Cukrář.cz

Reklama



Pekaři chtějí po třech letech opět zdražit

16.03.2006 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Pekaři se pokusí zdražit v příštích týdnech až o čtvrtinu - i když riskují pokutu od antimonopolního úřadu.
"Nemůžeme jinak. Ceny energií výrazně stouply, ale ceny pečiva se od roku 2003 nezměnily. Prakticky všechny pekárny jsou ve ztrátě," uvedl po včerejším jednání Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů jeho předseda Stanislav Musil.
"Zdražení pekárenských výrobků je nevyhnutelné," řekl ČTK i Jaroslav Pomp, mluvčí Delta Pekáren. Ty se nedávno vlastnicky propojily s firmou Odkolek, a podle odhadů dohromady ovládají tuzemský trh zhruba z jedné třetiny.
Poslední zdražení si pekárny prosadily v roce 2003. Antimonopolní úřad jim však tehdy dal vysokou pokutu, za kartelovou dohodu měly zaplatit firmy Penam, Odkolek a Delta Pekárny celkem 120 miliónů korun. Firmy se odvolaly, úřad na tak vysoké pokutě už netrvá, ale řízení ještě není ukončeno.
"Jsme si vědomi rizika ze strany antimonopolního řadu. Ale například prakticky monopolní společnosti jako ČEZ nebo RWE mohou navyšovat ceny, říkat, že to firmy i domácnosti unesou - a přitom mají miliardové zisky. My jsme v červených číslech, nějak se bránit musíme," říká Musil.
Pekaři podle něj začnou s obchodními řetězci jednat o vyšších cenách v dubnu. Zdaleka však nemají jisté, zda řetězce na zdražení přistoupí.
"Pokud by bylo zdražení dodávek pečiva plošné, tak bychom na to asi reagovat museli. Ale jinak se vždy řídíme přáním zákazníka mít kvalitní a levné zboží," říká mluvčí Aholdu Kateřina Černá.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.