�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Vrcholy cukrskho umn

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 31.05.2013
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1865

Kdy se tm zrod nov evergreen cukrsk tvorby. K tomu v dnen dob bvaj mrou vrchovatou npomocny nov technologie rznch ppravk, pomcek - a to, v dosti vrazn me - cukrsk soute.

fiogf49gjkf0d

Vrchol, kter je v dnen mluv znm u spe prostednictvm vrazu  "Top", ne uitm mluvy v mateskm jazyce.  A tak i onak, skutkov podstata toho co si pod tm pedstavujeme v cukrskm oboru, je nemnn a my se dnes podvme na tvorbu vrcholovch cukr, kte svj um prezentuj takt na Top soutch, kterou je gastronomick olympida i njak sout s puncem svtovosti. Zde se bude jednat o ukzku toho, co je mon prostednictvm cukrskho umn zvldnout, vyjdit a v nvaznosti na pocitov vjem i potit, respektive zkulturnit dui toho, komu je takov vrobek vnovn pi njak vznamn pleitosti.

 

Jiste v takovchto ppadech, jen jsou zobrazeny na tchto snmcch, pi nich se opravdu u jedn o svtovou tvorbu t nejvy kvality, se mus v hodnocen tchto vtvor brt v potaz jejich mon pouit a vichni vme, e je nelze zaadadit do repertoru bnho cukrskho prodeje. Tak jak dolo  v odvn md -  a stle dochzet bude  - k vrcholovm vtvarnm vstelkm, nekuli k dlovm kanondm, na kter se sjede podvat cel svt, tak je nutn pipomenout, e se v tchto ppadech  nejedn o konfekn tvorbu urenou pro bn uvn, a e ji zdaleka neuv ani vyvolench "hornch deset tisc". Jedn se spe o nvrhov trend nmtovho maxima, majc za el ukzat, co ve se me v hlav pikovho nvrhe, za pomoci poslednch technickch vrobnch nstroj, zrodit.
Na druh stran i takov tm nepouiteln modely, bvaj v nkterch ppadech inspirac pro umrnnj tvorbu, kter si prv prostednictvm mdn vstednosti, najde svoji cestu pro praktick vyuit.

 

Jiste jde v kadm ppad pouze o tvorbu salnn. Avak nejinak je tomu i s nmty na olympijskm kolbiti, majc sv posln prezentovat profesn um spe vjimench jednotlivc, jeho praktick vsledek je  uren zraku spotebitel pro mimodn pleitosti, ne praktickmu lidskmu trvicmu stroj. Rate mn prominout takovto drsn pragmatismus, ale je to tak.
Ale jak se nkdy poslze uke - i kdy se jedn o minimln vzcn "nkdy",  tak pesto padne zrnko pehnan abstraktn virtuality na rodnou pdu praktick pouitelnosti, kdy se tm zrod, i spe me zrodit, nov evergreen cukrsk tvorby. K tomu v dnen dob bvaj mrou vrchovatou npomocny nov technologie rznch ppravk, pomcek a - v dosti vrazn me - cukrsk soute.
Tud, ten, kdo v sob vnm schopnost vtvarn cukrsk  tvorby, nech potla ve sv dui rozpaky a vypluje vstc objevitelskm plavbm s touhou objevovat nov cukrsk svtadly,  kdy se meteba prv on (a), pi patin dvce tst, stt cukrskm Krytofem Kolumbem.

 

 


Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku