Cukrář.cz

Reklama



Svatomartinské víno

fiogf49gjkf0d

Opět je v dnešním dnu přítomen. Nemá sice, alespoň v nížeji položených krajích sněhový doprovod, jak praví pranostiková zvyklost s vžitým rčením o jeho bílém koni, ale tato barva je přítomná za každého počasí, a to alespoň v přítomnosti bílého vína.  Ano svatý Martin, někdy i občas na bílém koni, ale pokaždé v souvislosti s vínem bílým, ale i červeným, případně jejich barevným mixem, je v tradici svých jmenin v den 11.11. v 11 hodin, 11 minut – my ve Větrníku přidáváme ještě i 11 vteřin – přijíždí se zvěstováním, že letošní mladá vína nabyla již konkrétní podoby svého odrůdového charakteru a v uvedený čas v příkazu vinařského obyčeje, je možno je otevřít a ochutnat. Zvyk má svůj prapůvod v období, kdy zvěst blížící se nadvlády zimy ukončovala zemědělské práce a víno prošlo svojí vývojovou fází do podoby možné konzumace, kdy podle jeho chuti v této době bylo možné již poznat, v jaké kvalitě se tento ročník, a zároveň i práce vinaře, bude prezentovat. A s uvolněním pracovního tempa s přídavkem šedi podzimní nostalgie, přichází příjemné uvolnění duše v očekávání malebné romantiky vánočních svátků. Skončil tak čas plné pracovní vytíženosti a možnost nechat promluvit své city, k jejichž projevu nápoj z révy vinné  svou schopností otevírat i poslední zákoutí lidské duše, plně patří.
Ale zůstaňme u té spíše pragmatické stránky prvního přípitku letošního vína, kdy vinař touto podobou svatomartinského vína pozná, jakže hospodařil na své vinici a sklepě, ale i jak mu byl patron vinařů svatý Urban a přízeň počasí nakloněna. Vinaři nemají zcela jednoznačně vyhraněného patrona, kdy v uváděných seznamech sice převládá jméno římského papeže Urbana, který se před svými pronásledovali skryl ve vinici, ale jsou uváděna i jména další.
Může to být i Bartoloměj, mající svátek koncem srpna, kdy podnět k přiklonění se k tomuto patronovi byla doba, kdy na některých vinicích začíná první vinobraní. Své místo ve vinařské tradici má i patron, kterého spojujeme především s kuchaři, svatý Vavřinec, kdy v den jeho jmenin začínají u některých kultivarů dozrávat hrozny.
Ten hlavní důvod, proč právě na Martina probíhá první košt letošního vína, spočívá v tom, že v tuto dobu prošla většina vín vývojovým procesem, jsou očištěna všech pubertálních projevů dospívání a chuť každého z nich má již svoji konkrétní podobu.
Letos je připraveno kolem jednoho milionu a půl lahví mladého vína, aby přestřihlo pásku vinařské sezóny roku 2010 s dlouhým maratonem konzumace i do let následujících.
Premiérové víno letošního roku však nemůže být jen tak lecjaké. Určuje jej komise odborníků, která pro letošního Martina vybrala odrůdy bílých vín Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a z červených Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Letošek má i novinku v Moravského muškátu, vyznačující se výrazným buketem. Vína určená k prodeji v láhvích musí být opatřena vinětou, kde se nalézá podoba sv. Martina na koni s nápisem Svatomartinské víno.

Martin byl původem voják, jehož působení srdce mělo proritu před ostřím meče. Dle pověsti, měl voják Martin potkat žebráka, který byl nahý a žádal o almužnu. Vojenský jezdec neměl u sebe jídlo a a ani peněz a když viděl žebráka nahého, sňal svůj plášť, který rozsekl ve dví, kdy půlku daroval žebrákovi a jeho druhou polovinu si nechal pro sebe. Té noci měl Martin sen, kdy viděl Ježíše, který hovořil: "Tento plášť mně daroval voják Martin, dosud nepokřtěný." Druhý den ráno zjistil Martin ke svému údivu, že jeho plášť má celistvé podoby.
Martin odešel z armády, nechává se pokřtít, zakládá kláštery, putuje po Evropě, pomáhá zbídačeným a nemocným a získává si tak pověst svatého muže. Ve francouzském městě Tours ho lid i proti vůli některých církevních hodnostářů zvolí svým biskupem. Martin se ale ve své skromnosti zdráhá jmenování přijmout, před shromážděným davem uteče a skryje se ve chlévě mezi husy. Ty ho ale svým hlasitým voláním vyzradí, lidé si ho najdou a k biskupskému jmenování ještě téhož dne dojde.
Proto i husa je spojeným symbolem s jeho jménem a dochází tak k rozšířené konzumaci v období kolem výročí Martinova svátku.

Á propo, na vaše dotazy, zda se se Svatomartinským vínem při přípitku přiťukává, odpovídáme, že ano. Neťuká se však s burčákem, kdy v této souvislosti dochází někdy k záměně pojmů.



Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.