Cukrář.cz

Reklama



Vyhovující registrační pokladny chybějí hlavně v pohostinství

15.04.2004 | Autor: Jan Činčura | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Na výjimečně dobrý rok se letos mohou těšit dovozci a prodejci registračních pokladen. Vláda totiž schválila návrh zákona, podle kterého všichni obchodníci a  hostinští  budou muset používat registrační pokladny. Pokud návrh schválí parlament a podepíše prezident, budou je muset mít už od ledna 2005.
Registrační pokladny musí mít kontrolní pásku, na kterou se budou zaznamenávat všechny prodeje. Záznamy budou určeny pro kontroly z finančních úřadů.
Podle návrhu zákona musí navíc pokladna umět na paragon napsat jméno i adresu podnikatele. Přitom řada podnikatelů je vybavena pouze takzvanými numerickými pokladnami, jež tisknou pouze číslice. I ti budou muset investovat deset až dvacet tisíc korun do nové.
Dovozci, kterých je několik desítek, očekávají výrazné zvýšení tržeb. "Více než polovina podnikatelů takovými pokladnami vybavena není," odhadl Zdeněk Zeman, ředitel jihomoravské dovozní firmy Lešák-Zeman.
Nejvíce pokladen bude třeba v  pohostinství  , kde viceprezident sdružení podnikatelů v  pohostinství  a cestovním ruchu HO.RE.KA. Václav Dort odhaduje, že až 80 procent z celkem 29 tisíc restauratérů takové pokladny nemá.
"Tyto pokladny mnohde zpomalí provoz," poznamenal Dort. Nelíbí se mu ani to, že při důsledném uplatnění zákona by nemusela vyhovět ani většina stávajících pokladen, které neumějí vytisknout záhlaví s názvem "kopie". Podle dovozců si však podnikatelé budou umět některé věci obejít.
Oslovení živnostníci reagovali na schválení zákona odevzdaně. "S tímto výdajem už počítáme," řekla například spolumajitelka  hospody  Na Kovárně ve Všenorech u Prahy Ema Součková. Malé  pohostinství  si dosud vystačilo jen s ručně psanými paragony. "Aspoň nám to ulehčí práci. A peníze za pokladnu by se nám měly vrátit v odpisech," míní Součková.
"My jsme si pokladnu lacino koupili už před dvěma lety z rušeného obchodu," podotkl vedoucí prodejny  tabáku  v Libušské ulici v Praze Karel Růžička.
Podle svazu obchodu je většina obchodníků vhodnými pokladnami vybavena. Podle jeho odhadu se zákon vůbec nedotkne dvou třetin provozoven. "Naopak to budou muset řešit prodejci v tržnicích, různé kiosky a podobně," míní Jana Kváčová ze sekretariátu Svazu obchodu.
Dovozci nepředpokládají, že by zvýšená poptávka měla znamenat nárůst cen. "Ty se budou spíše snižovat, protože každý se bude snažit prodat co nejvíc," míní ředitel firmy AFG Petr Andres. "V posledních dvou letech pokladny příliš nešly na odbyt, protože každý odkládal nákup na dobu, kdy bude jasné, jaké pokladny budou třeba," míní například ředitel firmy Novum Luboš Nedvěd. Prodejci mají pokladen plné sklady a budou rádi, když se jich zbaví.
Odhaduje se, že na trhu je asi 250 až 300 tisíc pokladen. Ročně se jich v Česku prodá k deseti tisícům.

Požadavky na registrační pokladny

[*] Registrační pokladny by podle návrhu zákona měly od ledna 2005 používat živnostníci, kteří provozují obchody a  restaurace  .

[*] Veškeré jejich příjmy by podle návrhu měly procházet přes tyto pokladny.

[*] Pokladny musí zaznamenávat na výstupu jméno a adresu podnikatele.

[*]
Všechny příjmové transakce se v pokladnách ukládají na nesmazatelné a nepřepisovatelné médium (kontrolní pásku), které pak mohou finanční úřady použít k výměru daně.

[*]
Průměrná cena registračních pokladen se pohybuje mezi 10 až 20 tisíci korun.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.