Cukrář.cz

Reklama



POTAHOVÝ FONDÁN - ZDOBÍCÍ TECHNOLOGIE

04.11.2003 | Autor: red | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Nejde jen o cukrářskou hmotu, ale o celou svébytnou a nutno říci velmi populární technologii zdobení dortů. Potahový fondán je svojí konzistec hmota blízká marcipánu, svým složením spíše fondánu. Obsahuje příměsi, aby navysýchal, nesmršťoval se, byl vazký a nepraskal. Je propracovaný do velmi homogenní směsi a prodává se ve stavu hotovém pro další použití. Po aplikaci dává dortu sametový povrch, zaoblené hrany vybízejí k dalšímu jemnému a čistému zdobení povrchu. Sladká chuť fondánu se vyvažuje podkladovými marmeládami a krémy se speciálními příchutěmi. Oblíbené zbarvení je bílá, čokoládová, ale též další barvy v jemně naznačených odstínech.

Lze říci, že sametový vzhled dortu potaženého fondánem, si sámpostupně vynutil celou speciální zdobící technologii a pomůcky, jako jsou různá filigránská razítka, zdobící nerezové kleštičky různých tvarů kleštin a kombinované vypichovače a přenášeče tak drobných ozdob, že by je jinak bylo těžko uchopit. S bílým sametovým potahem ladí různé stříbrné krajkové nebo mašličkové doplňky, spreje, girlandy z jedlých a nejedlých perel.
Tato zdobící technologie se stala oblíbenou a módní zvláště v Anglii, ale také ve Spojených státech. Vydávají se zde alba dortů, speciální publikace osobitých tvůrců, které k sobě poptávka po tomto druhu technologie a zboží. Ti pak vymýšleli další pomůcky, postupy, které zpopulárněly v širší veřejnosti, ale které jsou natolik zvláštní, že jejich užití lze bez příslušné pomůcky a publikace jen stěží pochopit a napodobit. Vzhled a vlastnosti potahového fondánu vyniknou na méně obvyklých oblých nebo zkosených dortech nebo nandortech s různými závěsy, zhotovenými právě z potahového fondánu.
Vadí-li dnes tržbám kromě jiného též určitá uniformita cukrářské výroby, sotva je lepší příležitosti k odlišení dortové produkce než technologie potahového fondánu. Přitom její osvojení v základních obrysech, a se základním nářadím je poměrně snadné.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.