Cukrář.cz

Reklama



Vrcholy cukrářského umění

fiogf49gjkf0d

Vrchol, který je v dnešní mluvě znám už spíše prostřednictvím výrazu  "Top", než užitím mluvy v mateřském jazyce.  Ať tak či onak, skutková podstata toho co si pod tím představujeme v cukrářském oboru, je neměnná a my se dnes podíváme na tvorbu vrcholových cukrářů, kteří svůj um prezentují taktéž na Top soutěžích, kterou je gastronomická olympiáda či nějaká soutěž s puncem světovosti. Zde se bude jednat o ukázku toho, co je možné prostřednictvím cukrářského umění zvládnout, vyjádřit a v návaznosti na pocitový vjem i potěšit, respektive zkulturnit duši toho, komu je takový výrobek věnován při nějaké významné příležitosti.

 

Jistěže v takovýchto případech, jenž jsou zobrazeny na těchto snímcích, při nichž se opravdu už jedná o světovou tvorbu té nejvyšší kvality, se musí v hodnocení těchto výtvorů brát v potaz jejich možné použití a všichni víme, že je nelze zařadadit do repertoáru běžného cukrářského prodeje. Tak jak došlo  v oděvní módě -  a stále docházet bude  - k vrcholovým výtvarným výstřelkům, neřkuli k dělovým kanonádám, na které se sjede podívat celý svět, tak je nutné připomenout, že se v těchto případech  nejedná o konfekční tvorbu určenou pro běžné užívání, a že ji zdaleka neužívá ani vyvolených "horních deset tisíc". Jedná se spíše o návrhový trend námětového maxima, mající za účel ukázat, co vše se může v hlavě špičkového návrháře, za pomoci posledních technických výrobních nástrojů, zrodit.
Na druhé straně i takové téměř nepoužitelné modely, bývají v některých případech inspirací pro umírněnější tvorbu, která si právě prostřednictvím módní výstřednosti, najde svoji cestu pro praktické využití.

 

Jistěže jde v každém případě pouze o tvorbu salónní. Avšak nejinak je tomu i s náměty na olympijském kolbišti, mající své poslání prezentovat profesní um spíše výjimečných jednotlivců, jehož praktický výsledek je  určen zraku spotřebitelů pro mimořádné příležitosti, než praktickému lidskému trávicímu ústrojí. Račte mně prominout takovýto drsný pragmatismus, ale je to tak.
Ale jak se někdy posléze ukáže - i když se jedná o minimálně vzácné "někdy",  tak přesto padne zrnko přehnané abstraktní virtuality na úrodnou půdu praktické použitelnosti, kdy se tím zrodí, či spíše může zrodit, nový evergreen cukrářské tvorby. K tomu v dnešní době bývají měrou vrchovatou nápomocny nové technologie různých přípravků, pomůcek a - v dosti výrazné míře - cukrářské soutěže.
Tudíž, ten, kdo v sobě vnímá schopnost výtvarné cukrářské  tvorby, nechť potlačí ve své duši rozpaky a vypluje vstříc objevitelským plavbám s touhou objevovat nové cukrářské světadíly,  kdy se může¨třeba právě on (a), při patřičné dávce štěstí, stát cukrářským Kryštofem Kolumbem.

 

 



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.