Cukrář.cz

Reklama



Setuza čelí návrhu na konkurz

21.01.2008 | Autor: Martin Mařík | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Přední potravinářská firma Setuza, jež je zároveň i klíčovým výrobcem biopaliv, má opět potíže. Čelí návrhu na konkurz, jenž navrhla společnost Chemoprojekt. Zjistil to týdeník Ekonom.
Setuza už byla kvůli dluhům v exekuci. Její ztráty v roce 2006 přesáhly 800 milionů korun, a podle informací HN byly stamilionové i loni. "Přežijeme," tvrdí přesto ředitel Setuzy Martin Procházka.
Chemoprojekt pro Setuzu zajišťoval za téměř jednu miliardu korun výstavbu nové továrny na řepkový metylester (přidává se jako biosložka do nafty). Zástupci Chemoprojektu se k věci zatím nevyjádřili. Podle Setuzy jde jen o dvě nesplacené faktury v celkové hodnotě asi 3,5 milionu korun. "Už jsou uhrazené. Vzhledem k tomu, že celková zakázka je zhruba miliardová, byli jsme postupem našeho partnera šokováni. Považujeme to za absurdní, poškozuje to jméno Setuzy," říká Jan Sotona, mediální zástupce společnosti ViaChem.
Ta nyní Setuzu vlastní napůl s německou firmou Campa. Do loňského podzimu měla v Setuze podíl i společnost PPF Investments, ale už se ho zbavila.
Exekuci na Setuzu vyhlásila první Topolánkova vláda na podzim 2006 proto, že firma státu dlužila i s úroky přes čtyři miliardy korun. Loni se vleklý spor vyřešil tím, že Setuza státu přes jednu miliardu zaplatila a slíbila dál pokračovat ve výrobě. Dohodu mělo na starost ministerstvo zemědělství v čele s Petrem Gandalovičem. "Teď už jde Setuza mimo nás. O návrhu na konkurz nemáme podrobnější informace," tvrdí nyní ministr.
Setuzu řadu let ovládal podnikatel Tomáš Pitr, jenž se nyní skrývá před nástupem pětiletého vězení. Firmu prodal v roce 2006. Spekulovalo se o tom, že významná část majetku Setuzy byla už před tím vyvedena pryč, například do kyperských fondů. Loni noví majitelé Setuzy rozhodli, že část strojů a budov prodají za 2,4 miliardy a zpět je vezmou na leasing. Získali tím zdroje na placení dluhů a nákup surovin pro výrobu.
Pitrův vliv na Setuzu zřejmě zčásti přetrvává. Ovládá totiž firmu Energy Ústí nad Labem, na jejíchž dodávkách tepla je Setuza závislá. Dalším vlivným podnikatelem ve hře je bývalý Pitrův známý Petr Sisák. Ten podle dostupných informací ovládá společnost Viachem.


Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.