Cukrář.cz

Reklama



Poslední sbohem velké legendě české kuchyně - Ladislav Nodl

fiogf49gjkf0d

Ten kdo znal pana Nodla, mistra kuchaře ozdobeného řády sv. Vavřince a sv. Ambrože, těžko by si asi pomyslel, že by jednoho dne mohla protnout kuchařský obor zpráva mající souvislost s jeho definitivním odchodem z tohoto světa.
Jeho všudypřítomnost, věčná aktivita v kuchařské profesi, vzdělávací i publikační činnosti spojené s neobyčejnou bystrostí rozumu, zavdávaly přesvědčení, že s tímto mladým kmetem se budeme na různých kulinářských setkáních potkávat  nejméně do jeho sta roků.
A přesto všemocný vládce „pan Život“ určil jinak…


Bylo tomu tak ve středečním odpoledni, kdy pan Nodl uprostřed práce nám všem řekl své poslední sbohem, shodou okolností v den zrodu jeho pravnučky.
Kuchařský mistr zasvětil svůj život kulinářskému povolání, jemuž odevzdal svůj veškerý rezervoár sil včetně neobyčejného tvůrčího umu, vždy konaného s velkou láskou.
Jeho počátek kuchařské kariéry se datuje válečným rokem 1943, kdy vstoupil do učení v Pražském restaurantu Krupička. V poválečném období přestoupil do restaurace Metro Vagón a svou prvou roli šéfkuchaře si odzkoušel v Děčíně v hotelu Palace.
Zahraniční zkušenosti nabýval v Kyjevě na měsíčním gastroveletrhu a následně v působení osobního kuchaře na československém velvyslanectví v Berlíně. Jeho předlouhá kuchařská mise protínala světové rovnoběžky i poledníky, kdy k jeho nejvýznamnějšímu působení náleží sedmiměsíční pobyt v japonské Osace, který byl později vystřídán 15ti měsíčním účinkováním v Tokiu.
Neméně pestrou byla i působnost mistra Nodla v rodné vlasti, kde zanechal pečeť svého umu v  ústecké Bohemii, v pražském InterContinentalu či v hotelu Praha. (reportáž, klikni zde).
Osobitou a zřejmě i vrcholovou etapou jeho kuchařské virtuozity bylo působení na stěžejním bodě české státnosti Pražském hradě, kde se s jeho gastronomickou tvorbou setkávaly světové politické celebrity, z nichž můžeme namátkově jmenovat amerického prezidenta Georga Bushe staršího, či Billa Clintona s chotí Hillary, španělského krále Carlose, prince Charlese s Dianou, či řadu evropských prezidentů.
Velkou poctou pro pana Nodla, a dodejme že zcela samozřejmou, byla jeho účast v kuchařském týmu, který v Brně připravoval slavnostní menu pro Její Výsost britskou královnu Alžbětu.
V obdobném smyslu cti, vyvěrající z umu jednoho z nejvýznamnějších českých kuchařů, byla i profesní přítomnost na setkání vrcholových představitelů 26 členských států NATO v Praze.
Účast pana Nodla byla i na akcích svým významem skromnějších, kterými byly soutěže celostátního či regionálního charakteru. A pokaždé, vždy bez ohledu na jejich publicitu či rozsah, Ladislav Nodl pozvání vždy s ochotou a radostí přijímal.
Protože on sám byl člověk z lidu, jenž měl v sobě geneticky zakódovaný poctivý přístup ke tvorbě pokrmu, jehož provedení pojímal jako uměleckou tvorbu, čímž  dokázal z prostého jídla vytvořit pojem, jenž se jeho prostřednictvím stával chlebem v pravdě vezdejším.
A právě tento vztah člověka tvořícího s láskou ke své profesi, v něm vytvářel to, co pana Nodla, velkého kuchařského mistra a tvořitele, dělalo výjimečným. Byla to osobní kouzlo charizmatu mající zdroj v osobitém přístupu k milovanému povolání, které ve vjemu jeho okolí z něj tvořilo kuchařskou legendu.

S velkým kuchařským mistrem, legendou české kuchyně, panem Ladislavem Nodlem se rozloučíme v pátek 15. srpna 2008 v 11 hodin v Obřadní síni v městě Slaný.



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.