Cukrář.cz

Reklama



Téma "Tvarovaný grilias"


Tvarovaný grilias
Od: Vláďa

24.11.2018 19:23:42.
id: 13932.


Dobrý den může mi někdo poradit z profesionálních cukrářů jak se dělá tvarovaný grilias vím že se v dnešní době moc nepoužívá ale já jo chci používat .Jsem cukrář vyučen v hotelové škole v Plzni ale ani bývalé paní mystrove které lecos ví a pamatují neví sice slyšeli jak se dělá ale v praxi ještě hodně nedělali mám mraky starých odborných knih cukrářských dokonce znám i staré cukráře i cukrářský pře 80 let staré které mi lecos naučily ale ten grilias si pamatují že ho dělali když se učili po válce u soukromníků ale přesně už neví , někdo tvrdí že musí být mramorová deska někdo zase že má být nahřátý vymazaný olejem plech takže nevím děkuji moc za odpověď Jestli někdo napíše

odpovědět

Nadpis: Re: Tvarovaný grilias
Od: Huska

Vloženo: 26.11.2018 8:44:30.
ID: 13934.


o tvarovaném griliáši jsem jaktěživ neslyšel, nebude to karamel? Do griliáše se dávají sekané oříšky a s tím by se špatně pracovalo. Ani ve starých knihách jsem nic nenašel. Jen ten karamel.

odpovědět

    Nadpis: Re: Tvarovaný grilias
Od:

Vloženo: 29.11.2018 16:53:34.
ID: 13938.


Dobrý den děkuji moc za příspěvek ,opravdu se dělal na ozdobení dortů , řezu dělalo se znej dokonce i růže jako z marcipanky a jinak je to ten samý grilias cukr ,jadrovina trošku tuku. Klasika v knížkách je docela dost psaný například

V knize , technologie obor cukrář z roku 1963 strana 189,Katalog cukrářských výrobků z roku 1956,Gastroprag 1978 strana 38 griliasovy dort, odborné cukrářské recepty a spisy Josefa Reimana strana 6 je tam otom dlouhé povídání i onormarnim i o tvarovanem opravdu jsem si nevimyslel dělám totiž výstavu v národopisném muzeu Plzeňska o starých cukrářich a cukrárnách a ten grilias by sem tam chtěl vystavit tak se nezlobte



odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
       Nadpis: Re: Tvarovaný grilias
Od: Huska

Vloženo: 18.12.2018 20:07:52.
ID: 13964.


Máte pravdu, v katalogu cukrářských výrobků jsem ho našel, bohužel v normách z roku 1956, které mám, je vynechaný. Nicméně jsem se podíval do čtvrtého svazku československé cukrářství od Bohumila Hlavsy - tam je psané toto
GRILIÁŠOVÁ HMOTA NA VÝSTAVNÍ KUSY, DORTOVÉ OZDOBY A POD. praží se stejným způsobem jako hmota na strouhání, 3kg cukru a 2kg slabě pražených mandlí, jemně postrouhaných, hmotu rychle po zamíchání vyklopíme, vychladíme a při formování udržujeme v takovém stavu tepla, aby nám neztvrdla. Ztvrdlou hmotu nahříváme v kotlíku lehce tukem vytřeném (kakaovým máslem) a přiklopeném kouskem hovězí kůže dobře tukem napuštěné. Pomalu nahříváme na slabém ohni a občas odstavíme.
pro úplnost ještě GRILIÁŠ NA STROUHÁNÍ
Hmotu pražíme s malou dávkou oříšků nebo mandlí. Na 1kg cukru dáváme 0,5kg oříšků nebo mandlí. Cukr tavíme co nejméně a rychle chladíme.
Takže jestli jsem to dobře pochopil, vyrábí se stejně jako klasická griliáš (jen je tam více mandlí), ale musí se opatrněji tavit a ještě teplá tvarovat.
Díky za další rozšíření obzorů, nějak jsem tuto kapitolu při prohlížení přeskakoval.


odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.