Cukrář.cz

Reklama



Kavárny od května podraží

22.01.2004 | Autor: Ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Každá návštěva  restaurace,  baru  či  kavárny  se od prvního května výrazně prodraží.
Daň z přidané hodnoty za služby v  restauracích  se totiž od tohoto data zvýší ze současných pěti na dvaadvacet procent. Pokud tedy majitelé  restaurací  do ceny promítnou celou vyšší daň, připlatí si zákazník za oběd či večeři, ale třeba i  pivo  nebo kávu, o sedmnáct procent více.
O tom, že  jídlo  a pití v  restauracích  zdraží, včera rozhodli ministři financí Evropské komise. Odmítli totiž tlak Francouzů, aby restauratéři mohli i nadále za své služby účtovat zvýhodněnou sazbu. Tu unie povoluje jen na  potraviny  , léky, zdravotní pomůcky, knihy a noviny.
Běžné sazby DPH -- v unii nesmí být nižší než patnáct procent a v Česku dosahují 22 procent - budou muset svým zákazníkům účtovat  restaurace  v celé Evropě. Lidé si tak připlatí nejen pokud půjdou na večeři v Česku, prodraží se jim i dovolená v Řecku či Španělsku.
Ministr financí Bohuslav Sobotka přiznal, že vláda už nemá žádnou šanci zdražení zabránit. Čeští vyjednávači totiž na rozdíl od Poláků či Maďarů nedokázali s unií na služby v  restauracích  vyjednat výjimku.
Češi dohodli možnost nižších daní pouze u tepla a stavebních prací. Daňové diskuse s Bruselem uzavřela v roce 2001 tehdejší menšinová sociálně demokratická vláda Miloše Zemana. "Ministerstvo financí a vláda nepovažovaly nižší daň pro  restaurační  služby v době vstupních jednání za prioritu," řekl HN český velvyslanec v Bruselu a tehdejší hlavní vyjednávač Pavel Telička.
V Česku se v  restauracích  platila vyšší, 22procentní daň až do roku 2000, pak poklesla na pět procent. Podle Teličky tehdy  restaurace  nezlevnily.
Profesní sdružení restauratérů však už nyní varují, že ceny porostou. Vyšší ceny budou za  jídlo  platit i nemocnice, školy, menzy či firemní  jídelny  , které nakupují služby od firem typu Eurest.

Jak se kvůli DPH mohou zvýšit ceny
nyní od 1. května*
Černé  pivo  U Fleků, Praha 49 korun 57 korun
Guláš v  restauraci  U draka, Trutnov 59 korun 69 korun
Dvoulůžkový pokoj v  hotelu  Hilton, Praha 289 eur 336 eur
Dvoulůžkový pokoj v Club  hotelu  , Kyjov 980 korun 1140 korun

* Výpočet, pokud by DPH vzrostla o 17 procent Zdroj: HN Ihned

Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.