Cukrář.cz

Reklama



Novoročním úvod manažera národního týmu

fiogf49gjkf0d

Tomáš Konopka, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, vývojový kuchař Nestlé Professional,spoluzakladatel regionálního týmu CULINERY NESTLÉ TEAM, shrnuje závěr roku národního týmu a jeho vstupní krok v přípravných soustředěních, které vyúsťuje do záměru rozjezdu v počátku letošního roku.
Tomáš Konopka po dobu více než pět roků vykonával funkci kapitána CNT, kdy jeho čelní týmové postavení splývalo i s funkcí vedoucího týmu, kdy tato pozice svým zaměřením byla totožná s manažerskými úkony.
Tým CNT vydobyl na mezinárodním soutěžním poli cenné úspěchy dokrášlené leskem všech druhů medailí, včetně dvou olympijských bronzů.
Manažer národního týmu, tak čerpá z bohaté soutěžní činnosti svého regionálního soutěžního družstva a jeho příznačná řeholnická oddanost kulinářské profesi, je dobrou zárukou v orientaci a realizaci mravenčí práce a v překonávání všech nástrah a bariér, které jeho pozice manažera národního týmu bude přinášet.
Nový manažer si prozatím osahává členitý systém velkorozměrového prostoru práce spojené s kulinářskou reprezentací České republiky a  při vstupu do nového roku nám nastiňuje prvotní poznatky a předkládá směr blízkého budoucna Národního týmu AKC ČR.


Rok 2009 byl pro Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (NT AKC ČR ) rokem změn, tvrdé práce a příprav na další rok, i rokem úspěchů a dosažených met. Tým pod vedením kapitána týmu Jiřího Krále a manažera Jana Michálka zakončil úspěšným vystoupením a vzornou reprezentací České republiky na Kuchařské olympiádě 2008 v Erfurtu. Představenstvo AKC ČR zvolilo na základě výběrového řízení do funkce manažera národního týmu Tomáše Konopku s mandátem sestavení a vedením týmu na další čtyřleté období. Manažer pověřil kapitánským postem zkušeného šéfkuchaře, již stávajícího člena národního týmu Jana Horkého. Společnou shodou obou vrcholových představitelů NT AKC ČR, byl vybrán nový reprezentační tým pro meziolympijské čtyřleté období, složený z části původních i nově nominovaných členů.
Kulinářský národní tým má čtyři roky po skončení olympiády přípravný a soutěžní prostor pro finálové vyústění pod olympijským ohněm, aby prokázal, že jeho nominace byla oprávněná v plnění reprezentačních povinností a ve snaze a umění deklarovaných dosažením důstojných výsledků v reprezentaci kulinárního umění České republiky. Prvou akcí Národního týmu AKC ČR byla týdenní účast na Festivalu české kuchyně v sídle OSN v New Yorku, kde působila čtyřčlenná skupina pod taktovkou Jana Horkého. Druhá část národního týmu zajišťovala oběd pro účastníky konference Hospitality&Tourism v hotelu Olympik. Konference se účastnili nejvýznamnější čeští hoteliéři, restauratéři a řada prominentních šéfkuchařů.
Přestože se termíny působnosti obou částí rozděleného týmu kryly, český národní tým napříč tomuto rozdělení se dokázal s tímto handicapem vyrovnat a organizačně pokryl obě akce současně. Zároveň došlo ke kulinární pozoruhodnosti, kdy se v Praze i v New Yorku podávalo stejné menu, s rozdílem pouhých šesti hodin.
Na podzim se NT AKC ČR představil při přípravě tří galavečeří.  V Českých Budějovicích jej přivítal Grand hotel Zvon a tým předvedl hostům soustředěnou a dokonalou práci při přípravě menu.  Na druhém tréninkovém soustředění spojené s galavečerem v Orea hoteul Dvořák Tábor, byl přítomen i prezident AKC ČR Miroslav Kubec, který s výraznou pozorností sleduje činnost národního týmu od jeho samotného počátku. Společně s výstavkou studené kuchyně představil český kulinářský tým menu, kterým bude prezentovat českou gastronomii na světovém poháru na jaře 2010 v Singapuru. Další galavečeři připravil NT AKC ČR v ostravském Clarion hotelu, při příležitosti Národní konference Asociaci hotelů a restaurací. Národní tým ukázal všem účastníkům konference, s jakými nápady se bude prezentovat NT AKC ČR v nadcházejícím roce při světových soutěží.
Vyvrcholením národních kuchařských soutěží o Kuchaře roku je postup do kontinentálních kol. Jan Horký, kapitán NT AKC ČR, jako český Kuchař roku 2008-2009 se účastnil kontinentálního finále, kde skončil na úctyhodném 4 místě. Přítomní čeští návštěvníci z řad NT AKC ČR vytvořil svému kapitánovi fantastickou kulisu celé soutěže, a tak nás může ještě navíc těšit, že jsme v roli  fanoušků vyhráli na celé čáře.
Kuchaři mají dva velké svátky – den sv. Vavřince a také skvěle připravený Mezinárodní den kuchařů, jehož tradice je docela krátká, ale za tu dobu si vydobyl vysokou kulinářskou prestiž. Minimálně třináct tisíc návštěvníků zaplnilo pražské Staroměstské náměstí, kteří přišli ochutnat české tradiční speciality. Cílem akce bylo podpořit  Nadaci manželů Livie a Václava Klausových, jejímž obsahem je projekt pod názvem Start do života, určený pro děti z dětských domovů.  NT AKC ČR se aktivně představil veřejnosti přípravou bramborových specialit a steaků. 
Rok 2010 bude pro nově složený kulinářský národní tým velkou výzvou. Má před sebou dva velmi náročné úkoly – reprezentovat českou gastronomii na světových pohárech v dubnu v Singapuru a v listopadu v Lucembursku. Pro důstojnou reprezentaci a navázání skvělých výsledků z minulého období dělá NT AKC ČR maximum. Stejně jako letos máme před sebou několik prezentací české gastronomie pro veřejnost – Slavnosti sv. Vavřince a Mezinárodní den kuchařů. Zároveň hodláme uskutečnit 4-5 galavečeří, které jsou pro nás důležité nejen z hlediska praktické přípravy před soutěží, ale i jako mediální prezentace českého národního kulinářského teamu v očích odborné i laické veřejnosti.
Závěr patří poděkování všem partnerům a představenstvu AKC ČR, ale zejména partnerům NT AKC ČR Nestlé Professional a nože Wusthof za podporu a přízeň.

Na setkání s vámi se těší členové NT AKC ČR

Tomáš Konopka – manager, Nestlé Professoinal
Jan Horký – kapitán,  Zlatá Praha – InterContinental Praha
Radek David – kuchař, restaurace La veranda
Josef Dufek – kuchař, Sodexo
Norbert Hojda – kuchař, restaurace Sovovy Mlýny
Miroslav Husák – kuchař, Best Western Premier Hotel International, Brno
Alena Kirpalová – cukrářka, Hotel Park Holiday, spol. s.r.o. - Praha Benice
Ondřej Koubek – kuchař
Tomáš Krofta – cukrář, Obecní dům Praha
Adéla Pitrová – kuchařka, Radisson Blu Alcron
Lukáš Skála – cukrář, InterContinental Praha
Martin Svatek - Orea hotel Dvořák Tábor
Petr Vlásek - Hotel U Zlaté Studně
Robert Cambal – comi, restaurace U Kašny
Michal Šmíd – comi, ISŠ Klatovy



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.