Cukrář.cz

Reklama



Zákaz kouření v kavárnách je vítán

03.06.2004 | Autor: iHned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Průzkum: Zákaz kouření v  restauracích  vítá celkem 60 procent Norů

Vzduch v norských  restauracích  , které byly mimochodem už předtím mnohem lépe odvětrávané než většina  restaurací  českých, je ode dneška ještě čistší než dřív. Stejně tak i vzduch v  barech  a  kavárnách  . A na letišti Gardemoen vítá cizince hrdý plakát s dvěma muži u čisté řeky a nápisem: Jediní, kdo tu teď žijí v kouři, jsou naši  uzení  lososi.
Od včerejšího dne se totiž Norsko stalo druhou zemí na světě, zakazující kouření ve veřejných zařízeních. Koncem letošního března se podobnou cestou jako první vydalo Irsko. V jiných zemích, jako například v USA nebo v Austrálii, se sice restrikce stejného druhu rovněž vyskytují, ale pouze na regionální, a nikoli celostátní úrovni.
Někteří návštěvníci  restaurací  nemohou ministru zdravotnictví Dagfinnu Höybratenovi přijít na jméno. I část těch, kdo nekouří, míní, že zákaz  cigaret  přispěje k zániku společenského života Norů.
"Tenhle nový zákon byl pěkně hloupý nápad," stěžovala si pětadvacetiletá Siv Eriksenová v jednom z klubů v Oslu, když s úderem pondělní půlnoci zadusila svou  cigaretu  v popelníku. "Ráda kouřím všude a pořád."
Oponenti kritiků nového opatření ale soudí, že lidé si postupně zvyknou. Podle průzkumu veřejného mínění zákaz vítá celkem 60 procent obyvatel Norska, tedy většina. Dalším dvaceti procentům je to jedno a zbývajících 20 procent je tvrdě proti.
Ještě potěšitelnější je pro zastánce nových restrikcí skutečnost, že každý čtvrtý norský kuřák nyní zvažuje, že s  cigaretami  nadobro přestane. Norské ceny  tabáku  jsou přitom vůbec nejvyšší v Evropě. Tak jako tak nyní kouří přibližně čtvrtina norské dospělé populace. Muži a ženy jsou přitom přibližně v poměru půl napůl.
Většina deníků včera přinesla nostalgické reportáže s fotografiemi těch, kteří si chtěli  cigarety  v  restauracích  ještě naposledy vychutnat až do samého konce. V několika  hospodách  v hlavním městě takoví skalní kuřáci seděli až do půlnoci a típli svou  cigaretu  skutečně až v hodině dvanácté či těsně po ní.
To už se však museli opatrně rozhlédnout kolem. Od půlnoci je totiž dodržování nového zákona plně v odpovědnosti majitele provozovny a kdokoli si na porušování zákazu mohl začít stěžovat u několika institucí. Ke stejnému účelu byla zřízena nová telefonní linka se zvláštním osmimístným číslem.
Podle Světové zdravotnické organizace zemře na následky kouření každoročně na celém světě asi 4,9 miliónu lidí, neboli jeden člověk každé 6,5 vteřiny.
AUTOR: (Reuters, čtk,
ihned)

Dnes je sobota sobota 27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.