svaříme
- v horké smetaně za neustálého míchání rozpustíme čokoládu (nasekanou)
- po vychladnutí opět uložíme do chladničky a necháme do druhé dne uzrát
- druhý den vyšleháme


odpovědět

          Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Zuzka

Vloženo: 14.12.2008 22:03:37.
ID: 5592.


nemuzu rict jen ze vrele dekuji

tohle je vycerpavajici odpoved

zkopirovala jsem si to ulozila do dokumentu
k budoucim referencim

s pozdravem Zuzka

odpovědět

             Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Johny

Vloženo: 16.12.2008 21:09:53.
ID: 5596.


Já zase musím říci, že se rádo stalo. Přeji mnoho sladkých úspěchů!!!

Johny


odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Hav

Vloženo: 17.12.2008 13:37:36.
ID: 5598.


Prosím Vás, nějak se mi nezdá, že by z 1 litru šlehačky a 1 kg čokolády vznikla pařížská šlehačka. Spíše bych to tipovala na hutný krém na lanýže.
Pařížskou šlehačku dělám 10 dkg čokolády na 1/4 litru šlehačky a je to tak akorát.
Nedávno jsem požila místo čokolády na vaření 60 % čokoládu a skoro se to nedalo ušlehat, jak to bylo pevné.
Můžete se někdo vyjádřit ?

odpovědět

    Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Johny

Vloženo: 17.12.2008 23:18:02.
ID: 5599.


Máte úplně pravdu, nejedná se o "pařížskou šlehačku" v pravém slova smyslu, je to již více ganache, než pařížská šlehačka, proto se v praxi při šlehání může přidat tekutá rostlinná šlehačka, nebo se sníží množství čokolády, jak píšete ve svém příspěvku.


odpovědět

Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Hav

Vloženo: 18.12.2008 8:37:42.
ID: 5600.


Děkuji.

odpovědět

    Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Johny

Vloženo: 20.12.2008 11:33:34.
ID: 5605.


Děkuji já, že je někdo tak pozorný a neváhá reagovat.

odpovědět

    Nadpis: Re: Parizsky krem
Od:

Vloženo: 27.12.2008 15:38:35.
ID: 5610.




odpovědět

Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: Lucissek

Vloženo: 24.2.2009 20:56:06.
ID: 5900.


Dobry den, mam mensi problem.. v jednom casopise jsem nasla recept na lehky parizsky krem. Uvedene suroviny byly: 1l smetany ke slehani, 160g holandskeho kakaa, 160g piskoveho cukru a 8 vanil.cukru. Uz od pohledu se me zdalo ze toho kakaa je tam prilis. Tak sem to skusila. Je to opravdu velice huste a nejde mi to vyslehat. Ja mam sice jiny recept z praxe ze skoly, ale myslite ze se tohle da nejak jeste zachranit? Predem dekuji za odpoved.

odpovědět

    Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: XL

Vloženo: 29.3.2009 21:39:40.
ID: 6152.


Pokud je kakao opravdu kvalitni holandske stačí jen 80g

odpovědět

    Nadpis: Re: Parizsky krem
Od: LX

Vloženo: 29.3.2009 21:43:16.
ID: 6153.


pokud je kakao kvalitni holandske stačí ho jen 90g

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je středa 20. listopadu 2019
svátek slaví Nikola, zítra Albert

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.