Cukrář.cz

Reklama



Jak čokoláda obletěla svět

14.08.2003 | Autor: ČTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Kakao bylo nedílnou součástí májských rituálů. Aztékové ho přisladili medem a dochutili vanilkou - vidíte, dodnes se výroba kakaa prakticky nezměnila, jen jeho využití je mnohem širší... Nejslavnějším potomkem kakaa je samozřejmě čokoláda, píše deník El Mundo.
Vložit kousek čokolády do úst je pro někoho téměř mystickým zážitkem - bonbón se na jazyku pomalu rozplývá... Možná, že oním biblickým pokušením nebylo kyselé jablko, ale podmanivé kakao, kvůli kterému se člověk nechal vypudit z ráje. Svádí, uklidňuje, dodává síly - pro jedny je pokušením, pro jiné hotovým prokletím.
Botanický název kakaovníku je Theobroma cacao, což znamená "potrava pro bohy". Keř, v jehož bobulích je kakao obsaženo, dorůstá až šesti metrů v oblasti mezi obratníkem Raka a Kozoroha, kde mu svědčí dostatek tepla a vlhka.
Ačkoli plody kakaovníku dozrávají průběžně, sklízí se jen dvakrát do roka. Uvnitř bobule skrytá zrnka kakaa se nechávají dva až osm dní kvasit a pak se suší na slunci.
Třebaže nejvíce kakaa vyprodukuje Afrika, nejlepší prý pochází z Jižní Ameriky, především z Venezuely a Ekvádoru, kde dosahuje vysoké kvality (i ceny). Asijský kakaový prášek není tak voňavý a má vybledlou barvu.
Největším pěstitelem kakaa je Pobřeží slonoviny, které se podílí na světové produkci 43 procenty. Za ním následuje Ghana (15 procent) a Indonésie (13 procent). Většina rozvojových zemí vyvážejících kakao se orientuje na rozvinuté západní ekonomiky, které patří mezi největší výrobce čokolády.
Podle organizace Caobisco, která sdružuje zpracovatele kakaa, patří mezi největší producenty čokolády USA (24 procent), Německo (deset procent) a Velká Británie (osm procent).
Mezi špičkové čokoládové labužníky patří Švýcaři, Norové, Rakušané, Belgičané a Angličané. Přesto to byli Španělé, kdo objevili kakao pro starý kontinent.
Prvním Evropanem, který se setkal s "potravou bohů", nebyl nikdo jiný než Kryštof Kolumbus. Od amerických domorodců dostal sáček s kakaovými boby; po návratu do Evropy si s nimi ale nikdo nevěděl rady a brzy se na ně zapomnělo.
Novou šanci dostalo kakao v roce 1509, když Hernán Cortéz doplul k mexickým břehům. V té době očekávali Aztékové návrat Quetzalcoalta, boha moudrosti, který prý Indiány naučil kakao pěstovat. Aztécký panovník se domníval, že Cortéz je oním dlouho očekávaným bohem, který tentokrát přichází s vousisky a bílou pletí. Indiáni slavnému mořeplavci a jeho mužům nabídli xocoatl - břečku z kakaa, rozemleté kukuřice, papriky a vanilky.
Kolonizátor si přes odpor k nechutnému nápoji povšiml, s jakou energií jeho vojáci snášeli celodenní pochody poté, co vypili jeden pohár čokolády. Jeden z mnichů tedy poslal plody kakaa společně s návodem na jeho přípravu do opatství v Zaragoze, kde na sebe první čokoláda nenechala dlouho čekat.
Církev překvapivě schvalovala pití kakaa v době půstu a jeho obliba prudce stoupala, až se elixír stal oficiálním nápojem královského dvora ve Španělsku. Na počátku 17. století se královské dcery účastnily sňatku Marie Terezie s Ludvíkem XIV. a na svatbě holdovaly kakau, které brzy zaplnilo šálky po celé Evropě.
Mnoho národů bylo kakaem tak nadšeno, že chtělo mít hned své vlastní plantáže. Francouzi si je zřídili na Madagaskaru, Belgičané v Kongu, Němci v Kamerunu a Portugalci v Brazílii.
O čokoládě se tvrdí, že působí jako afrodisiakum. Však sám Casanova o ní prohlásil, že je to "elixír lásky". Aztécký panovník Moctezuma rád popíjel kakao pro posílení svého mužství - než se odebral za milostnými hrátkami do harému, posilnil se vždy džbánem čokolády.
Přesto má však čokoláda několik vad na kráse. Tloustne se po ní. Způsobuje zubní kaz i akné. Člověk jí podléhá a stává se jejím otrokem. Kdo jí holduje, trpí migrénou. To jsou námitky, na kterých bude možná něco pravdy, nicméně vědecky to dokázané není a - uznejte - je jen málo sladších věcí na světě než čokoláda...

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.