Cukrář.cz

Reklama



Pečivo snad nepodraží, cukr ví sám Pánbůh

29.09.2006 | Autor: Martin Mařík | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Výraznější zdražení pečiva kvůli suchu nehrozí. Podle odhadů dosáhne sklizeň obilí šesti miliónů tun. To je o třináct procent méně než loni. Ale nedostatek potravinářské pšenice pekaři necítí, ve skladech jsou mimo to zásoby i z úrodných minulých let. Už exministr zemědělství Jan Mládek také koncem srpna rolníky uklidnil: "Ještě před srpnovými dešti bylo sklizeno 1,25 miliónu tun pšenice a roční spotřeba v republice dosahuje 1,2 miliónu tuny," konstatoval.


Agrární komora přitom stále tvrdí, že pečivo kvůli neúrodě může zdražit - ani pekaři to však zatím nepotvrzují. Do hry ale mohou vstoupit sami zemědělci a obchodníci. Například rolníci z jižní Moravy už vyhlásili, že prodají obilí za výhodnější ceny třeba do Polska nebo Rakouska. Téměř o pětinu nižší než loni bude letos podle posledních prognóz sklizeň cukrové řepy. Dopad na trh se zatím nedá odhadnout. Evropská unie totiž zároveň spouští reformu trhu s cukrem, která má vést k poklesu jeho uměle udržovaných cen. Zhruba o čtvrtinu nižší úrodu proti loňsku hlásí pěstitelé chmele. Těm navíc vadí i sílící kurs české koruny, protože většinu chmele směřují na vývoz.
Sezóna tak vyšla aspoň pěstitelům řepky. Meziročně se její produkce zvýší o třináct procent. Ale rolníci zase nejsou spokojeni s tím, že proto neroste její cena.
Brambory jsou letos nejdražší od počátku devadesátých let. Může za to sucho i nižší výměra, na níž se pěstují. Meziroční propad produkce včera odhadl statistický úřad na víc než jednu třetinu.
Výpadek produkce je také v sousedním Polsku a obdobná situace je i v Německu. "Vyšší cenu od roku 1992 nepamatuji. Ale z hektaru letos sklidím o čtvrtinu méně než loni. A místo padesáti hektarů jsem také osázel o deset méně," říká farmář Jaroslav Votava z Horní Krupé na Havlíčkobrodsku. Jeho případ je pro letošní sezónu typický. "Ceny byly v uplynulých letech nízké, a přitom brambory vyžadují vysoké výrobní náklady," vysvětluje Votava, proč pěstitelé od brambor ustupují.
"Na Vysočině dřív brambory zabíraly asi dvanáct procent polí, teď jsou to sotva tři procenta," dodává. Kdo z rolníků však letos brambory sklidí, dočká se rekordní ceny. Farmáři teď prodávají kilogram zhruba za šest korun a podle odborníků cena dolů nepůjde ani po skončení sklizně. "Loni jsem byl přitom rád za dvě koruny za kilogram," připomíná farmář Votava. Spotřebitelé ovšem důsledky nižší úrody pociťují také výrazně.
Obchodníci si k ceně od zemědělců přidávají jednou tolik. Na pultech tak nyní kilogram stojí kolem dvanácti korun, dvakrát víc než loni.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.