Cukrář.cz

Reklama



Regulovaná produkce cukru má zajistit rovnováhu na trhu

02.09.2003 | Autor: ČTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Zajistit rovnováhu na trhu s cukrem má podle ministerstva zemědělství vyhláška, která ode dneška stanovuje kvóty na domácí produkci této komodity. Na dotaz ČTK to řekl Hugo Roldán z tiskového odboru ministerstva zemědělství.
Cukrovarům se však předpis příliš nelíbí, spokojeni nejsou ani někteří pěstitelé cukrové řepy.
Generální ředitel společnosti Cukrovary TTD Oldřich Reinbergr k vyhlášce řekl, že jeho společnost ji bude respektovat. "Kdyby však stát nezaujímal rovné stanovisko ke všem společnostem, jako tomu bývalo dříve, bylo by lepší tvrdé liberální prostředí," dodal. Podle něj nicméně toto opatření cukrovarům pomůže, pokud jej budou všichni dodržovat.
Generální ředitel Moravskoslezských cukrovarů Stanislav Tobola však již dříve uvedl, že rozdělení kvót podle kapacit je v rozporu se stanoviskem Českomoravského ukrovarnického spolku.
Ani někteří pěstitelé cukrové řepy nejsou s vyhláškou příliš spokojeni a tvrdí, že jim přinese milionové ztráty. Ve společném prohlášení agrárních komor Olomoucka, Přerovska, Prostějovska, Kroměřížska a Vyškovska se uvádí, že kvóty nejsou mezi producenty rozděleny rovnoměrně.
Vyhláška počítá s celkovým objemem 455 tisíc tun, který České republice přiřkla EU. Z toho se má 415 tisíc tun rozdělit mezi cukrovary podle jejich výrobní kapacity a asi 40 tisíc tun představuje rezerva. Kvůli přidělené výrobní kvótě pro rok 2003/2004 se odvolaly dvě z osmi cukrovarnických společností, mezi něž byl celkový limit domácí produkce rozdělen. Vedle Eastern Sugar ČR tak učinily Moravskoslezské cukrovary.
Z rezervního objemu je necelých 5000 tun určeno pro nové výrobce, kteří budou chtít dodatečně vstoupit na trh. Dalších 35.000 tun je vyčleněno pro situace, jako je nestabilita na trhu nebo restrukturalizační procesy.
Nové nařízení rovněž stanoví minimální ceny cukru a cukrové řepy. U cukru krystal MZe stanovilo minimální cenu na 17.300 korun za tunu, u cukrové řepy určilo tuto hranici na 980 korunách za tunu.
Vláda schválila novou úpravu cukerního pořádku v březnu.
Celkový objem domácí výroby 455 tisíc tun České republice určila Evropská unie. Předchozí regulace trhu s cukrem počítala s objemem 504 tisíc tun. Zanikla ale poté, co Ústavní soud loni na podzim zrušil některá podstatná ustanovení příslušného vládního nařízení.

Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.