Cukrář.cz

Reklama



AMARANTH

fiogf49gjkf0d

AMARANTH je stará užitková rostlina, pocházející z Jižní Ameriky. Byla  známá již v dobách Inků, Aztéků a Mayů, kterým zrno i listy amaranthu tvořily významnou součást jejich stravy. Amaranth se vyznačuje mimořádným obsahem i kvalitou bílkovin. Jeho složkou je lyzin, mající důležitý vliv na duševní rozvoj, zvláště u dětí. Zrno amaranhtu obsahuje tuto aktivní látku třikrát více než ostatní obiloviny. Významným přínosem je i obsah vláknin a minerálních látek, čímž se amaranth řadí k nejvýživnějším rostlinám na světě.  AMARANTH je vhodný k použití v potravinářském průmyslu. Jeho zrno je veliké asi jako zrnka máku a od klasických obilovin jej odlišuje několik vlastností. Především obsah tuku, který je přítomen v 9 až 11 procentech. Ve srovnání s pšenicí a žitem a dalšími u nás pěstovanými obilovinami, má amaranth několikanásobně vyšší obsah minerálů a stopových prvků jako je draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, selén, sodík, vápník, zinek a železo. Dále jsou v zrnu amaranthu přítomny všechny důležité esenciální aminokyseliny. Oproti pšeničné mouce jich amaranthová obsahuje více než dvojnásobek.AMARANTHová mouka neobsahuje vůbec lepek. Je možné ji použít pro bezlepkové směsi jako základ těsta pro nejrůznější výrobky, které mohou rozšířit rozmanitost stravy pro nemocné coekálií (jedná se o onemocnění zažívacího traktu, kdy bílkovina lepek, přítomná v klasických obilovinách, způsobuje některým lidem zánět sliznice tenkého střeva a může způsobit zejména u dětí vážné problémy. Léčí se důslednou bezlepkovou dietou).AMARANTH vzhledem k výše uvedeným vlastnostem, se může stát velice vhodnou potravinou využívanou v nemocničním stravování. V zrnu amaranthu je velké množství vlákniny (čtyřnásobek oproti klasickým obilovinám s velmi pozitivním preventivním účinkem při léčbě rakoviny tlustého střeva. Rostlinný tuk obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin, které působí v organizmu na snižování cholesterolu v krvi. Složení esenciálních mastných kyselin je velmi příznivé, kdy vedle kyselin palmitové, stearové a olejové jsou přítomny kyselina linolenová a linolová, které organizmus potřebuje, ale není je schopen sám produkovat.

Vysoký obsah dvou vitamínů ze skupiny B-komplexu a to thiaminu B1 a riboflaminu B2, zvyšuje prospěšnost pro organizmus. Thiamin je důležitý pro metabolizmus, nervový systém a srdeční sval. Riboflavin je nepostradatelným činitelem pro tvorbu hemoglobinu, podporuje detoxikaci jater a je důležitý pro růst těla zejména u dětí a novorozenců. Zvláštní nutriční význam má přítomnost antioxidačních vitamínů v semenech (vitamin E) a v listech (vitamin C, betakaroten).

Všechna tato fakta dnes činí z této plodiny velice atraktivní potravinu, která při širší aplikaci ve výživě může mít význam pro prevenci nemocí srdce a cévního systému. Všechny účinné látky jsou obsaženy v zeleném listoví a zrnu. Amaranthovou mouku lze použít při přípravě našich běžných jídel a je vhodné ji přidávat jako příměs do buchet, piškotů, chleba a všech druhů pečiva.



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.