Cukrář.cz

Reklama



TĚSTOVINY CHUTNAJÍCÍ PO ČESKU

04.04.2006 | Autor: Jiří Němeček | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Úspěchy malých a středních firem
Před 120 lety zemřel Hynek Zátka - českobudějovický podnikatel, mlynář a první majitel těstárny v zemích Rakousko-Uherska. Akciová společnost Bratři Zátkové přežila od roku 1884 leccos a dnes je jednou z největších českých producentů těstovin a mouky v tuzemsku. Pokrývá zhruba pětinu domácího trhu s těstovinami. Ročně jich v různých druzích vyrobí kolem 12 tisíc tun.
Zhruba stejný podíl zaujímají v tuzemsku litovelská Adriana, jež je sesterskou firmou jihočeského podniku a brněnský Penam. O zbytek se dělí menší regionální výrobci. Firma se zaměřuje na domácí trh. Export (převážně do pobaltských zemí) se na tržbách podílí přibližně třemi procenty.

Vaječné těstoviny
"Zůstáváme věrni tradici. Jako jediní z mála v Česku totiž vyrábíme vaječné těstoviny," uvedl pro ČTK ředitel podniku Pavel Hrdina. Vejce do těsta kromě Bratří Zátků přidávají už jen v Penamu, jež je součástí Agrofert Holdingu Andreje Babiše.
Roční obrat firmy, která nyní zaměstnává 140 lidí, je asi 400 miliónů korun. Zhruba polovinu tržeb představují těstoviny, zbytek tvoří prodej mouky. Zisk společnosti se každoročně pohybuje od deseti do 15 miliónů korun. "Hospodářský výsledek za loňský rok očekáváme zhruba o 40 procent vyšší než v roce 2004," uvedl Hrdina.
Firma letos zmodernizuje pšeničný mlýn v Boršově nad Vltavou, kde podnik sídlí. Zhruba 40 miliónů vloží do obnovy hlavních mlýnských technologií, které jsou v provozu od roku 1968. Podnik na modernizaci získal 12,4 miliónu korun z operačního programu Ministerstva zemědělství, zbytek uhradí z vlastních prostředků.
"Kompletní rekonstrukce začne v květnu a potrvá přibližně dva měsíce," říká Hrdina. Pšeničný mlýn ročně zpracuje 40 tisíc tun obilí. Převážná většina umleté mouky je určena na vlastní výrobu těstovin, zbytek na prodej. Kromě pšeničného vlastní Bratři Zátkové i žitný mlýn, kde se ročně semele od sedmi do deseti tisíc tun žita.

Klasa - ocenění kvality
"Pozice v mouce oproti těstovinám je spíše regionální. Celorepublikový podíl na trhu představuje asi čtyři pět procent," podotkl Hrdina. Všechny výrobky boršovské továrny již přitom mají od Ministerstva zemědělství značku kvality Klasa.
Podnikavost přitom patří k rodinné tradici. Rodina Zátkových patřila k nejvýznamnějším podnikatelským rodinám na jihu Čech. Angažovala se v potravinářství, a to hned v několika odvětvích - vlastnila mlýn, sodovkárnu, pekárnu a především výrobnu těstovin.
Zakladatelem podnikatelské dynastie byl Hynek Zátka, úspěšný podnikatel, horlivý vlastenec a politik. Když před 120 lety, 26. března 1886, zemřel, jeho pohřbu v Českých Budějovicích se zúčastnilo téměř 12 tisíc lidí.

Sázka za doly nevyšla
Hynek Zátka se narodil 8. července 1808 ve Velešíně u Českých Budějovic a časem začal podnikat v otcově obchodě.
V roce 1850 založil obchod se solí, zemědělskými plodinami a sádrou. Již po několika letech získal značný kapitál, který obratem investoval. V roce 1869 rekonstruoval v Březí u Českých Budějovic mlýn a založil v Libniči velkostatek. Nezdarem skončila jeho investice do dolu na tuhu.
Zátka stál také u zrodu české Záložny a řady dalších, českému obyvatelstvu prospěšných institucí. Zájmy českých podnikatelů hájil i v Obchodní komoře.
Během druhé světové války Němci zkonfiskovali veškerý majetek rodiny Zátků, potravinářská výroba byla zastavena a nahrazena vojenskou. Původní majitelé se do zdevastovaného mlýna a těstárny směli vrátit až po roce 1945.
V roce 1948 byl kombinát znárodněn a rodina Zátkova odešla do emigrace. V devadesátých letech na tradici českobudějovické rodinné firmy navázala společnost Bratři Zátkové, kterou založil management Mlýnů a těstáren Březí a dědici rodiny Zátků. ihned.cz


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.