Reklama
|
Téma "Dobošové rezy"
|
Dobošové rezy
Od:
|
02.09.2007 13:57:33.
id: 2886.
|
|
Napíše mi niekto recept na dobošové rezy? Skúsila som už veľa receptov, ale ani jeden nechutil ako tie z cukrárne.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Dobošové rezy - recept Dr. Oetker
Od: nita
|
Vloženo: 27.09.2007 23:59:17.
ID: 3099.
|
|
Slavnostní Dobošův dort Tradiční slovenský dort obtížnost: 2
Těsto: 275 g moučkového cukru 250 g měkkého másla nebo Hery 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 4 vejce 200 g polohrubé mouky 50 g Solamylu Dr.Oetker 1 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker špetka soli
Krém: 250 g měkkého másla 130 g moučkového cukru 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 50 g prosetého kakaa 1 PL rumu voda
Karamel: 200 g cukru krupice trochu oleje na namazání papíru na pečení
1. Nastřiháme si 6 papírů na pečení na pokrytí dna dortové formy (čtverce, které po upnutí do formy zastřihneme zespodu podle formy). 2. Příprava těsta: cukr, máslo a vanilínový cukr šleháme, dokud se suroviny nespojí. Mouku, kypřicí prášek, Solamyl a sůl prosejeme a střídavě s vejci zašleháme do našlehaného tuku. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, na který natřeme 3 PL těsta tak, aby nebylo natřené až k okraji formy (2-3 mm od okraje necháme volné). Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 13-14 minut. Takto postupně upečeme 6 placek. Upečené placky necháme vychladnout a stáhneme papír. 3. Příprava krému: cukr zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a uvaříme z něho světlý sirup (tzv. „na nitku“, tj. aby z vařečky nekapal, ale táhl se jako souvislá nitka). Za občasného míchání necháme sirup vychladnout. Máslo vyšleháme s kakaem a vanilínovým cukrem do pěny. Do vyšlehaného másla přilijeme vychladlý sirup a vyšleháme hladký krém. Nakonec zašleháme do krému rum. Dáme do chladu. 4. Příprava karamelu: Cukr krupici necháme pozvolna za stálého míchání rozpustit, až se upraží do zlatohněda. Ihned ho nalijeme na olejem namazaný papír na pečení a necháme ho dobře ztvrdnout. (Po vychladnutí můžeme dát karamel na asi 30 minut do lednice.) Nakonec rozdrtíme karamel válečkem na drobné krystalky (např. v igelitovém sáčku nebo na vále). 5. Trochu krému odložíme na konečné dozdobení boků dortu. Krém natřeme na všechny placky a naskládáme je na sebe střídavě placka-krém. Horní placku natřeme slabě. Pak odloženým krémem potřeme boky dortu. Dort posypeme rozdrceným karamelem a necháme ho v chladu do druhého dne uležet.
TIP: Pokud bychom dort posypali rozdrceným karamelem až před servírováním, byly by krystalky více matné a dort by nevypadal tak slavnostně.
TIP 2: Pro zjednodušení přípravy a obměnu chutí můžeme dort zdobil polevou, cukrovou rýží nebo oříšky – na Slovensku je tento tradiční dort servírován s různým dekorováním ke všem slavnostní příležitostem jako jsou narozeniny, sezónní svátky nebo svatby. Na Slovensku prý také platí, že čím víc vrstev placek, tím je dort lepší.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Zdenka
|
Vloženo: 01.10.2007 13:42:03.
ID: 3112.
|
|
Nakoľko som amatérka, nepodaril sa mi správne uvariť sirup. Cukor som zvarila s vodou, ale nepodarilo sa mi ho správne vychladiť. Prvý pokus dopadol tak, že mi pri chladnutí a miešaní zostal len biely cukor akoby rozdrvený suchý fondán a pri druhom pokuse mi cukor tvrdol na okrajoch hrnca a trošku aj v strede. Zbytok som použila, krém bol chutný. Poradíte mi prosím Vás ako správne na ten sirup? Teda ako ho správne zvariť a vychladiť, aby bol tekutý a taký sa dal vliať do tuku? Ďakujem.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Zdenka
|
Vloženo: 08.10.2007 14:28:09.
ID: 3139.
|
|
Prosím Vás pomôžte mi niekto s tým sirupom.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: sacher
|
Vloženo: 08.10.2007 14:59:35.
ID: 3140.
|
|
Dobrý deň, nesůhlasim s názorom, ktorý sa tu prezentuje, pretože Dobošová torta je z maďarskej kuchyne. Ale niečo ku kremu, ja zásadně varím cukor, kakao a vodu v celku, keď vidim, že sa doslovně kapalina stane ťahavou - ako nit, stiahnem z ohna, počkam cca 5 min. a do horuceho pomaly zamiešam všetko maslo, tento krem je v domácich podmienkach treba varit aspon den dopredu,ako dobre studené potom vyšlaham. Šlahat treba aspon el. šlahačom 20 - 30 min., aby krem bol lahky, mal vela vzduchu v sebe,... a k pečeniu, pečiem na mastnom a mukou vysypanom papiery, a tvarujem cez dortový kruh, kruh dam na papier, nalejem cesto, rozotriem až po okraj, a bez kruhu pečiem cca 10 min, aby jemne zahnedlo, je to tenke cesto neni treba ho dlho piect. Muku použivam zásadne hladku, a pomer: l vajce, 20 g cukru, 20 g hladkej muky. Dobru chut.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Gábina
|
Vloženo: 09.10.2007 14:53:37.
ID: 3146.
|
|
Já jsem zkoušela Dobošův dort péct podle Apetitu, byl skvělý. Jinou verzi jsem ale nechutnala, tak nemám srovnání... www.apetitonline.cz/recept/900/dobosuv_dort.html
Zkuste omrknout i toto.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Dobošové rezy
Od: Sabina
|
Vloženo: 14.10.2007 12:14:57.
ID: 3177.
|
|
Chtěla bych vyskoušet recept od sacher, když budu péct ze 12 vajec těsto, kolik másla, cukru, kakaa a vody mám dát do krému?
odpovědět
|
| | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|