Cukrář.cz

Reklama



Delta Pekárny se spojí s Odkolkem

30.03.2006 | Autor: Martin Mařík | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Dvě přední pekárenské společnosti Delta Pekárny a Odkolek se po letech snažení dočkaly - mohou se spojit. Vznikne tak uskupení, jež bude ovládat nejméně čtvrtinu trhu.
Fúzi potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který povolil spojení vlastníků Delty a Odkolku - společností United Bakeries Luxembourg a Bakeries International Luxembourg.
Nakolik se rozhodnutí antimonopolního úřadu promítne do zdražení pečiva, o něž pekaři dlouhodobě usilují, odmítají zatím podnikatelé říci.

Úřad: trh se změnil

Bývalý předseda úřadu Josef Bednář přitom loni v únoru spojení firem už podruhé zamítl, právě kvůli možnému dominantnímu postavení na trhu. "Spojení by úplně zadusilo konkurenci," prohlašoval Bednář, který podíl obou firem na trhu odhadoval na 27 procent.
Pekárny se však proti Bednářovi odvolaly a u nového předsedy úřadu Martina Peciny už uspěly. Ohrožení konkurence na trhu podle něj nehrozí. Jednak obě společnosti už neovládají vedle pečiva zároveň trh s moukou a dalšími mlýnskými výrobky, jednak narostla síla odběratelů.
Obchodní řetězce si navíc často pečivo dělají samy.
"Nemyslím si, že by to mohlo mít nějaký vliv na vyjednávací pozici, natož na nárůst ceny," řekl Pecina ČTK. Antimonopolní úřad nicméně podle něj bude situaci na trhu s pečivem pečlivě sledovat.
Výrobci pečiva si často stěžují na nízké ceny, které podle nich stlačují obchodní řetězce natolik, že v pekárenství mnohdy scházejí peníze na investice i na odpovídající mzdy.
Před více než dvěma lety se tři největší pekárenské firmy - kromě Odkolku a Delty ještě Penam - odhodlaly ke zdražování.
Podle svého tvrzení nezávisle na sobě, ale antimonopolní úřad jim tehdy za kartelovou dohodu udělil pokutu 120 miliónů korun. Později sice zrušil výši pokuty, ale o vyřešení případu se stále ještě jedná.

Pekaři neměli lídra

"Těžko odhadnout, jaký vliv bude mít spojení firem na trh," řekl ČTK předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v České republice Stanislav Musil.

 


Podle názoru Potravinářské komory je ovšem vždy dobře, když mají jednotlivé obory svého lídra, jako například pivovarníci Prazdroj.
Lídr se úspěšně prosazuje vůči odběratelům, může po nich chtít vyšší ceny. Jakmile je prosadí, využijí toho i ostatní, menší firmy.
"V pekárenství je to také potřeba, ceny pečiva se určitě musí zotavit," uvedl už před časem prezident komory Jaroslav Camplík.
Spojení Delta Pekáren a Odkolku se zatím týká jen jejich vlastníků, lucemburských společností.
Jinak oba tuzemští výrobci pečiva zůstávají v současné podobě se stejnými organizačními strukturami a vedením. "Budou spolupracovat v restrukturalizaci výroby a logistiky, cílem je snižovat provozní náklady. To umožní více investovat do modernizace, mezd i vývoje nových výrobků," říká mluvčí Delty Jaroslav Pomp.
Skupina Bakeries International v tuzemsku kromě Odkolku kontroluje ještě například společnost Delta mlýny. Delta Pekárny zase sdružují jedenáct pekáren v Česku, čtyři na Slovensku a akvizice mají také v Polsku a Maďarsku.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.