Cukrář.cz

Reklama



David Brendl – cukrář v Hotelu Corinthia Towers

fiogf49gjkf0d

David Brendl – cukrář v Hotelu Corinthia Towers
narozen 31.3.1976
bydliště Karlovy Vary

Člen „CULINARY NESTLÉ TEAMU“

David Brendl se narodil v Karlových Varech a malebné lázeňské prostředí mu vtisklo do duše střípek své osobité architektury a vznešenosti kolonádních promenád, které se v souhrnu promítly do jeho vnímání světa. Nezůstalo avšak nikterak pouze u platonického vjemu, jenž se již v Davidově útlém věku transformoval do výtvarného projevu tlumočeným prostřednictvím nejednoho umělecky zaměřeného zájmového kroužku.
Tato zábavná forma, jsoucí školou povinnému chlapci hrou, nalezla vyústění v úmyslu zasvětit svůj poškolní věk cukrářskému oboru, jenž úročil vklad dětského věku strávený ve zmíněných výtvarných mládežnických zařízeních.
Karlovy Vary jsou věhlasné svými lázeňskými prameny, ale do prostoru cukrářského střediska musel mladý adept putovat do města, jež se taktéž vyznačuje významným pramenem, byť trochu odlišného působení známého pod názvem Urquell. Je nabíledni, že je řeč o západočeské metropoli Plzni.
Po vyučení si David přidává dva roky  studijní nástavby na potravinářské průmyslovce, mající ve svém školním rozvrhu i praxi v pivovaru Gambrinus. To že do studijní osnovy spadá taktéž pivní degustace, nepůsobí jinochovi žádné problémy a v tomto předmětu patří k úspěšným študiósům.
David patří ke generaci, která si ještě mohla vyzkoušet slasti a strasti vojenského života, i když pouze v jednoročním působení, které si odkroutil v Janovicích nad Úhlavou u ženijního vojska coby šikovatel kantýjního zabezpečení.
Po odstřihnutí posledního centimetru na vojenském metru se vrací opět do míst kde si vyšlapával první krůčky v pěšinkách svého estetického cítění a Grandhotel Pupp byl oním gastrogigantem, který mu nabídnul svou otevřenou náruč. A nejenom světově proslulý hotel, ale i také šéfcukrář pan Blažek, pod nímž se čerstvý vojenský vysloužilec mohl věnovat specializované cukrařině, do jejíž mnohotvárné podoby mohl vtisknout pečeť svého výtvarného cítění.
V Karlových Varech působil i pan Jaroslav Václavek, mající v patronaci regionální kuchařský karlovarský tým, a jehož zkušenému zraku neušel talent mladého cukrářského novice. A v této partě se uskutečnila i Brendlova soutěžní premiéra v rakouském Salzburku s individuálním účastnickým oceněním, ale i zároveň s příspěvkem ke stříbrnému postu v kolektivní soutěži.
Od jedné soutěže vedla cesta ke druhé a začaly přicházet i větší úspěchy. Tím prvním velkým bylo zlato v Norimberku v národním měření sil a následný bronz v mezinárodní soutěži v Basileji. Tentýž kov zdobil Davidovu hruď i v Luzernu a sbírka, v té době již kovaného soutěžáka, byla završena zlatou medailí v německém Stuttgartu.
Do sbírky úspěchů Davida Brendla patří souhrn soutěžní a profesní činnosti v podobě ocenění Bronzového řádu Magdaleny Dobromily Rettigové.
Každá soutěž se stávala pro cukrářského „skoromistra“ inspirací a odhalením opony scény nových poznatků a dalším stupínkem výstupu k vrcholům tvůrčího cukrářského umu.
Postupný průběh Davidovy tvorby ukazoval, že jeho cukrářskou parketou je práce s čokoládou a předností jeho tvůrčího přednesu je všeobecný lad jednotlivých detailů v harmonický celek, při němž tvůrce bere v potaz i tvar a vzhled stolu, kterému přizpůsobuje talíř a další náležitosti mající spojitost se soutěžním výrobkem.
Doma začínalo být Davidovi pojednou těsno a lákalo jej zahraniční poznání, jehož lákavému hlasu po krátkém rozmýšlení neodolal.  Kamarádem vyšlapaná cesta do bavorského Guendlkofenu doznala i posléze Brendlovu šlépěj ve směru jeho touhy za poznáním jak se s cukrařinou dokáží popasovat kolegové na druhé straně západní hranice.
Že bývá všude dobře a doma nejlépe, si na vlastní kůži odzkoušel po dobu dvou roků i český cukrář, když se posléze s objemným rancem zkušeností dobrých – i méně dobrých - po návratu do své domoviny pokoušel postavit na vlastní nohy ve městě Loket.
Leč prostorové problémy nasměrovaly další cukrářský chod mladého Brendla přímo do hlavního města. Seznámení se s matičkou Prahou posvětil pracovním působením ve dvou restauracích, až zakotvil v proslulé Corinthii Towers, kde našel nové působiště pod vedením  zkušeného a úspěšného cukrářského mistra šéfcukráře Vladimíra Krofty, což bylo dalším obohacením Davidových již dosti obsáhlých poznatků.
Cukrářova vyprofilovaná profesní zdatnost se jednoho dnestala doporučující referencí do sestavy CULINARY NESTLÉ TÝMU, v době kdy pan Václavek hledal  vhodného adepta pro obsazení cukrářského postu.
A tak kromě každodenní hotelové cukrařiny se život cukráře Brendla obohatil i o týmové povinnosti v družstvu firmy Nestlé, které bude bojovat o kulinářské pocty na gastronomické olympiádě v německém Erfurtu.         
Co dál? To je budoucí dilema Davida Brendla, ve volném čase amatérského herce, jenž rád baví lidi kolem sebe. V současnosti především dobře  zabojovat za svůj tým na olympiádě. Potom by možná nebylo špatné podívat se trochu dál po světě a okoukat jak to dělají i jinde. Ale to už bude výsledek shody životních pochodů a náhod, které budou směrovat Davidovy kroky, věřme, ve směru dalšího zkvalitnění jeho cukrářského umu.


Fotodokumentace z akce: GENERÁLNÍ ZKOUŠKA „CULINARY NESTLÉ TEAMU“


Ovocný dort

 


Karamelový dort 

 


Čokoládový dort

 


Plato čokoládových joure bonbon 

plněných pistáciovou, jahodovou, citronovou, nugátovou náplní a Grand Marniere likérem 



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.