Cukrář.cz

Reklama



Problematika pudinkového krému

18.08.2010 | Autor: Johny, Helena, Blanka, Kristýna | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 



Kristýna
- Můj problém tkví v tom, že když dělám pudinkový krém (pudink+máslo), tak při potření korpusů tímto krémem a následném potažení K2 mi vždy zespodu dortu vytéká velmi řídká podoba krému, dalo by se říci barevná voda. Připadá mi, jak by se krém vysrážel, ale uchovávám ho po celou dobu na chladném místě, tak nevím čím to je. Přes noc se mi tímto i sebekrásnější dort skoro rozteče.

Johny - Nezkoušela jste připravit krém ze základního žloutkového krému klasickou cestou s použitím kukuřičného škrobu? Domnívám se, že v tomto krému je voda lépe vázána na škroby, než s použitím dnes vyráběných pudinkových prášků.
Dalším typem, i když ho moc nemám rád z hlediska chuti je, že si vyšleháte změklý ztužený tuk se změklým máslem a moučkovým cukrem (já používám poměr tuku 1:1 a dosladím, je používán i poměr 0,400 kg ztužený tuk, 0,100 kg máslo, 0,120 kg cukr moučka). Slabou vrstvou tohoto krému potřete povrch dortu před potahováním marcipánem či hmotou K2. Krém by měl zajistit aby potahová hmota nevlhla působením vlhkosti krému v dortu.
Můžete použít i krém připravený z bílé čokoládové polevy.
Receptura - 50 g Hera, 50 g rostlinný krém (Rama cremfine, rostlinná "šlehačka" slazená), 150 g bílé čokoládové polevy. Rostlinný krém svaříme s Herou, odstavíme z ohně a rozmícháme bílou čokoládovou polevu. Směs necháme vychladnout a ztuhnout, necháme uzrát do druhého dne. Druhý den rozšleháme a přidáme malé množství změklé Hery (mám odzkoušené 80 g Hery na 800 g bílého čokoládového základu). A vyšleháme. Pokud se nám krém sráží, může přilít malé množství horkého ztuženého tuku. Tento krém taktéž výborně slouží k odizolování vlhkosti z dortu vůči potahové hmotě. V obou přípradech nechávám krém před potahováním zatuhnout.
ten tukový krém není na plnění, ale jak píšete pouze na omazání ve slabé vrstvě, aby se se nerozpouštěla potahová hmota, např. když použijete ztuženou šlehačku nebo vlhčí typ krému.

Helena - Já dělám hodně dorty s krémem a potažené (většinou) K2 a problém nikdy nebyl. Ale když píšete, že krém celou dobu uchováváte na studeném místě - vyšleháte ho znovu než ho nanesete na dort? Když krém dlouho někde stojí, i když v chladu, tak má pak tendenci se srážet. No a když píšete že vytéká barevná voda - není to ze zvlhčené K2? Ta totiž velice ráda vlhne v lednici, je třeba dát lednici na plný výkon, ať tam není vlhko, protože hmota K2 to vlhko do sebe nasaje, orosí se, a je těžko pak s tím něco udělat.
Takže si myslím - zkuste po delším stání krému řádně ho znova vyšlehat a pak dort v lednici zabezpečte proti vlhkosti (já dávám hrubý kartón na zadní stěnu ledničky za dort, nebo nejlépe je ho dát již v krabici do lednice.

Blanka - Moje zkušenost je taková, že než jdu na dort dávat K2 tak ten dort musí být vychlazený, pokud dáváš hmotu na dort čerstvě namazaný tak hmota pouští vodu jak píšeš. Dort ale nesmí být zchlazený při nějaké moc nízké teplotě, potom hmota nahoře dělá krůpějky a vypadá jako opocená. A ještě jedna věc, když máš dort objednaný na určitý den, tak ho hmotou potahuj až ten den, na který ho máš objednaný, je to potažené za chvilku a ozdoby tam dáš taky během chvíle...


Dnes je sobota sobota 27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.