Cukrář.cz

Reklama



Ve značkového mrazáku lze vystavovat různé druhy zmrzlin

24.10.2003 | Autor: red | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Spor o tom, zda je možné do mrazničky dodané od značkového výrobce zmrzliny ukládat i jiné druhy ledové pochutiny, řešil tribunál první instance Evropského soudního dvora, který rozhodl o tom, že firma vyrábějící zmrzlinu a obchodníkům poskytující zdarma mrazničku vyzdobené svým reklamním logem, nesmí uživatele omezovat v rozmanitosti nabídky jiných zmrzlin, které obchodník odebírá od jiné firmy.
Tribunál svůj verdikt zdůvodnil tím, že výrobní firma napříč poskytnutým službám v podobě zdarma dodaného mrazáku, nemá právo požadovat po prodejci exkluzivní užívání svého zboží, protože tím dochází k poškozování konkurence a pravidel hospodářské soutěže, spolu s omezením práva spotřebitelů na rozmanitost nabídky.
Tento spor se týkal žalující firmy Mars a žalované společnosti HB, která je pobočkou nadnárodní společnosti Unilever v Irsku. Není to první případ soudní arbitráže na podobné téma, neboť obdobné rozhodnutí padlo v případu německé firmy Schöller, jež si uplatňovala exluzivní právo rozhodnutí o obsahu mrazničky, kterou poskytovala obchodníkům zdarma.
Toto rozhodnutí nabylo ovšem charakter precedentu, který se bude moci prosazovat ve všech zemích EU, včetně zemí nově vstupujících.
Evropská komise pronesla k případu zajímavý dodatek, kdy je potřeba posoudit jaké postavení má dodavatelská firma na trhu a na jaké obchody se obrací. Problém prý nevzniká tam, kde má obchodník dostatek prostoru, aby umístil firemní mrazničky všech výrobců zmrzliny.
Pokud se v prostoru obchodu nenaskýtá dost místa pro další mrazničky, může tak být v jednom mrazáku opatřeným logem výrobce, umístěna zmrzlina od různých dodavatelů.

Otázka redakce cukrář.cz spočívá v tom, jak se soud zachová, když se prokáže, že v obchodním prostoru je dostatek místa a obchodník jej vyplní jiným zařízením než více druhy mrazniček, a použije tak pouze jednu, zda i v tomto případě má právo prodávat více druhů zmrzliny?


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.