Cukrář.cz

Reklama



Quo vadis cukrařino?

fiogf49gjkf0d



V ranném věku popřevratové doby jsem napsal článek „Kudy kam cukrařino v horizontu vzdáleném“ na téma jak  může být cukrářské řemeslo během doby poznamenáno díky příchodu odlišných kultur, které s sebou přinesou i odlišnost stravování, které může vyvolat konzumní zájem určité části naší společnosti. Prvopočátek se datuje ještě za železnou oponou ojedinělými experimenty s národními kuchyněmi v oblasti hotelových zařízení či restaurací vyšší cenové skupiny. To hlavní přišlo s otevřením hranic a volným pohybem  osob. Zřejmě  nejvhodnějším příkladem budou čínské restaurace, které si svoji klientelu našly, respektive ona je, pokud nebudeme brát v potaz cenově přemrštěné restaurace majitelů, a zde prosím s otazníkem, z nejlidnatější země světa na Starém městě Pražském. Otazník v majetnické otázce je na místě, protože nasazené ceny a restaurační prostory zející dlouhodobě prázdnoutou nemohou znamenat nic jiného než to, že se nejedná o hospodu, ale o pračku.  A to že peněz, asi nemusím dodávat. Ale o to ať se starají ti, co jsou za to dobře placeni. A opět doplním - mají-li vůbec příkaz se o to starat .- K tomu se nám napojují mnohé další národnosti se svými specialitami ať stánkového či kamenného prodeje. A že skutečnými majiteli nemusí být ti, kteří prezentují své národní jídlo, je zřejmě nabíledni.

V jednotném souhrnu to znamená jediné, a to, že počet obyvatel nám klesá, avšak obchodů všeho druhu přibývá. A navíc s takovými lákadly, že konzument tam vyprázdní svoji peněženku a i při potenciálním zájmu o cukrářský výrobek mu již na něj nezbývá. Zákonitý dopad to pak má a bude mít v podobě v klesajícího počtu cukráren.

Z pohledu cukrárenského provozu je potřeba vzít v potaz expanzi nových surovin, které bezpochybně spadají do pozitivní oblasti výroby, ale na druhé straně ne vždy se setkávají s chuťovými zvyky českého konzumenta. Například na téma živočišné a rostlinné šlehačky jsme měli možnost vést opakované diskuse. A není v budoucnu vyloučeno, že bruselská direktiva nám naše chutě upraví.

Nyní nám nastává dilema s vládním návrhem o dvojité sazbě potravinářských výrobků. Cukrárenský provoz patří do vzácnější skupiny provozů, kde se v jednom objektu provádí stravovací a prodejní úkon. A to se již nalézáme v aktuální současnosti, na jejíž téma proběhla na našich serverech též obsáhlá diskuse a z níž vám některé názory v další části předkládáme.

Této problematice předchází jedna záležitost. Ve vyspělých západních zemích je naprostou samozřejmostí, že zákusek servírovaný v prostoru na posezení, můžeme jej nazývat kavárnou, má odlišnou cenu oproti dezertu prodávaném přes ulici. Prováděli jsme průzkum v několika cukrárnách a majitelé při této cenové diferenci naráželi na nepochopení zákazníků. Nebo zákazník si koupil cukrárenský produkt a šel se s ním posadit ke stolu.  Tento „obchvatný „ zákaznický manévr byl řidší v prostorách cukrárny, avšak  vyskytoval se početněji v prostoru zahrádek. Nemusím samozřejmě zmiňovat náklady  na provoz vnitřního zákaznického prostoru v podobě jeho vybavení, tepla, mytí nádobí, hudby a v ní přisátá klíšťata v podobě  různých tzv. výběrčích, pardon ochranných svazů, personálu atd., kde rozličnost cen je, či by být měla přirozenou záležitostí.

Tato skutečnost začíná nabývat na dalším stupni závažnosti v souvislosti s nesmyslným a kuriozním daňovým navýšením ve stravovacích zařízeních do podoby (snad?) 19 procent.

Podíváme-li se trochu do budoucnosti, tak si můžeme promítnout, co tato dvojsazba může až ve vrcholu své stupidity přinést. V některých evropských státech zaujímá finanční kontrola vyčkávací postoj před provozovnu a kontroluje zákazníky zdali obdrželi doklad o zaplacení zboží. To platí v případě povinnosti registračních pokladen.

Což až může přinést kuriozní situaci, že zákazník si koupí zboží v pětiprocentní přirážce DPH, sedne si s ním ke stolu, kde jej zkonzumuje a při případné kontrole se prokazuje nižším daňovým navýšením, když přitom svým postojem zaujal pozici spadající do horní daňové sazby. A o Kocourkov může být postaráno. Jedná se samozřejmě o extrémní příklad náležící až do vrcholu kuriozit, ale při současném legislativním bordýlku není až tak věcí nemožnou.

Ale co naplat, vyčkejme a připravme se na časy příští. Přečkali jsme kolonizační časy  supermarketů - alespoň někteří – a teď nás ještě čeká další superlavina v podobě vstupu do Evropské unie.

Že to malý podnikatel neměl a určitě nebude mít nikdy lehké, svědčí dokument, který ukazuje že principiálně podobné problémy byli i víc než před šedesáti léty , a v mnohém se podobají těm našim současným.

 

 

 

 

Co nás čeká v novém roce?

 

Na prahu nového roku  si dáváme tuto otázku a ptáme se zda bude pro nás cukráře- živnostníky ještě horší nebo lepší? To je otázka na kterou bychom si mohli odpovědět, že asi lepší už nebude, ale určitě horší.

První známka toho jest, že náš stát zvýšil o půl miliardy rozpočet, dále zvýšil daně, jízdenky na dráze, zvedl poštovné, zhoršil trestní sankci u obratové daně aby poplatníci mohli tuto daň lépe platiti a jiné a jiné věci podniká. Děje se to vše na úkor největších poplatníků, živnostníků, obchodníků a průmyslu.

Je tedy otázkou zdali tito poplatníci tato břemena dále unesou. Zvláště teď, kdy poměry u výroby i u obchodu jsou horší a horší. Obchody jsou čím dál menší, protože pracující lid nemá peníze a druzí kteří je mají, šetří a počítají na horší doby. Každý se jen uskrovňuje jak může, zvláště živnostník musí umět počítati aby vyšel.

Budeme-li chtít u nás současný stav překonati, tak se nesmí žádati, aby se uskrovňoval pouze jednotlivec, ale musí se uskrovniti i naše státní administrace.

Šetřit se musí všude a na prvém místě musí umět šetřit vláda našeho státu. I zde v této těžké době si musí uvědomiti,  že jen úsporami ve vydání se zažehná krize. Je nutno zmenšiti státní rozpočet a takto ulehčiti poplatnictvu, hlavně výrobě a obchodu. Jen tímto způsobem je možno docíliti většího odbytu v obchodě, čímž nastane i větší výroba a zmenší se nezaměstnanost.

 

Vážení čtenáři upozorňujeme, že kurzívový tex byl otištěn v roce 1931 v odborném časopise a jakákoliv podobnost se současným  vládním systémem  České republiky je věcí čistě náhodnou.

 

Přejeme tedy mnoho síly do tohoto roku, jež bude veskrze rokem prubířským, a nejen pouze tento rok. Vše bude záležet na naší vynalézavosti a schopnosti kupivší se břímě unést, a v tom vám všem přejeme hodně zdaru.

 

Máte-li zkušenosti s rozdílnými cenami pro nákup a na posezení, budeme potěšeni pokud se s námi všemi o ně podělíte. A to buď v reakci na tento článek nebo v poradně na www.gastronews.cz

 

 

Závěrem přikládám dvě satiry, kdy další můžete nalézt na www.satiricke-noviny.cz

 

 

 Prorokem není doma nikdo, jak je na daních vidno

 

J.P. Větrník 

 

Sazba dvaadvacet procent

o tři body dolů klesla,

uvolnil se zátěže cent,

ale nějak se to nezdá.

 

Když nám investoři zdrhli

svižným tempem přes hranici,

do úvah se potom vrhli

naši páni politici.

 

Pracháče nám bude třeba,

devatenáct - dvaadvacet,

za to koupí se víc chleba,

snad se oni budou vracet.

 

Avšak pracháči maj sílu

díky svému kapitálu,

do předpisů vrtaj díru

jak do sýru ementálu.

 

Kdeže ňáké pojištění,

s daněmi se pár let počká,

jinak to tu pro nás není,

- kdo si počká, snad se dočká! -

 

 A tak zase malý člověk

v slabinách má ostruhy,

může vzít tak ono za vděk,

že vycinkal soudruhy.

 

To je asi tak nejvíc toho,

co by ho tak mohlo hřáti,

neb nezmůže na tom mnoho

než vyšší daň odevzdati

 

 

Dámské vložky mezi nožky daňové jsou vyšší složky

 

J.P. Větrník

 

Dámské vložky mezi nožky

cenově šly nahoru,

daňové jsou vyšší složky

a vládě tvoří oporu.

 

Ve finanční reformaci

k navýšení položky,

- vláda si s tím dala práci

a zvýšila daň na vložky.

 

Co s tím dělat milé dámy,

když vládní loď má teď díru,

zalepí je vaše krámy,

v tomhle vláda nezná míru.

 

A tak dámské ty prostředky,

jež jsou věcí potřebnou,

daňové teď maj dovětky

a rozpočet nám pozvednou.

 

Evropa se na nás dívá,

- je to vskutku pro legraci, -

 že nám vláda využívá

 už i dámskou menstruaci.

 

 

Diskuse na téma DPH 

 

Od: Lenka 

 

 Páni činitelé žijí v jiném světě, kapsy mají plné peněz, ale ceny občerstvení pro ně tomu neodpovídají. Místo aby se účetnictví zjednodušilo a zprůhlednilo, tak jsem zvědavá jak tohle budou kontrolovat a kdo bude v právu a jak to dokáže. To si to otevření restaurace ještě rozmyslím, když už váhám tak dlouho. Některé provozovny to určitě zničí, obzvlášť na venkově.

 

 Septimus 

Vzhledem k tomu, ze kdyz doslo k presunuti do nizsi sazby a na cenach se to vubec neprojevilo, tak by restaurateri zdrazovat dle meho nazoru nemeli a pokud budou svedci to jen o jejich nezriene chtivosti po rychlem zbohatnuti a "nenazranosti". Ja rozhodne prestanu sve oblibene

podniky, pokud zdrazi, navstevovat. Jinak pripravme se na to, ze dokud budeme mit politiky do te doby nas budou holit jako ovce!

 

 J.P. Větrník

Septime, máš pravdu, že v daňovém meziobdobí došlo k převodu potravin do současné pětiprocentní sazby a skutečně nedošlo k výrazným cenovým změnám směrem dolů. Zde ale píšeš pouze o této skutečnosti bez registrace toho, jaký daňový posun směrem nahoru udělaly jiné položky, které mají s provozovaním gastronomického zařízení přímou souvislost. To co se opravdu daňově ponížilo, bylo z druhé strany povýšeno čili došlo k  převýšení původního stavu, čímž se při spočítání všech nákladových položek nic nezlevnilo a spíše naopak. Je to takový psychologický fígl na zákazníka, jako by měla  teplotně dvacetistupňová voda ohřát přilitím vody o teplotě 15 stupňů.

Ty firmy o kterých je v diskusi řeč, už byly za původní daňové sazby ve velice obtížném provozním stavu a tak pětiprocentní úprava jen dorovnala hladinu jakéhosi pomyslného normálu.

Nejlepší by ovšem bylo, kdyby si založil malou gastronomickou firmu a celá problematika s ní spojená by ti to, o čem se zde píše, se ti lépe objasnila. Ale upřímně tě před tím varuji. Jinak dík za příspěvek.

J.P.V.

 

 

Od lenina 

Zaměstnáváme 15 lidí a vypadá to ,že je pošlem státu na krk, at se stará když likviduje poctivý živnostníky .Kdo si koupí radši dorta když nebude mít na chleba ? Akorát pan ministr!!! 

 

 

 

 

Peroutka Jan

 Muj nazor je ten , ze nejen to stizi uz tak spatnou situaci provozovatelu Cukraren - bister, nebot zdaleka nemohou pracovat s takovym rabatem jako exkluzivni restauranty / s kterymi operuji obhajovatele teto zmeny - zrejme je to zpusobeno tim - ze jejich svet je Praha a ne venkov / nebo s takovymi rabaty jako v bajne UNII - sve se sblizuje a toto nejak ne.

Dalsi problem , ktery pribude - bude rozlisovani DPH - pro zakazniky pres ulici , kteri nepodlehaji zvysene sazbe a konzumenty na miste , kteri jsou uz vlastne ve verejnem stravovani .

Misto , aby se vse zpruhlednilo - dela se z toho - "cina". Kterou ,ale odnesou provozovatele po kterych se bude kdekdo ze statni spravy "vozit".

 

Pavel

 Je to arogance moci a neůcta k drobným živnostníkům, kteří pracují spoustu hodin denně, aby uživili sebe, ale i své zaměstnance.

Chtěl jsem malinko rozšířit firmu, taky abych dostál nesmyslným požadavkům EU. Napařejí na to od května taky 22%, tak nevím. Další papírování, které nás jen zdržuje od řemesla. Cizím firmám zelenou. Mají přece kapitál.... Tak nás české řemeslníky asi nepotřebují. Kdyby jsme hospodařili jako oni. Už dávno jsme zkrachovali. Měli by více šetřit státní peníze a nás nechat pracovat. Nedejme se ! P.

 

Eli

 Jediná rada je , snažit se nedosáhnout na povinný obrat pro registraci k dph, což bude od 1.5.04 asi 1.000 000,- Kč. ( teď jsou to 2.000 000,- za 12 měsíců).To znamená také se snažit rozdělit provoz na prodejnu cukrovinek a cukrárnu. Jedno povede manžel a druhé bude napsáno na manželku a pod. Prostě jenom nás stále nutí vymýšlet, jak obcházet zákony, tak se v tom opět budeme muset naučit chodit. Držím všem pracovitým palce. Eli.

 

 

Šuma Bohuslav 

 Nebude to nadále vadit těm,kteří v podnikání v gastronomii perou peníze a těm větším hotelům či restaurantům se zahraniční účastí.Běžným restauracím i na slušné úrovni to vadit bude.Dojde okamžitě k redukci zaměstnanců ,i mírnému zvýšení cen.A potom samozřejmě tak jak je to v některých příspěvcích uvedeno , že se provozovna rozdělí,aby nedosáhla příslušné tržby pro DPH 22%.To,že se ministerstvo financí vedené takovým diletantem dovolí prosadit přes vládu takové opatení,ale ukazuje ještě na něco jiného !! Nefungují totič u nás odborstní cechy s patřišnou váhou s možností lobingu.Jsou mezi námi také zastoupeni dosti diletanti,kteří o obchodování v gastronomii vědí jen velice málo . Takže to dopadne opět tak,že se o tom budeme pouze bavit - čili všeobecná kecací onanie - pěkně po česku - svornost v cechu žádná - a tak poraď si každý jak můžeš.Je toho více,ale domnívám se že jsem ke kecací onanii přispěl dost.Upřímně zdravím z Ústí nad Labem a přeji všem kdo rozumí našemu oboru spokojený a pohodový život vedoucí pomalu k baypasu.

 

 

 

Dana Zdvořáková 

 Máme dvě možnosti - ta první je sklopit uši a dřít 16-18 hodin denně a defakto živořit, aby se měli páni dobře ( tomu já říkám otroctví) - ta druhá "nekecat" pořád dokola jak to máme těžké jak se neuživíme,ale dělat skutky- to nám v Česku dost chybí.Jsme líní nebo se bojíme - ČEHO?!?!Nebo to necháme, oni to studující vyřeší! Proč si jenom pořád stěžujeme a brečíme a nic konkrétního neuděláme? Jsme přece dospělí a je to náš stát - nebo né?

P.S. Přeji všem velké tržby,aby páni nehladověli! 

 

 

Enrica

Na Slovensku máme 19%:-(

Milí českí kolegovia a kolegyne.,

na Slovensku sa za posledné roky vysplhala alebo lepsie povedane presplhala DPH od 6% do 10% až 14% na súčastných 19%, na VŠETKO.

Teda aj cukrárenske výrobky, ktore vyrabame od roku 1995. Zaciname teda od 1.1.2004 bojovat s fenomenom DPH a zda sa mi, ze ludia budu bedlivo vyberat co kupia a obzvlast kolace a jednoznacne sa to prejavilo aj na trzbach za tieto vyrobky za mesiac Januar 2004.

Nic ine nam neozstava, len znizovat zamestnanost, setrit tam kde sa dá, aby sme ako tak prezili aj spolocný vstup do EU a tesit sa na opatovne zvysovanie cien enrgii, plynu a vody, benzinu a nafty.

Teda prajem Vám pevne nervy a veľa uspechov do buducej prace. Enrica

 

 

Jan Karaus 

 Je to dokonalá blbost vymyslená nekým,kdo nemá o nasem oboru ani za nehet prehled.

Ale jak se rika,kdo chce kam,pomozme mu tam,

a jak chteli nasi vlastni lidi,jdeme tam,kam,no preci do pr...e,nebo snad do evropské unie?

Myslite si snad nekdo,ze nas uziví jen cizinci a pár lidí,kterí na to chodit do hospody(restaurace) budou porad mít peníze?

Stací se podívat k nasim sousedum,Nemecko,zaviraji jednu hospodu za druhou,ze by snad ona zazracna unie a s ni spojené denní radosti normalnich lidi.

U nas to zacne DPH 22%,jak to skonci ?...... 

 

 

Kalous

Tak tohle téma asi trápí Nás všechny malý soukromníky. Je pěkné co tu popisujete o tom jak se vyhnout povinnosti pl. DPH tím že rozdělíte provozovnu na několik firem ( nezapomínejme že každá firma musí být napsaná na jinou osobu, takže nejlepší řešením je udělat „sdružení“) jenomže tímto způsobem to jde pouze tehdy pokud nejste plátci DPH . V tomto případě je to nelepší volba rozdělit provozovnu a založit „sdružení podnikatelů“(neplátců DPH). Ale co když již jste plátci DPH???

Nikde není pořádně řečeno co všechno půjde do 22% je jasné že tam zůstane veškerý alkohol, bude tam jídlo a co nealko??? O tom nikdo pořadně nemluví a jak jsem to pochopil já tak tam půjde vše (víceméně celá služba pohostinství a všechno zboží co s tím souvisí tedy i nealko) a to bude rána pro všechny bary, herny,atd. Zase na druhou stranu co bychom si povídali na nealku máme všichni největší rabaty, ale budou mít lidi na to aby pili pivo a jiný alkohol???, to zvýšení o 17% i na nealku bude znát, jak se tomu ubránit??? Jediné legální co proti tomu je udělat si živnostenský list na maloobchodní prodej potravinářského zboží z jedné místnosti udělat jakoby prodejnu nápojů a prodávat je v původním balení se zvýšeným rabatem to znamená že by se z nealkoholických nápojů 22% DPH vztahovalo pouze na rozlévané (i postmixi), teplé a míchané nápoje ale ostatní jako jsou Matonni, capy,atd. v lahvičkách tak by se mohli prodávat v 5% DPH. Například na 1000ks Matonni na DPH bych měl ušetři 1700 Kč a to jsou dnes peníze.

Upozorňuji že jsem zde popisoval příklad mého výkladu zákona a docela bych uvítal kdyby mě někdo odpověděl jak to bude (nebo jak to pochopil) s nealko nápoji a se službami s pohostinstvím spojenými jako jsou např. provize z VHP.

Děkuji Kalous

 

jerry

 

 vážení,  jestli někdo zruší strojírenství svou rádoby demokratickotunelovou politikou, nemá v zásadě

v tom místě kupní sílu......Možná nás chce pan Sobotka jen odnaučit obchodovat ,a ty ostatní, konzumovat alko a cigo.

Hlavně když mají v parlamentu rum za tři!!!

A k názoru rozdělení na více subjektů je na pováženou!! aby nechtěli pak pro každého zvlášť sociálky a bezdotykové baterie,šatny apod...

jerry-brno 

 

 

 

 alena 

 Souhlasím s převážnou většinou uvedených názorů, protože my všichni o tom dokážeme diskutovat, ale něco pro to udělat jako např bombardovat parlament nebo senát nebo vyjít do ulic, určitě bychom měli podporu i obyčejných lidí, kteří nejsou z branže, neboť tato situace se dotkne každého z nás, jenom nezůstat s rukama v klíně a čekat jak to dopadne. A jak to všichni dobře víme. Podívejte se na dětské pleny, které se dostaly do stejné situace se zvýšením DPH- rozvířílo se to ve sdělovacích prostředcích a okamžitě zahráli všichni na sociální strunu mladých rodin a ejhle výsledek se dostavil - DPH 5%. Situace v EU není u všech členských států stejná asi polovina je v základní sazbě a druhá polovina je v sazbě snížené. Takže naši páni potentáti, kdyby jenom trochu chtěli, mohli by operovat i tímto faktem, že i v EU není dána ta skutečnost, že musí být základní sazba pro ubytovací a stravovací služby. Ale proč by to dělali, když jednoduchou cestou budou ždímat drobné soukromníčky a postupně je akorát dohánět na počátku ke snížení počtu zaměstnanců a ve druhé fázi k uzavření provozu. Musíme si všichni uvědomit, že naši politici potřebují, abychom jim co nejvíce dotovali jejich výlety do zahraničí a různé bankety a párty v domácích podmínkách. Přeju všem úspěšný boj a jestli někdo dá dohromady nějakou aktivitu na naši obranu tak dejte vědět, ráda se připojím!!! Alena 




Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.