Cukrář.cz

Reklama



Pekaři chtějí zdražit až o třicet procent

12.10.2006 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Řada českých pekařů chce kvůli růstu cen obilí a mouky po letošní nižší sklizni zvýšit ceny svých výrobků. Někteří plánují zdražení o jednotky procent, jiní i o pětinu. Objevují se však i odhady, že chleba může podražit až o třicet procent, protože je letos velký nedostatek žita a jeho cena už stoupla na dvojnásobek. Zástupci pekáren ale říkají, že bude hodně záležet na jednání s obchodními řetězci, které se zdražování budou bránit.


Sklizeň obilí bude o šestinu nižší než loni

Letošní sklizeň obilovin klesne proti loňsku o 15,3 procenta. Ještě větší pokles úrody se očekává u brambor. Jejich předpokládaná úroda se proti loňsku sníží o víc než třetinu. Odhady zveřejnil Český statistický úřad.
"Nižší sklizeň se odrazí v růstu cen některých potravin - pečiva, masa či vajec," předpokládá prezident Agrární komory Jan Veleba. "Zvyšování cen obilí a mouky je citelné. Pravděpodobně se promítne v cenách pečiva," dodal Jaroslav Pomp, mluvčí firem Delta Pekárny a Odkolek.
Neúroda nepostihla jen české farmáře. Světové ceny pšenice se minulý týden dostaly na desetiletá maxima. Hlavním důvodem je nižší sklizeň a velká zájem o obilí v rozvojových zemích. Zemědělské oblasti v USA i Argentině postihlo sucho.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.