Cukrář.cz

Reklama



Mletí kávy

9.10.2002 | Autor: Kavovary.cz | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Káva se připravuje tak, že se horkou vodou zalijí pomletá. nebo chcete-li, rozdrcená kávová zrna. Tento fakt nikoho nepřekvapí, a proto ve většině domácností nalezneme mlýnek na "kafe". V poslední době si většina spotřebitelů kupuje kávu již namletou. I při této úpravě -tedy mletí kávy však existují jistá pravidfa a zásady. Pravda je taková. že po umletí zrn se znich začnou uvolňovat érerickě oleje a plyny. kterě začnou unikat do okolního prostředí. Umletá káva, kterou uschováme na dlouhou dobu v netěsném obalu, proto brzy ztratí své aroma i chut. Je tedy vhodné pomlít si vždy jen takové množství kávy, které okamžitě spotřebujeme při výrobě nápoje. Při nákupu mleté kávy je lepší zvolít kávu vakuově balenou nebo kupovat menší balení a ta pokud možno uchovávat v dobře uzavřené nádobě a na chladném, ale ne vlhkém místě. Káva může být umletá buď nahrubo; středně, jemně nebo na prášek. Každá z těchto konzistencí má jiné vlastností. Například jemně mletá káva sí uchovává své aroma déle než káva mletá hrubě, protože její jemné částečky tvoří kompaktnější hmotu, do níž těžko proniká vzduch, způsobující oxidací a postupnou ztrátu aroma a chuti. Při louhování uvolňuje jemně mletá káva také více chuťových látek do vody. Také jejich louhování je rychlejší, protože jemny prášek má větší styk s vodou. Aby připravený nápoj z jemně namleté a hrubě namleté kávy měl stejné chuťové vlastnosti, byl O by zapotřebí použít větší množství hrubě umleté kávy. Také příprava by trvata delší dobu. Hrubě namletá káva se výborně hodí pro přípravu kávy v kávovarech,džbáncích čí překapávačích, které fungují na príncipu protlačování vody kávou. Středně jemně mletá káva se hodí pro ponornou metodu přípravy, jemně mletá, zase pro vakuový způsob přípravy a pro typ tlakových konvic mokka espresso. Jemně mletá kava je nejvhodnější pro přípravu kávy pomocí papírových fíltrů a vynikající je také zní připravené espresso v pákových kávovarech. Káva drcená nebo prášková je ideáJní pro přípravu správného "turka". Na středním východě se káva ještě do dnešních dnů drtí v hmoždíři. Tato prášková káva má sitnější vůni než káva mletá hruběji a nápoj z ní přípravený bývá kalný.

Zdroj: www.kvaovary.cz


Dnes je pátek 19. dubna 2019
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.