Cukrář.cz

Reklama



Výrobci vajec dostali pokutu

24.03.2004 | Autor: Ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal v uplynulých dnech pokutu výrobcům vajec za nedovolenou dohodu o cenách. Potrestané firmy z celé republiky ale odmítají, že by se kartelové dohody dopustily, a nejspíše podají proti rozhodnutí úřadu rozklad.
"Jde asi o deset firem a pokuta dosahuje celkem k deseti miliónům korun," řekl ředitel společnosti Druko Střížov František Svoboda.
Sankce pro střížovskou společnost činila 1,2 miliónu korun. Podle Svobody jsou pokuty pro některé z postižených likvidační. Firmy budou postupovat úřední cestou a odvolají se k předsedovi ÚOHS Josefu Bednářovi. "Nikde nebylo řečeno, za jakou cenu mají výrobci prodávat. Loni jsme se sešli z popudu profesního svazu kvůli jiným věcem," zdůraznil ředitel.
Ředitel odboru tisku a informací antimonopolního úřadu Kristián Chalupa včera pouze uvedl, že úřad v této věci vydal prvostupňové rozhodnutí, které dosud nenabylo právní moci. "Běží lhůta k podání rozkladu," dodal bez bližších podrobností.
Podle prezidenta Agrární komory České republiky Václava Hlaváčka pokuta ÚOHS svědčí o tom, že na slabého si v této zemi každý troufne. "Je více než smutné, když pokutu dostane nejslabší v řadě. Dodnes přitom nikdo nenašel odvahu vlézt do obchodních řetězců, kde je to evidentní," uvedl Hlaváček.
Úřad začal šetřit situaci na trhu loni poté, co si v létě zemědělci na obchodních řetězcích vymohli zvýšení cen za vejce. Producenti tehdy prosadili, že nemohou dál prodávat pod svými výrobními náklady. Podle Českomoravské  drůbežářské  unie se ceny vajec měly zvednout až o 30 procent.
"K dlouhodobému prodeji vajec pod výrobní cenou nás donutila síla obchodních řetězců," vysvětlil Svoboda. Zatímco  supermarkety  za jedno vejce na platě nabízely kolem 1,50 korun, v zahraničí by čeští zemědělci dostali 2,50 až 2,70 korun. Poté, co prvovýrobci přestali do marketů dodávat, se postupně cena vajec navyšovala.  Drůbežářský  svaz podle Svobody upozorňoval již dříve na cenové praktiky řetězců antimonopolní úřad, ten se však tímto podnětem odmítl zabývat.
Přístup úřadu k prvovýrobcům označil Svoboda za zarážející a proti zahraničí za naprosto odlišný. Řetězce totiž získávají na různých poplatcích, skontech a reklamních akcích nemalé peníze. "Jen na komoditě vejce odhaduji, že  supermarkety  za loňský rok získaly mimo normální prodejní marže dalších 30 až 40 milionů korun," uzavřel Svoboda. (čtk)
(ihned)

Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.