Cukrář.cz

Reklama



Stát si došlápne na prodejce potravin

19.12.2012 | Autor: Jan Klesla | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Sankce za prošlé výrobky by se mohly výrazně zvýšit. Upozornění na trestný čin má nově ochránit zákon. Problémy kolem sociálních karet a zvyšování DPH v minulých týdnech opět omezily legislativní činnost parlamentu. Senátoři svým vetem vyšších sazeb posunuli termín, kdy by mohla nabýt účinnosti změna zákona o DPH. Pokud to nebude možné od avizovaného 1. ledna 2013, hrozí v sazbách zmatek. Ten může přinést velké problémy podnikatelům, účetním i například velkým firmám, které mají povinnost s předstihem informovat zákazníky o změnách ceníku. Už samotná nejistota dnes způsobuje nemalé náklady. Další návrhy legislativních změn důležitých pro české podnikatele byly přijaty především vládou. Jejich následného schvalování poslanci a senátory se dočkáme až po Novém roce.

Ochrana whistleblowerů
Lidé, kteří upozorní na trestný čin, například korupci, by se mohli dočkat ochrany přímo ze zákona. Takzvaní whistlebloweři by měli být chráněni například před postihem ze strany zaměstnavatele. Proto by se na ně měla vztahovat ochrana antidiskriminačního zákona, kde bude uveden i výčet trestných činů na jejichž nahlášení se bude vztahovat.

Omezení operátorů
Kabinet se postavil neutrálně k návrhu zákona předloženého poslanci TOP 09. Ti chtějí, aby nemohli operátoři zneužívat svého postavení a firemní i individuální zákazníci byli lépe chráněni. Napříště by tak byly zakázány automaticky obnovované smlouvy typicky na dva roky nebo sankce za jejich předčasné vypovídání.

Pojištění až po zkoušce
Pojišťovací agenti by k poskytování služeb měli skládat speciální zkoušky. Podle vlády musí prokázat především odborné znalosti, a garantovat tak kvalitu služeb. Navíc by měli dostat pravidla pro jednání s klienty. Novela má také rozdělit pojišťovací zprostředkovatele do několika kategorií.

Vyšší sankce za potraviny
Ministerstvo zemědělství přišlo s novelou zákona o potravinách, která má postihovat především prodej prošlých a nekvalitních výrobků. Sankce by nově měly být až trojnásobné. Ministerstvo se tak snaží reagovat na špatné zkušenosti z dřívějška. Sjednotit by se měl i dohled nad restauracemi a rychlým občerstvením.

Konec anonymních akcií
Dlouho diskutovaná a připravovaná novela, která má skoncovat s anonymními akciemi, přešla do druhé poloviny legislativního procesu. Poslanci ji pustili do druhého čtení. Stále se v ní počítá se zachováním akcií na doručitele, jejich vlastníci by ale měli být identifikovatelní. Akciové společnosti by se tak i v Česku měly stát stejně průhlednými jako ve zbytku Evropy.

Ne kvótám pro ženy
Poslanci z Výboru pro evropské záležitosti se postavili proti návrhu na zavedení povinného zastoupení žen ve vedení podniků. Iniciativa eurokomisařky pro spravedlnost Viviane Redingové přitom již v EU prošla podstatným zmírněním. Namísto závazně platného předpisu pro celou unii má jít o směrnici, kterou si každý stát přenese do právního systému sám. Minimum 40 procent žen se pak bude týkat jen velkých podniků a společností, jejichž akcie se obchodují na burze. Navíc by se mohlo jednat o členky vrcholných orgánů bez rozhodovacích pravomocí. EU si od návrhu slibuje prolomení bariér. U podnikatelů a zvláště podnikatelek se ale zatím setkala převážně s chladným přijetím.

Spotřebitelské úvěry
Poslaneckou sněmovnou do Senátu prošel návrh zákona slibující lepší ochranu spotřebitelů před nekalými úvěry. Stát se nebude přímo vměšovat do smluv, ale má zajistit především lepší informace a předejít nátlaku u spotřebitelských půjček.

Odklad občanského zákoníku
S dlouho diskutovaným návrhem na odložení účinnosti nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích o další rok přišli poslanci KSČM. Největší změna soukromého práva od roku 1991 má začít platit od 1. ledna 2014 a dotkne se všech obyvatel i podnikatelů. Už dříve z více stran zaznívaly hlasy volající po delším čase na přípravu a tím i rozložení velkých nákladů hlavně u firem. Vláda s odkladem nesouhlasí.

Do Číny bez víza
Zatím jen na tři dny budou moci cestovat do největší země světa i čeští občané. Změna má pomoci hlavně obchodním vztahům.


Co mají přinést nové zákony podepsané prezidentem
vyšší efektivitu civilních soudů
dražší cigarety a tabák
konec hlasité reklamy v TV
předdůchody od příštího roku


NOVELA O POTRAVINÁCH
Po špatných zkušenostech s některými obchodníky, kteří nabízeli prošlé nebo špatně označené zboží, hodlá ministerstvo zemědělství zvýšit pokuty za klamání zákazníků na trojnásobek.

zdroj: ihned.cz


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.