Reklama |
SOJA
Soja je luštěnina jejíž původ se nachází na Dálném východu. Sojové boby se mlely na mouku, pražila se z nich káva, lisoval olej, který sloužil k výrobě margarínu, mýdla, svíček, linolea, laků, emailů, barev a dokonce i třaskavin. Zbytků z výtlačků se používalo jako hnojiva. Zelená či suchá nať sloužila k výkrmu dobytka. Sojové boby se staly v Japonsku a Číně, vedle rýže, jednou z hlavních poživatin. Soja se postupem doby stala důležitou surovinou kolem níž se vytvořil nový obor zemědělslkého, průmyslového a obchodního podnikání.
První zásilku bobů zaslala do Evropy japonská firma Mitsui v roce 1908, a vlivem osevních ploch začal vývoz této komodity rychle vzrůstat. Nejvýznamnější rozšíření osevních ploch nastalo v USA, kde v roce 1920 bylo oseto sojou 100 000 hektarů a do roku 1935 se osevní prostor rozšířil na 2,1 milionů hektarů. Luštěnina Dálného východu si dobyla rychle pozornost v potravinářském odvětví pro svoji pozoruhodnou výživnou hodnotu, neboť sojové boby obsahují asi 34 procent bíkovin, 18 procent tuků, přes jedno procentu lecitinu, hojnost nerostných solí zejména fosforu a vápníku. O využití soji v současnosti připravuje redakce obsáhlý článek.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je pondělí pondělí 17. listopadu 2025
svátek slaví Mahulena, zítra Romana Top 5 měsíceReklama
ReklamaReklama |

