Cukrář.cz

Reklama



Téma "Medovník"


Medovník
Od: Jitka Slezáčková

30.6.2004 18:29:09.
id: 7.


shanim recept na medovnik a postup, nevite nekdo jak na nej? Mockrat dekuji

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: Simona

Vloženo: 30.6.2004 18:29:42.
ID: 8.


Podařilo se mi sehnat recept na "Medovník" Nevím, jestli je to ten z Ikey, ale podle ingredienci je to hodně podobné. Až to někdo zkusí, napište, jak to dopadlo. Medový dortík s ořechy Těsto: 1 vejce 50 g másla 100 g moučkového cukru 1 polévková lžíce medu 1 kávová lžička jedlé sody 250 g hladké mouky 1 dcl rumu Krém: 250 ml mléka 2 polévkové lžíce hrubé muky 100 g moučkového cukru 100 g másla Dohotovení: 100 g povidel 50 g strouhaný perník 50 g strouhané ořechy skořice Těsto: Ve vodní lázni rozmícháme máslo, cukr, med, vejce - až bude vše rozpuštěné tak přidáme sodu. Až směs zbělá stáhneme a přidáme mouku a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme a vykrojíme dortová kola. Pečeme na 165 °C do zlatavé barvy. Necháme vychladnou a potřeme rumem. Krém: Z mléka a mouky uvaříme krupicovou kaši a necháme vychladit. Rozmícháme změklé máslo s cukrem a přidáme do studené kaše a spojíme v hladký krém. Dohotovení: Kolečka namažeme krémem, další povidly a další krémem... Dort omažeme krémem a obalíme v perníku, ořechách, skořici a necháme 24 hodin odpočívat. Ty povidla mi tam moc nesedí, asi to zkusím bez nich.

odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník
Od: akinom

Vloženo: 30.6.2004 18:31:48.
ID: 10.


V sobotu jsem poprve vyzkousela medovnik a ted trpim! Boze jaky ten BYL!!!Vcera jsem si musela dat DVA v kavarne! Taky shanim zaruceny recept prave z techto kavaren! A nemuzu se dopidit!Prosim taky o radu!!! Nejsem velka kucharka,ale kvuli medovniku bych sla sveta kraj.....

odpovědět

       Nadpis: Re: Medovník
Od: Lenka

Vloženo: 30.6.2004 18:34:24.
ID: 11.


Na těchto stránkách jsem už několikrát četla, že JAVOROVÝ sirup nám chybí k dokonalému Medovníku.Vyzkoušela jsem to a JE TO ONO na 100%! Sirup je třeba namazat na pláty místo toho co jsem psala v receptu na skoromedovník. Ale upozorňuji vás že se sirup shání těžko.A jeho cena se pohybuje okolo 200Kč za 400ml. Medovník se nám pomalu ale jistě prodraží až až a to nemluvím o tom, jak je pracný. Vy kteří jste ho už vyzkoušeli podle mého receptu - pochlubte se jak se vám povedl, jak chutnal.


odpovědět

          Nadpis: Re: Medovník
Od: misa

Vloženo: 8.7.2004 10:19:55.
ID: 17.


Lenko, ten recept na medovník, který je tam od tebe vložen nejde otevřít. Mohla bys to zkusit vložit ještě jednou nebo dát do diskuze? Díky moc Míša

odpovědět

          Nadpis: Re: Medovník
Od: Nadia

Vloženo: 17.10.2004 6:10:39.
ID: 113.


Mili cukrari,
ziji v Kanade - zemi maple syrupu - a musim Vam sdelit, ze i tady je syrup drahy. Existuji levnejsi, ale neni to ono. My si tim polevame grilovane klobasky ..... ten medovnik me zaujal!



odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
          Nadpis: Re: Medovník
Od: ondra

Vloženo: 16.12.2004 15:11:15.
ID: 173.


Javorový sirupa se neshání těžko. Je běžně v prodejnách zdravé výživy. Třídí se podle kvality.

odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník
Od: alois jjiráček

Vloženo: 27.10.2009 12:10:23.
ID: 6984.


Medovník,
je moderní název dortu, který se vyráběl v době, kdy ještě nebyl znám cukr-sacharoza.
Dorovou hmotu, kterou upečete výměnou medu za cukr. Medu musíte dát o 20 % více, Dort dostane charakteristickou barvu po medu. Můžete ochutit dle lib. Do osmnáctého století byly všechny dorty medovníky
Dnes se ovšem dělá s medovníky věda.
Nejlepší medovník je podle dnešního receptu ořechový korpus medový.
Část medu (50%) lze nehradit glukosou,nebo invertním cukrem jemně karamelovým. Tak jako se nedělá věda s upečním piškotového korpusu, neměl být problém s upeční tzv. medovníku.

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: Simona

Vloženo: 30.6.2004 18:29:50.
ID: 9.


Podařilo se mi sehnat recept na "Medovník" Nevím, jestli je to ten z Ikey, ale podle ingredienci je to hodně podobné. Až to někdo zkusí, napište, jak to dopadlo. Medový dortík s ořechy Těsto: 1 vejce 50 g másla 100 g moučkového cukru 1 polévková lžíce medu 1 kávová lžička jedlé sody 250 g hladké mouky 1 dcl rumu Krém: 250 ml mléka 2 polévkové lžíce hrubé muky 100 g moučkového cukru 100 g másla Dohotovení: 100 g povidel 50 g strouhaný perník 50 g strouhané ořechy skořice Těsto: Ve vodní lázni rozmícháme máslo, cukr, med, vejce - až bude vše rozpuštěné tak přidáme sodu. Až směs zbělá stáhneme a přidáme mouku a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme a vykrojíme dortová kola. Pečeme na 165 °C do zlatavé barvy. Necháme vychladnou a potřeme rumem. Krém: Z mléka a mouky uvaříme krupicovou kaši a necháme vychladit. Rozmícháme změklé máslo s cukrem a přidáme do studené kaše a spojíme v hladký krém. Dohotovení: Kolečka namažeme krémem, další povidly a další krémem... Dort omažeme krémem a obalíme v perníku, ořechách, skořici a necháme 24 hodin odpočívat. Ty povidla mi tam moc nesedí, asi to zkusím bez nich.

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: Tomas Sedlacek

Vloženo: 4.7.2004 5:09:45.
ID: 15.


Nekolik dalsich receptu ktere jsem po chvili hledani objevil jsou nize, osobne jsem vyzkousel posledni z nich, a nema chybu.

Medovnik1.

1 vejce, 150 g cukru, 50 g tuku, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky
Máslový krém: 250 g  másla, 350 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, mléko a hrubá mouka na kaši nebo hustý pudink

Vejce, cukr, tuk, med, mléko a sodu za stálého míchání vaříme 2 minuty až hmota zkaramelizuje. Odstavíme a teplé nalejeme do misky s moukou a zpracujeme pomocí měchačky. Ihned vyklopíme na vál a zpracujeme ještě za tepla pomocí malého množství hladké mouky v hladké těsto. Postupně vyválíme tenké placky. Vyválenou placku opatrně dáme na vymaštěný a vyhřátý plech a  těsto propícháme. Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí, sejmeme z plechu a po vychladnuti naplnime kremem.
Krém: Vše utřeme do pěny a přidáme kaši nebo hustý pudink, vyšleháme krém a necháme zchladnout. Po naplnění medovník polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.

Medovnik2

4 sklenicky hladké mouky
4 vejce
1 sklenicka cukru
2 polévkové lzíce oleje
1 kyprici prasek do peciva
8 x velké polévkové lžíce medu
1,5 sklenicky mletých orechů

Priprava testa:

Vejce uslehejte s cukrem, pridejte mouku, rozehraty med a vsechny ostatni suroviny, vypracujte testo, nechejte v chladnu odpocinout.

Dalsi postup je stejny jako u predchoziho receptu.

Medovnik3

2 lzice medu, 3 vejce, 200 g cukr moucka, 75 g maslo, 500 g hladka mouka, 1 lzicka sody

Prvni ctyri suroviny smichejte v horke vodni lazni, potom vmichejte mouku a sodu, jeste z tepleho testa vyvalejte korpusy, peceni znate opet z predchoziho receptu, krem podle chuti, cely medovnik je treba nechat dostatecne zmeknout/zvlhnout, nejlepe dva dny, coz je ale na hranici s tyranim a mela by se o tom dozvedet Amnesty International.

Hodne stesti a uspechu pri zkouseni receptu preje

Tomas Sedlacek



odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník
Od: kaczka

Vloženo: 14.5.2006 21:34:27.
ID: 867.


u prvního medovníku máš postup na krém a ten platí i pro ty ostatní dva ??

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: Kacabacka

Vloženo: 3.9.2004 11:31:40.
ID: 66.


Já jsem zkoušela ten recept na medovník, co se tu opakuje nejčastěji: 1 vejce, 50 g másla, 2 lžíce medu...byl výbornej, ale stejně to pořád neni ten medovník, co prodávaji v cukrárnách :-( tem mi teda chutná víc, těsto je měkčí a přijde mi víc drobkovatější. Tenhle medovník se mi zdá, že je jako medovec, jestli ho teda někdo znáte a víte jak chutná akorát je to obdélník.

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: dragona

Vloženo: 20.9.2004 16:17:13.
ID: 84.


Mno co jsem ted nedávno četla, tak ten medovník co známe všici z cukráren je rodinej recept. Tato žena přijela tušim z Bulharska a peče ho tu, prej ani netušila že s ním bude mít takový úspěch. Dneska již přemejšlim spíš o tom že si koupim celý medovník a budu se tím ládovat až prasknu. Myslim si že se to míň prodraží. Ale určitě též nějakej recept zkusim.

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: ivuška

Vloženo: 6.10.2004 19:27:40.
ID: 100.


Ahoj cukráři ,posílám recept na medové řezy jak ho děláme u nás.2 vajíčka,80g tuku,2lžíce medu,1bal.skořicového cukru,250g hladké mouky,250g polohrubé mouky,1bal pr do peč
vypracovat těsto rozdělit na 4 díly,vyválet pláty na pečícím pomaš.papíru péct na 180
slepit krémem-2 bal.karamelového pudinku,600ml mléka,3lžíce cukru-uvařit-zašlehat 300g másla 2 lžíce cukru
upečené pláty se složí na sebe zakrojí a slepí navrch se dá rozdrobené odřezky s hrstí ořechů alžička kakaa.
ať se povede a dejte vědět jak vám chutnal ahoj

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: Petr

Vloženo: 7.10.2004 23:58:42.
ID: 105.


a co toto?:-) ten je zarucene chutnej:-)

Je třeba:

450 g hladké mouky,
150 g cukru krystal,
1 vejce,
50g tuku Hera,
2 polévkové lžíce medu,
5 polévkových lžic mléka a jedlou sodu (prodává se normálně v potravinách v malých pytlíkách)(NaHCO3)

a potom ještě na náplň
1 salko,
máslo Zlatá Haná,
zakysanou smetanu
a cukr moučku.

Postup je tento: 1 vejce, 150g cukru krystal, 50g tuku hera, 2 lžíce medu,
5 lžic mléka a 1 polévkovou lžíci sody vykydneš do hrnce (ne moc malej
asi na 2 až 3 lity) pak to postavíš na sporák a na ohni budeš za
stálého míchání zahřívat až se to začne vařit a hmota zhnědne a
zkaramelizovatí (pozor nepřehnat aby se to nepřipálilo) neboj až ti to
vypění. pak to vyleješ do 450g hladké mouky a vypracuješ těsto
najdříve vařečkou pak rukama. Těsto rozdělíš na 5 stejných dílů a
pomocí válečku vyválíš 5 placek (tenké asi 3 mm) kdyby se to lepilo přidej
hladkou mouku a hlavně hodně namoučni vál a váleček. Každou placku
zvlášť přeneseš na herou namazaný plech a šoupneš to do trouby
předehřáté asi na 170 (elektrická) peče se to chvilku tak 5-7 minut.
hlídej! Až upečeš všech 5 placek nech je stydnout a připrav náplň:
jsou 2 ta první je máslo zlatá Haná v poměru 1:1 se salkem a je dobré
přidat ještě strouhané vlašské ořechy, ta druhá je kysaná smetana taky
asi 1:1 s cukrem moučka (je hodně!
řídká ale to nevadí). Když ti vystydnou placky postupně z nich vykroj
kolečka jako dort (přiklopíš na to talíř a objedeš to nožem) Nakonec
vezmi první placku namaž krémem 1, přiklop druhou plackou namaž krémem
2, přiklop 3 plackou namaž krémem 1, přiklop 4 plackou namaž krémem 2,
přiklop 5 plackou a namaž krémem 1 nejem povrch ale i okraje. Potom
nastrouhej na struhadle odkrojené zbytkové kusy co ti zůstaly když jsi
dělal kolečka a tou nastrouhanou hmotou to celé posyp i strany (lze připlácnout
nožem) nakonec můžeš na povrch nasypat ještě špetku strouhaných
vlašských ořechů. A je to!


odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník
Od: lištička

Vloženo: 5.1.2005 16:38:06.
ID: 186.


Ahoj Peťo,

teda, už jenom když to čtem tady, tak se nám sbíhají sliny na Tvůj mlsný medovníček!
Určitě je nejlepší ze všech tady a ty náplně!!!!??
Uričtě to vyzkoušíme! Už se těším!

Jestli nejsi opravdový cukrář, tak se jím určitě můžeš stát, zaručeně máš talent!

Měj se hezky a přejem Ti od nás z Ostravy spoustu dalších dobrot, na kterých si pochutnáš a my s Tebou doufám taky! Ahoj!

odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník
Od: Jarek

Vloženo: 9.5.2009 14:54:50.
ID: 6402.


dobrý den prosím vás kolik je té jedlé sody ?

odpovědět

       Nadpis: Re: Medovník
Od: Jana

Vloženo: 30.5.2009 9:46:35.
ID: 6468.


Jarku ty máš tak dětský otázky a to si chcete otevřít cukrárnu.Množství sody jsi si přečetl u Ivanky na ekucharka.Pozdravuj Kajču,ahoj Jana

odpovědět

          Nadpis: Re: Medovník
Od: gadgetka

Vloženo: 5.11.2004 7:12:08.
ID: 129.


Jirko, ten staroarménský se připravuje buď jako čtverhranný nebo kulatý, ale chuťově jde zřejmě o jedno a to samé... :-)

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od:

Vloženo: 5.11.2004 9:20:22.
ID: 130.


Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá. Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
700g hladké mouky,
sodu a ocet smícháme. Do hrnce! dáme máslo, med, cukr a vymícháme pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném, vychladnutí přidáme 700g hladké mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme , až bude moc tenká a dáme ji péci.
Krém:
200g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné : vlašké ořechy, 100g koňaku.
Salko 3 hodiny vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny jsou důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout . (vznikne tuhá hnědá hmota) Vyklopíme a smícháme s máslem , mixerem.Až vzniknje homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na úpovrch dortu nastrouháme jednu placku těsta(prý se muže smíchat s ořechy či neinstantním kakaem)


odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník Ryžik
Od: Karolina

Vloženo: 25.1.2006 10:32:11.
ID: 619.


tenhle recept je skutecne nejlepsi. Blednou proti nemu i nektere kupovane medovniky. Nejlepsi je ovsem treti-ctvrty den.

odpovědět

       Nadpis: Re: Medovník Ryžik
Od: Lenka

Vloženo: 13.4.2006 14:01:40.
ID: 797.


do třetího dne nevydržel

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: ivča

Vloženo: 14.11.2004 14:38:09.
ID: 132.


Prosím o radu. Jsem také náruživým příznivcem toho naprosto příšerného moučníku zvaného medovník. Zkoušela jsem ho upéct a placky mně po upečení ztvrdly na kámen. Nepomohlo ani to, že jsem je promazala krémem a týden!!! jsem se na něj chodila dívat do lednice, zda už změkl. Nakonec jsme to nevydrželi, a odlamovali jsme si pláty pomazané krémem. Chutnalo nám i to, ale přeci jen bych se s ním někdy ráda pochlubila před návštěvou. poraďte jak na měkký medovník :-)

odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník
Od:

Vloženo: 18.11.2004 22:30:12.
ID: 139.


Stačí chvilku nad parou, nebo 2 lžičky instant. kávy v 2dcl horké vody+ trošku koňaku , mašlovačku a řádně namočit, na chuti se to neodrazí.

odpovědět

    Nadpis: Re: Medovník
Od:

Vloženo: 21.11.2004 22:26:01.
ID: 143.


Je to tim, ze jste placky nechala dlouho v troube, staci opravdu jen chvilka, pokud to vyhlidate budou hned mekke. Chce to cvik.

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od:

Vloženo: 2.6.2005 19:18:19.
ID: 341.


prosím o radu na medovník, peču ho po několikáté a pokaždé mám jiný recept, každý tvrdí ,že ten jejich je ZARUČENÝ.Tak já se v tom nevyznám, těch receptů je tu dost, ale kdybyste mi mohli napsat, který jste dělali a jak to dopadlo a úplně přesný postup - doba pečení na kolikátku a hodně to popsat, je mi 18, takže s pečením těch zkušeností tolik nemám.Díky

odpovědět

Nadpis: Re: Medovník
Od: kaczka

Vloženo: 14.5.2006 19:54:34.
ID: 861.


všechny vaše recepty vypadají výborně a v tom je ten problém :) nemůžu si prostě vybrat, kterej udělám. Všichni píšete že jsou ty vaše medovníky dobré, takže " babo raď" :)) Je mi 17 tak bych byla ráda aby jste i uváděli, jak dlouho se to má péct a na kolik stupňů :)) moc vám děkuji

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je úterý 16. července 2019
svátek slaví Luboš, zítra Martina

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.