Cukrář.cz

Reklama



Ovoce v cukrařině ve službách zdraví člověka

20.9.2017 | Autor: Rudolf Vrbský | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Mistři cukráři v dobách svého rozmachu, a to již ve druhé polovině předminulého stroletí a až do druhé světové války se považovali také trochu za léčitele. Byl to zejména široký sortiment různých mediciálních bonbonů a také různé dietní pečivo, jako jsou piškoty nebo suchary. Měli pro ně mnoho vlastních, praxí odzkoušených potravinářských surovin. Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka, a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků. V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny.

Ananas - podporuje trávení, zvláště bílkovin, umrtvuje choroboplodné zárodky

Angrešt - povzbuzuje činnost střev a žaludku, je dobrý i při zácpě

Banán - je výživný a lehce stravitelný

Borůvky - hojí i stahují, lze je použít při dráždění žaludku, působí příznivě na cévy

Brusinky - jsou výborným dochucovadlem, podporují tzrávení

Citron - podporuje látkovou výměnu, povzbuzuje játra a rovněž blahodárně působí na kůži

Datle - jsou velmi výživné a podněcují chuť k jídlu

Fíky - působí na stolici, čisté lístky se používají na rány

Gdoule - používá se jako koření, semeno též na obklady

Hrozny - působí na látkovou výměnu, povzbuzují činnost ledvin

Hrušky - působí proti zácpě, chladí

Jahody - chladí a čistí krev

Jablka - ochlazují při zimnici

Maliny - povzbuzují chuť k jídlu a chladí

Meloun - působí močopudně

Meruňky - zvláště dobré jako huspenina pro nemocné, posilují srdce

Pomeranč - chladí při zimnici, povzbuzuje játra a ledviny a látkovou výměnu

Rajská jablka - působí na ledviny

Rybíz - chladí při zimnici, podporuje chuť k jídlu

Švestky - povzbuzují játra a ledviny

Třešně - jsou výživné a oberstvují

Broskve - jako meruňky


Dnes je čtvrtek 14. prosince 2017
svátek slaví Lýdie, zítra Radana a Radan

Top 5 měsíce

Reklama

Tipy na recept

Reklama

(c) 2001-2017 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.