Cukrář.cz

Reklama



POTAHOVÝ FONDÁN - ZDOBÍCÍ TECHNOLOGIE

3.4.2003 | Autor: Jan Vítek | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 Nejde jen o cukrářskou hmotu, ale o celou svébytnou a nutno říci velmi populární technologii zdobení dortů. Potahový fondán je svojí konzistencí hmota blízká marcipánu a svým složením spíše fondánu. Obsahuje příměsi aby nevysýchal, nesmršťoval se, aby byl vazký a nepraskal.

Je propracovaný do velmi homogenní směsi a prodává se ve stavu hotovém pro další použití. Po aplikaci dává dortu sametový povrch, zaoblené hrany vybízející k jemnému a čistému zdobení povrchu. Sladká chuť fondánu se vyvažuje podkladovými marmeládami a krémy se speciálními příchutěmi. Oblíbené zbarvení je bílá, čokoládová, ale též i jiné barvy v jemně naznačených odstínech .

Zdá se mi, že sametový vzhled dortu potaženého fondánem si sám postupně vynutil celou speciální zdobící technologii a pomůcky jako jsou různá filigránská razítka, zdobící nerezové kleštičky různých tvarů kleštin a kombinované vypichovače + přenašeče tak drobných ozdob, že by je jinak bylo těžké uchopit. S bílým sametovým potahem ladí různé stříbrné, krajkové nebo mašličkové doplňky, spreje, girlandy z jedlých i nejedlých perel.

Tato zdobící technologie se stala oblíbenou a módní zvláště v Anglii, ale také ve Spojených státech. Vydávají se zde alba dortů, speciální publikace osobitých tvůrců, které k sobě připoutala. Ti pak vymýšleli další pomůcky, postupy, které zpopulárněly v širší veřejnosti, ale které jsou natolik zvláštní, že jejich užití lze bez příslušné pomůcky a publikace jen stěží pochopit a napodobit. Vzhled a vlastnosti potahového fondánu vyniknou na méně obvyklých oblých nebo zkosených dortech nebo na dortech s různými závěsy, zhotovenými právě z potahového fondánu.

Vadí-li dnes tržbám, kromě jiného, též určitá uniformita cukrářské výroby, sotva je lepší příležitost k odlišení dortové produkce než technologie potahového fondánu. Přitom její osvojení v základních obrysech a se základním nářadím je poměrně snadné.


Příbuzné články...
29.3.2016 Potahová hmota K2
23.2.2014 Cukrařina a ovoce
11.2.2014 Co všechno obsahuje vejce?
22.1.2014 Vanilka
28.11.2013 Fruktóza a pečení

[další příbuzné články]
Dnes je pondělí 18. listopadu 2019
svátek slaví Romana, zítra Alžběta

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.