Reklama
|
Přidat příspěvek do diskuse
Odpovídáte na příspěvek 'Dobošové rezy - recept Dr. Oetker' |
Od: nita |
Vloženo: 27.09.2007 23:59:17 |
Slavnostní Dobošův dort Tradiční slovenský dort obtížnost: 2
Těsto: 275 g moučkového cukru 250 g měkkého másla nebo Hery 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 4 vejce 200 g polohrubé mouky 50 g Solamylu Dr.Oetker 1 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker špetka soli
Krém: 250 g měkkého másla 130 g moučkového cukru 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker 50 g prosetého kakaa 1 PL rumu voda
Karamel: 200 g cukru krupice trochu oleje na namazání papíru na pečení
1. Nastřiháme si 6 papírů na pečení na pokrytí dna dortové formy (čtverce, které po upnutí do formy zastřihneme zespodu podle formy). 2. Příprava těsta: cukr, máslo a vanilínový cukr šleháme, dokud se suroviny nespojí. Mouku, kypřicí prášek, Solamyl a sůl prosejeme a střídavě s vejci zašleháme do našlehaného tuku. Dno dortové formy vyložíme papírem na pečení, na který natřeme 3 PL těsta tak, aby nebylo natřené až k okraji formy (2-3 mm od okraje necháme volné). Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 180 °C po dobu asi 13-14 minut. Takto postupně upečeme 6 placek. Upečené placky necháme vychladnout a stáhneme papír. 3. Příprava krému: cukr zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a uvaříme z něho světlý sirup (tzv. „na nitku“, tj. aby z vařečky nekapal, ale táhl se jako souvislá nitka). Za občasného míchání necháme sirup vychladnout. Máslo vyšleháme s kakaem a vanilínovým cukrem do pěny. Do vyšlehaného másla přilijeme vychladlý sirup a vyšleháme hladký krém. Nakonec zašleháme do krému rum. Dáme do chladu. 4. Příprava karamelu: Cukr krupici necháme pozvolna za stálého míchání rozpustit, až se upraží do zlatohněda. Ihned ho nalijeme na olejem namazaný papír na pečení a necháme ho dobře ztvrdnout. (Po vychladnutí můžeme dát karamel na asi 30 minut do lednice.) Nakonec rozdrtíme karamel válečkem na drobné krystalky (např. v igelitovém sáčku nebo na vále). 5. Trochu krému odložíme na konečné dozdobení boků dortu. Krém natřeme na všechny placky a naskládáme je na sebe střídavě placka-krém. Horní placku natřeme slabě. Pak odloženým krémem potřeme boky dortu. Dort posypeme rozdrceným karamelem a necháme ho v chladu do druhého dne uležet.
TIP: Pokud bychom dort posypali rozdrceným karamelem až před servírováním, byly by krystalky více matné a dort by nevypadal tak slavnostně.
TIP 2: Pro zjednodušení přípravy a obměnu chutí můžeme dort zdobil polevou, cukrovou rýží nebo oříšky – na Slovensku je tento tradiční dort servírován s různým dekorováním ke všem slavnostní příležitostem jako jsou narozeniny, sezónní svátky nebo svatby. Na Slovensku prý také platí, že čím víc vrstev placek, tím je dort lepší.
|
|
|
|
Dnes je sobota sobota 27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|