Článek ze serveru Cukrář.cz (www.cukrar.cz)


Všechna práva vyhrazena (c) 2001 Větrník, s.r.o.
Upozornění: Doslovné ani částečně přebírání tohoto materiálu není povoleno bez předchozího písemného svolení spol. Větrník, s.r.o.
Takto vytištěná stránka není dokladem shody vytištěného textu se skutečným článkem a jako taková nemůže ani být použita.


Ovoce v cukrařině ve službách zdraví člověka

Autor: Rudolf Vrbský
Datum vydání: 20.9.2017
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3289

Je to široký sortiment různých mediciálních bonbonů a čerstvého ovoce pro zdraví člověka,
které se často zakomponuje do cukrářských výrobků.

Mistři cukráři v dobách svého rozmachu, a to již ve druhé polovině předminulého stroletí a až do druhé světové války se považovali také trochu za léčitele. Byl to zejména široký sortiment různých mediciálních bonbonů a také různé dietní pečivo, jako jsou piškoty nebo suchary. Měli pro ně mnoho vlastních, praxí odzkoušených potravinářských surovin. Věděli jaký význam má čerstvé ovoce pro zdraví člověka, a proto jej v hojné míře používali do svých výrobků. V následujícím přehledu jsou alespoň základní účinky uvedeny.

Ananas - podporuje trávení, zvláště bílkovin, umrtvuje choroboplodné zárodky

Angrešt - povzbuzuje činnost střev a žaludku, je dobrý i při zácpě

Banán - je výživný a lehce stravitelný

Borůvky - hojí i stahují, lze je použít při dráždění žaludku, působí příznivě na cévy

Brusinky - jsou výborným dochucovadlem, podporují tzrávení

Citron - podporuje látkovou výměnu, povzbuzuje játra a rovněž blahodárně působí na kůži

Datle - jsou velmi výživné a podněcují chuť k jídlu

Fíky - působí na stolici, čisté lístky se používají na rány

Gdoule - používá se jako koření, semeno též na obklady

Hrozny - působí na látkovou výměnu, povzbuzují činnost ledvin

Hrušky - působí proti zácpě, chladí

Jahody - chladí a čistí krev

Jablka - ochlazují při zimnici

Maliny - povzbuzují chuť k jídlu a chladí

Meloun - působí močopudně

Meruňky - zvláště dobré jako huspenina pro nemocné, posilují srdce

Pomeranč - chladí při zimnici, povzbuzuje játra a ledviny a látkovou výměnu

Rajská jablka - působí na ledviny

Rybíz - chladí při zimnici, podporuje chuť k jídlu

Švestky - povzbuzují játra a ledviny

Třešně - jsou výživné a oberstvují

Broskve - jako meruňky


Vytisknuto dne 18.8.2019 ze serveru
Cukrář.cz (www.cukrar.cz)
Konec článku