Reklama |
Suroviny
SOJA
10.11.2003, rubrika: Suroviny
Soja je luštěnina jejíž původ se nachází na Dálném východu. Sojové boby se mlely na mouku, pražila se z nich káva, lisoval olej, který sloužil k výrobě margarínu, mýdla, svíček, linolea, laků, emailů, barev a dokonce i třaskavin.
více...
POTAHOVÝ FONDÁN - ZDOBÍCÍ TECHNOLOGIE
04.11.2003, rubrika: Suroviny
Nejde jen o cukrářskou hmotu, ale o celou svébytnou a nutno říci velmi populární technologii zdobení dortů. Potahový fondán je svojí konzistec hmota blízká marcipánu, svým složením spíše fondánu.
více...
Cukr ze dřeva
30.10.2003, rubrika: Suroviny
V předválečné době se v Německu zkoušela výroba cukru ze dřeva. Pro bližší objasnění tohoto nezvyklého způsobu výroby je potřeba říct, že se nejednalo o náhražku cukru řepného nebo třtinového a pro výživu člověka nepřicházel vůbec do úvahy.
více...
Co je to pumpernikl
20.10.2003, rubrika: Suroviny
Pumpernikl pochází z roku 1450 v tomto roce panovala v Osnabrücku veliká sucha a hlad. V tét kruté době nechali konšelé města rozdávat pro chudé tento druh chleba pod názvem"bonum panikulum", což znamená - dobrý chléb zdarma chudým
více...
Sacharin
13.10.2003, rubrika: Suroviny
Sacharin byl vynalezen roku 1890 profesorem Ramsenem v Baltomoru. Chemické jméno sacharinu je kyselina anhydro-ortho-sulfaminbenzoová.
První výrobna sacharinu se nalézala v Salkenwesterhausenu. více...
Cukrovar Vrbátky ve sladkém nárůstu
09.10.2003, rubrika: Suroviny
Cukrovar Vrbátky na Prostějovsku zaznamenal za první pololetí letošního roku výrazný nárůst hrubého zisku. V porovnání s loňským rokem za stejné období se jednalo o navýšení na 104,6 milionů Kč, což se rovná více jak stoprocentnímu vzestupu.
více...
Odkud pochází vlašský ořech
29.09.2003, rubrika: Suroviny
Název vlašský zavede naši představivost automaticky na italské území. Ale z Apeninského polostrova byl pouze expedován do ostatních evropských zemí, a podle Vlašska obdržel tento název.
více...
Hořká čokoláda obsahuje zdraví prospěšné látky
22.09.2003, rubrika: Suroviny
Hořká čokoláda může být podle nových poznatků zveřejněných v časopise Nature zdravější než čokoláda mléčná. Obsahuje totiž prospěšnější antioxidanty, tedy látky, které působí příznivě na srdce a cévy.
více...
Regulovaná produkce cukru má zajistit rovnováhu na trhu
02.09.2003, rubrika: Suroviny
Zajistit rovnováhu na trhu s cukrem má podle ministerstva zemědělství vyhláška, která ode dneška stanovuje kvóty na domácí produkci této komodity.
více...
Jak čokoláda obletěla svět
14.08.2003, rubrika: Suroviny
Kakao bylo nedílnou součástí májských rituálů. Aztékové ho přisladili medem a dochutili vanilkou - vidíte, dodnes se výroba kakaa prakticky nezměnila, jen jeho využití je mnohem širší...
více...
|
Dnes je neděle neděle 13. října 2024
svátek slaví Renáta, zítra Agáta Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |