Cukrář.cz

Reklama



Finty s celozrnným pečivem

25.10.2013 | Autor: Pavla Skurovcová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Ze zdravotního hlediska je lepší dávat přednost tmavému, tedy celozrnnému pečivu, před bílým. Je však třeba pozorně vybírat, protože ne každé tmavé pečivo je skutečně "tmavé".
Častokrát opakovanou radou, hovoří-li se o zdravém stravování, je vyměnit bílé pečivo za tmavé. Pokud tak už činíte, vaše tělo to určitě ocení. Jenže změna není úplně jednoduchá. Mezi tmavým pečivem totiž existují rozdíly. Víte, jak správně vybírat? A proč je vlastně tmavé, celozrnné pečivo pro vaše zdraví vhodnější?
Bílé pečivo se vyrábí z bílé mouky, při jejíž výrobě se používá pouze vnitřní část zrna. To neobsahuje tolik minerálních látek a vitaminů jako vrstva vnější. Bílá mouka je proto výživově mnohem méně hodnotná. Bílé pečivo má i vyšší glykemický index než celozrnné pečivo.
"To znamená, že vás zasytí pouze na kratší dobu. Hladina cukru v krvi po požití takové potraviny výrazněji kolísá a organismus má větší sklon k ukládání tuku, což podporuje vznik obezity," vysvětluje nutriční terapeutka Věra Králová z bezplatné Informační linky zdravého životního stylu (800 175 324). Glykemický index je ovlivňován také tím, s čím se pečivo zkombinuje.

Obarvená mouka
Celozrnné pečivo se vyrábí z celozrnné mouky, která obsahuje i vnější vrstvy zrna. Ty jsou, jak už bylo řečeno, bohaté na vitamíny, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. "Z výživového hlediska je tak pro nás konzumace celozrnného pečiva příznivější. Další výhodou je nižší glykemický index a tudíž vyrovnanější hladina cukru v krvi," říká Věra Králová. Pozor však na to, že celozrnné pečivo může mít kratší dobu trvanlivosti.
Problém je ale v tom, že ne každé tmavé pečivo je také celozrnné. Odborníci upozorňují, že někdy je skutečně těžké rozeznat, které pečivo je vyrobené z celozrnné mouky a které nikoliv. Matoucí totiž může být skutečnost, že se bílá mouka někdy obarvuje (například karamelem), a z ní vyrobené pečivo je tudíž tmavé, nikoliv ovšem celozrnné.
"Pečivo z tmavé - obarvené - mouky má pak stejné vlastnosti jako pečivo z bílé mouky. Má tedy obdobné výživové nedostatky," varuje Věra Králová.

Hledejte údaje o složení
Při výběru proto sledujte, zda je "tmavé" pečivo vyrobeno z celozrnné mouky. Vhodné jsou také ty druhy pečiva, které obsahují celá zrníčka a semínka. Tím se totiž zvyšuje biologická hodnota pečiva. Ta, stručně řečeno, udává, kolik je v potravě biologicky významných látek. Biologická hodnota potravin je důležitá pro organismus, pro stavbu svalstva a podobně.
"Ale semínka, která jsou vidět na první pohled, ještě neznamenají, že je pečivo vyrobené z celozrnné mouky," upozorňuje Věra Králová.
Pokud není pečivo prodáváno s označením, z čeho je vyrobeno, ptejte se prodávajícího. Ten by vám měl informace o složení výrobku poskytnout.

Sledujte, z čeho je potravina vyrobena
Kupujete-li balené pečivo, sledujte na obalu údaje o jeho složení. Výrobce někdy uvádí jednotlivé suroviny v procentech, ve kterých jsou v potravině zastoupeny. Častěji je však na výrobku pouze holý výčet surovin. V tom případě si všímejte pořadí, ve kterém jsou uvedeny. Na prvním místě je totiž ta složka, které je ve výrobku nejvíc, na posledních místech pak ty, které jsou v minimálním zastoupení. Zdraví prospěšnější je pečivo, které má ve svém složení uvedenou celozrnnou mouku, a to nejlépe na prvním místě. Na obale výrobku může být napsána také energetická hodnota včetně obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Někdy se uvádí i podrobnější složení, například množství vitamínů, minerálních látek, vlákniny a podobně. Energetická hodnota bílého a celozrnného pečiva je téměř totožná (u celozrnného může být dokonce mírně vyšší). Biologická hodnota mluví jednoznačně ve prospěch pečiva celozrnného. Bílé pečivo se doporučuje u některých typů diet (šetřící diety), kdy je třeba omezovat hrubé části stravy. Bílé pečivo je totiž snadněji stravitelné.

zdroj:iHned.cz

Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.