Cukrář.cz

Reklama



Téma "Dobošové rezy"


Dobošové rezy
Od:

02.09.2007 13:57:33.
id: 2886.


Napíše mi niekto recept na dobošové rezy? Skúsila som už veľa receptov, ale ani jeden nechutil ako tie z cukrárne.

odpovědět

Nadpis: Dobošové rezy - recept Dr. Oetker
Od: nita

Vloženo: 27.09.2007 23:59:17.
ID: 3099.


Slavnostní Dobošův dort
Tradiční slovenský dort
obtížnost: 2

Těsto:
275 g moučkového cukru
250 g měkkého másla nebo Hery
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
4 vejce
200 g polohrubé mouky
50 g Solamylu Dr.Oetker
1 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
špetka soli

Krém:
250 g měkkého másla
130 g moučkového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
50 g prosetého kakaa
1 PL rumu
voda

Karamel:
200 g cukru krupice
trochu oleje na namazání papíru na pečení


1. Nastřiháme si 6 papírů na pečení na pokrytí dna dortové formy (čtverce, které po upnutí do formy zastřihneme zespodu podle formy).
2. Příprava těsta: cukr, máslo a vanilínový cukr šleháme, dokud se suroviny nespojí. Mouku, kypřicí prášek, Solamyl a sůl prosejeme a střídavě s vejci zašleháme do našlehaného tuku. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, na který natřeme 3 PL těsta tak, aby nebylo natřené až k okraji formy (2-3 mm od okraje necháme volné). Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 13-14 minut. Takto postupně upečeme 6 placek. Upečené placky necháme vychladnout a stáhneme papír.
3. Příprava krému: cukr zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a uvaříme z něho světlý sirup (tzv. „na nitku“, tj. aby z vařečky nekapal, ale táhl se jako souvislá nitka). Za občasného míchání necháme sirup vychladnout. Máslo vyšleháme s kakaem a vanilínovým cukrem do pěny. Do vyšlehaného másla přilijeme vychladlý sirup a vyšleháme hladký krém. Nakonec zašleháme do krému rum. Dáme do chladu.
4. Příprava karamelu: Cukr krupici necháme pozvolna za stálého míchání rozpustit, až se upraží do zlatohněda. Ihned ho nalijeme na olejem namazaný papír na pečení a necháme ho dobře ztvrdnout. (Po vychladnutí můžeme dát karamel na asi 30 minut do lednice.) Nakonec rozdrtíme karamel válečkem na drobné krystalky (např. v igelitovém sáčku nebo na vále).
5. Trochu krému odložíme na konečné dozdobení boků dortu. Krém natřeme na všechny placky a naskládáme je na sebe střídavě placka-krém. Horní placku natřeme slabě. Pak odloženým krémem potřeme boky dortu. Dort posypeme rozdrceným karamelem a necháme ho v chladu do druhého dne uležet.

TIP: Pokud bychom dort posypali rozdrceným karamelem až před servírováním, byly by krystalky více matné a dort by nevypadal tak slavnostně.

TIP 2: Pro zjednodušení přípravy a obměnu chutí můžeme dort zdobil polevou, cukrovou rýží nebo oříšky – na Slovensku je tento tradiční dort servírován s různým dekorováním ke všem slavnostní příležitostem jako jsou narozeniny, sezónní svátky nebo svatby. Na Slovensku prý také platí, že čím víc vrstev placek, tím je dort lepší.


odpovědět

Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Zdenka

Vloženo: 01.10.2007 13:42:03.
ID: 3112.


Nakoľko som amatérka, nepodaril sa mi správne uvariť sirup. Cukor som zvarila s vodou, ale nepodarilo sa mi ho správne vychladiť. Prvý pokus dopadol tak, že mi pri chladnutí a miešaní zostal len
biely cukor akoby rozdrvený suchý fondán a pri druhom pokuse mi cukor tvrdol na okrajoch hrnca a trošku aj v strede. Zbytok som použila, krém bol chutný. Poradíte mi prosím Vás ako správne na ten sirup? Teda ako ho správne zvariť a vychladiť, aby bol tekutý a taký sa dal vliať do tuku? Ďakujem.

odpovědět

Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Zdenka

Vloženo: 08.10.2007 14:28:09.
ID: 3139.


Prosím Vás pomôžte mi niekto s tým sirupom.

odpovědět

Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: sacher

Vloženo: 08.10.2007 14:59:35.
ID: 3140.


Dobrý deň,
nesůhlasim s názorom, ktorý sa tu prezentuje, pretože Dobošová torta je z maďarskej kuchyne. Ale niečo ku kremu, ja zásadně varím cukor, kakao a vodu v celku, keď vidim, že sa doslovně kapalina stane ťahavou - ako nit, stiahnem z ohna, počkam cca 5 min. a do horuceho pomaly zamiešam všetko maslo, tento krem je v domácich podmienkach treba varit aspon den dopredu,ako dobre studené potom vyšlaham. Šlahat treba aspon el. šlahačom 20 - 30 min., aby krem bol lahky, mal vela vzduchu v sebe,... a k pečeniu, pečiem na mastnom a mukou vysypanom papiery, a tvarujem cez dortový kruh, kruh dam na papier, nalejem cesto, rozotriem až po okraj, a bez kruhu pečiem cca 10 min, aby jemne zahnedlo, je to tenke cesto neni treba ho dlho piect. Muku použivam zásadne hladku, a pomer: l vajce, 20 g cukru, 20 g hladkej muky.
Dobru chut.

odpovědět

Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Gábina

Vloženo: 09.10.2007 14:53:37.
ID: 3146.


Já jsem zkoušela Dobošův dort péct podle Apetitu, byl skvělý. Jinou verzi jsem ale nechutnala, tak nemám srovnání...
www.apetitonline.cz/recept/900/dobosuv_dort.html

Zkuste omrknout i toto.

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Sabina

Vloženo: 14.10.2007 12:14:57.
ID: 3177.


Chtěla bych vyskoušet recept od sacher, když budu péct ze 12 vajec těsto, kolik másla, cukru, kakaa a vody mám dát do krému?

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.