�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


AMARANTH

Autor: J.P.Vìtrník
Datum vyd�n�: 09.02.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=377

Naše anketa, co je amaranth, vás nìkteré trochu zmátla mužským rodem této rostliny, a nìkteøí jste tipovali koøen. Jak je tomu ve skuteènosti, pøesvìdète se v tomto èlánku.

fiogf49gjkf0d

AMARANTH je stará užitková rostlina, pocházející z Jižní Ameriky. Byla  známá již v dobách Inkù, Aztékù a Mayù, kterým zrno i listy amaranthu tvoøily významnou souèást jejich stravy. Amaranth se vyznaèuje mimoøádným obsahem i kvalitou bílkovin. Jeho složkou je lyzin, mající dùležitý vliv na duševní rozvoj, zvláštì u dìtí. Zrno amaranhtu obsahuje tuto aktivní látku tøikrát více než ostatní obiloviny. Významným pøínosem je i obsah vláknin a minerálních látek, èímž se amaranth øadí k nejvýživnìjším rostlinám na svìtì.  AMARANTH je vhodný k použití v potravináøském prùmyslu. Jeho zrno je veliké asi jako zrnka máku a od klasických obilovin jej odlišuje nìkolik vlastností. Pøedevším obsah tuku, který je pøítomen v 9 až 11 procentech. Ve srovnání s pšenicí a žitem a dalšími u nás pìstovanými obilovinami, má amaranth nìkolikanásobnì vyšší obsah minerálù a stopových prvkù jako je draslík, fosfor, hoøèík, mangan, mìï, selén, sodík, vápník, zinek a železo. Dále jsou v zrnu amaranthu pøítomny všechny dùležité esenciální aminokyseliny. Oproti pšenièné mouce jich amaranthová obsahuje více než dvojnásobek.AMARANTHová mouka neobsahuje vùbec lepek. Je možné ji použít pro bezlepkové smìsi jako základ tìsta pro nejrùznìjší výrobky, které mohou rozšíøit rozmanitost stravy pro nemocné coekálií (jedná se o onemocnìní zažívacího traktu, kdy bílkovina lepek, pøítomná v klasických obilovinách, zpùsobuje nìkterým lidem zánìt sliznice tenkého støeva a mùže zpùsobit zejména u dìtí vážné problémy. Léèí se dùslednou bezlepkovou dietou).AMARANTH vzhledem k výše uvedeným vlastnostem, se mùže stát velice vhodnou potravinou využívanou v nemocnièním stravování. V zrnu amaranthu je velké množství vlákniny (ètyønásobek oproti klasickým obilovinám s velmi pozitivním preventivním úèinkem pøi léèbì rakoviny tlustého støeva. Rostlinný tuk obsahuje vìtší množství nenasycených mastných kyselin, které pùsobí v organizmu na snižování cholesterolu v krvi. Složení esenciálních mastných kyselin je velmi pøíznivé, kdy vedle kyselin palmitové, stearové a olejové jsou pøítomny kyselina linolenová a linolová, které organizmus potøebuje, ale není je schopen sám produkovat.

Vysoký obsah dvou vitamínù ze skupiny B-komplexu a to thiaminu B1 a riboflaminu B2, zvyšuje prospìšnost pro organizmus. Thiamin je dùležitý pro metabolizmus, nervový systém a srdeèní sval. Riboflavin je nepostradatelným èinitelem pro tvorbu hemoglobinu, podporuje detoxikaci jater a je dùležitý pro rùst tìla zejména u dìtí a novorozencù. Zvláštní nutrièní význam má pøítomnost antioxidaèních vitamínù v semenech (vitamin E) a v listech (vitamin C, betakaroten).

Všechna tato fakta dnes èiní z této plodiny velice atraktivní potravinu, která pøi širší aplikaci ve výživì mùže mít význam pro prevenci nemocí srdce a cévního systému. Všechny úèinné látky jsou obsaženy v zeleném listoví a zrnu. Amaranthovou mouku lze použít pøi pøípravì našich bìžných jídel a je vhodné ji pøidávat jako pøímìs do buchet, piškotù, chleba a všech druhù peèiva.


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku