Cukrář.cz

Reklama



Auf Wiedersehen lentilky !

16.10.2020 | Autor: ČTK - E15.cz | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Společnost Nestlé přesune výrobu cukrovinek značky Lentilky z Česka do Německa. V Holešově na Kroměřížsku se vyrábějí již od roku 1907, ale od jara příštího roku mají být vyráběny v Hamburku. Informace zveřejněné Českým rozhlasem – Radiožurnálem potvrdil mluvčí Nestlé Česko Robert Kičina. Důvodem přesunu je podle firmy sladění receptury českých lentilek se značkou Smarties, pod kterou jsou lentilky vyráběny a prodávány v zahraničí, a také snížení nákladů na výrobu.

Nyní značku Lentilky vyrábí holešovská továrna Sfinx. „Od dubna 2021 převezme výrobu lentilek továrna v Hamburku. Operátoři, kteří se dnes podílejí se na výrobě lentilek, budou přesunuti na jiné výrobní linky a dílny v závodě Sfinx,“ uvedl Kičina.
K přesunu do Německa podle něj firmu vedly dva důvody. „Prvním je harmonizace receptury s naší značkou Smarties, pro kterou jsme se rozhodli na základě výsledků preferenčních testů mezi spotřebiteli,“ řekl mluvčí Nestlé.
Dalším důvodem stěhování je podle Nestlé Česko snížení nákladů na údržbu výrobních technologií a lepší využití kapacit v továrně v Hamburku, která dostačuje pro výrobu a distribuci produktu do všech zemí Evropské unie. „Navíc má závod technologii balení Lentilek do papírových obalů a přispěje k plnění závazků Nestlé, týkajících se snižování plastového odpadu bez větších investic,“ oznámil Kičina.
Do papírových obalů se přitom lentilky balí i nyní. Některé však podle Kičiny mají plastové součásti. Jako příklad uvedl balení Lentilek o váze 140 gramů v tubě. „V našem českém závodě, na rozdíl od německého, nemáme technologii, která by nám je umožnila nahradit papírovými,“ řekl Kičina. Balení nejprodávanějšího osmadvacetigramového formátu lentilek v papíře podle něj zůstane ve Sfinxu.
Lentilky začali v roce 1907 v Holešově vyrábět bratři Philipp a Rudolf Kneislovi. Pojmenování čokoládových cukrovinek pochází z latinského slova pro čočku. Výrobek si nechali bratři patentovat. Jejich zásluhou ve městě vznikla továrna Sfinx, která lentilky vyrábí dodnes.

 

.

 


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.