Cukrář.cz

Reklama



Téma "Odpalované těsto na věnečky"


Odpalované těsto na věnečky
Od: Barča

5.3.2009 18:15:29.
id: 5958.


Našla jsem několik receptů, ale každý je úplně jiný. V jednom je hladká mouka, v jiném polohrubá a v dalším zase hrubá. Taky je v některých receptech voda a v některých mléko, co je teda lepší? Prosím poraďte! Děkuji...

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Johny

Vloženo: 5.3.2009 23:00:51.
ID: 5960.


Janinko,
neděste se, všechny tři typy mouky jsou pro odpalované těsto použitelné, jak je uvedeno v receptuře. V cukrářské praxi, alespoň co je mi známo, převážně používáme hladkou mouku, vím i o hrubé mouce. Co se týče použití vody nebo mléka, i zde je obojí možné. Mléko se používá více ve francouzské receptuře na "odpalované těsto" - (pate choux nebo eclair paste), samozřejmě když použijete mléko, bude výsledný korpus vláčnější a chutnější. Někdo raději pár korun ušetří a použije vodu, nic se neděje. Stejně tak můžete v recepturách najít obměnu oleje za máslo. I toto je správně, s použitím másla bude opět výsledný korpus jemnější a voňavější.
Já osobně si raději, když to jde, dopřeji. Takže bych volil mléko a místo oleje máslo.

S pozdravem Johny.


odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Macek II

Vloženo: 20.3.2009 23:52:42.
ID: 6083.


Johny,
můžete mi poradit co dělám špatně? V cukrárně jsou čerstvé věnečky moc dobré a pak hned tvrdé, já mám po upečení věnečky dobré ale druhý den jsou jako by byly mokré. Doufám že se v tom vyznáte. Co dělám špatně.
Můžete mi poradit a nebo prosím napsat dobrý recept?
Dělám si je jenom doma pro rodinu
S pozdravem Macek II

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Johny

Vloženo: 21.3.2009 12:30:29.
ID: 6086.


Zdravím,

nerozumím tomu, jak jsou druhý den mokré? No snad malinko cukrařině rozumím, jen to občas není moc jednoduché vám radit takhle přes net. Je mokrý fondán nebo korpus????! Není mi to z vaší specifikace jasné. Zkuste upřesnit co je mokré, zda vršek korpusu nebo korpus pod krémem ...?

S pozdravem Johny

odpovědět

       Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Macek II

Vloženo: 21.3.2009 21:30:30.
ID: 6089.


jsou celé vlhké a fondán se lepí a to do nich dávám hustý pudink


odpovědět

          Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Johny

Vloženo: 2.4.2009 23:21:16.
ID: 6191.


Tak to přiznávám bez mučení, že jsem s tímto vůbec asi ještě nesetkal. Mohlo by se jednat o nadměrně vlhké prostředí v lednici. Pokud jsou korpusy dostatečně propečené, myslím si, že se z nich nemohou stát "handry". Zkuste se zaměřit na správné propečení korpusů před vytáhnutím z pece, protože pokud korpusy nebudou dostatečně propečené, ona vhlkost může působit jak na vlhnutí korpusu pod náplní, tak i na korpus pod fondánem může působit svou vlhkostí na polevu a tím ji rozpouštět.

Johny

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
             Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: vanillkova

Vloženo: 12.11.2009 17:56:16.
ID: 7059.


Dobrý den,
korpusy mohou být mokré i bez ledničky a to způsobí to, že jak píšete, první den je máte krásně vláčné a druhý den z nich máte handru. Je lepší je mít vysušené (před vytáhnutím z trouby je trošku sušit), oni na druhý den zvlhnou a budou akorát - kdyby byly ještě trochu suché, že by byly tvrdé, jak je na chvilinku stačí dát nad páru a pak jsou jedna báseň. Jsem z nich dělala zkoušky, tak bych Vám špatně poradit neměla.

odpovědět

                Nadpis: Re: OdpalovanĂ© tÄ›sto na vÄ›neÄŤky
Od: 3Y5KaLVg6

Vloženo: 24.9.2014 4:25:06.
ID: 12707.


If you're still on the fence: grab your favorite eaeonphrs, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you'll know which is right for you.

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: canario447

Vloženo: 21.3.2009 21:27:32.
ID: 6088.


ja viem presne co dotycny myslel. predmetne maslove venceky ak sa nechaju jeden,dva dni v chladnicke tak zvlhnu.teda korpus z odpalovaneho cesta sa zmeni na vlhku handru namiesto toho aby bol suchy a chrumkavy.druha vec je ci maju cas takto zvlhnut.Teda aspon u nas zmiznuz z chladnicky skor

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: bohdana

Vloženo: 2.4.2009 0:36:53.
ID: 6177.


Chtěla bych poprosit o radu týkající se odpalovaného těsta: při pečení " mraků" se těsto po vložení do trouby nafoukne, ale pak se na jeho povrchu i na okrajích vytvoří praskliny. Snažila jsem se přesně dodržet postup a pokus opakovala, bohužel se stejným výsledkem. Troubu jsem měla rozpálenou myslím dostatečně a v úvodu pečení jsem ji neotvírala. Děkuji.

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od:

Vloženo: 4.4.2009 20:08:30.
ID: 6198.


Problém by mohl být i v hodně rozpálené troubě)také nevím zda máte elektrickou a nebo horkovzdušnou)(pára z těsta uniká rychle a těsto roztrhá) a nebo je i moc husté těsto ,na mraky se může dělat konzistence těsta trošku řidší ,než na stříkání věnečků či větrníků ,aby se Vám to i lépe roztíralo.

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Jarek

Vloženo: 2.4.2009 8:41:56.
ID: 6179.


chtěl bych se zeptat na zákusek maraky se používá jiné těsto než třeba na věnečky ? mě přijde když dělám mraky z jiného těsta než na věnečky tak , že to těsto není tak křupavé jako u věnečků , napište prosím recept díky moc .

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: mira

Vloženo: 2.4.2009 9:20:40.
ID: 6182.


korpus většinou praská kdyš vám oschne syrové těsto na plechu,doporučuji před pečením pokapat mírně vodou

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Blanka

Vloženo: 2.4.2009 11:48:24.
ID: 6183.


Ahoj, mraky sice nepeču, ale to, že těsto popraská může být právě tím, že neodvětráváte troubu, páry nemají kam utíkat a tak se vám těsto roztrhá, je to stejné jako u věnečků a větrníků. Troubu si po chvilkách odvětrejte několika pootevřeními, snad to bude lepší. Mnoho štěstí.

odpovědět

       Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: LUSISEK

Vloženo: 7.4.2009 19:20:41.
ID: 6213.


A MĚLA JSTE TU SMĚS MOUKY VODY A SOLI VYCHLADLOU PROTOŽE PAK TO DĚLÁ TAKOVOU NEPLECHU MUSÍ BÝT VYCHLADLÁ A PŘED TÍM NEŽ TO DÁTE DO TROUBY JE LEPŠÍ POCÁKAT TO TROŠKU VODOU A JÁ DO TÉ SMĚSI PŘIDÁVÁM JEŠTE KYPŘÍCÍ PRÁŠEK DO PEČIVA VÝROBKY JSOU POTOM VĚTŠÍ A LÉPE SE TO PEČE

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Blanka

Vloženo: 8.4.2009 12:57:10.
ID: 6237.


Tu troubu odvětrávat až po vyskočení, cca asi po těch 5-ti minutkách...

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Vlasta

Vloženo: 30.1.2011 23:20:22.
ID: 7937.


Peču věnečky,ale mraky jsem dělala ted poprvé a opravdu se povedly.Dávám čtvrt litru vody,14dkg hery,špetku soli a 20dkg hl mouky.Na mraky jsem dávku zdvojnásobila,aby těsto bylo vyšší.Horkovzdušnou troubu jsem předehřála na200st a potom pekla pozvolna při130st do zlatova.Těsto krásně vyběhlo trouba se otvírat nesmí až po upečení.Praskání jak píšete bude asi prudkým pečením.

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Máuyška

Vloženo: 22.9.2011 19:01:45.
ID: 8233.


Učím se na cukrářku ve škole používáme k výrobě věnečků neomix je toto samé jako solamyl ? ...

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: dana

Vloženo: 23.9.2011 9:25:20.
ID: 8235.


Neomix není solamyl.Neomix je hotová směs na krémy s přidáním vody a másla a hlavně se nevaří. Solamyl je škrob a musí se vařit. Na přípravu věnečků se dává vařený pudink s přidáním cukru, suš. mléka , másla a rum. aroma dana

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Johny

Vloženo: 23.9.2011 10:30:55.
ID: 8237.


Máuyško,
prosím vás, neomix a Solamyl není to samé, je to hodně velký rozdíl ... neomix je směs modifikovaných škrobů a jiných přísad, kdežto Solamy je bramborový škrob.

Johny


odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Markéta

Vloženo: 3.3.2012 8:15:33.
ID: 8446.


Máuyška:


Jsem vyučená cukrářka ale my jsme nikdy nedávaly do věnečků neomix a nebo solamyl

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Johny

Vloženo: 4.3.2012 12:19:54.
ID: 8450.


Máuyško zde bylo myšleno zřejmě používání těchto přípravků na krém, než na korpus ... neomix byl mám dojem přípravek na žloutkový krém za studena a solamyl se používám na žloutkový krém teplou cestou, odtud zřejmě vznikl dotaz čtenářky.


odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: el.

Vloženo: 11.4.2012 10:30:08.
ID: 8588.


V tom dobrém,závidím všem co tuhle dobrůtku zvládnou .Nejsem začátečník,ale odpalované těsto je jediné co nezvládám , právě jsem po dlouhém hledání receptu vyhodila třetí plech .Hned jsem zkusila další těsto,ale , když se mi oddělil olej při chladnutí - skončila jsem /ušetřila jsem aspon vejce/. Takže obdivuji všechny co tuhle dobrůtku zvládáte.

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: evušák

Vloženo: 21.12.2012 16:20:28.
ID: 9800.


zdravím všechny,peču věnečky,vždycky vypadají nádherně a pak jsou jak placky.Co dělám špatně?

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: rujet

Vloženo: 7.5.2013 21:35:56.
ID: 10075.


Mám stejný problém jako evušák. Přesně dodržuji postup výroby odpalovaného těsta,pečení,troubu neotvírám.Větrníky v troubě krásně vyběhnou,ale po chvíli úplně spadnou a stanou se z nich placky.Co s tím dělat?
Děkuji za radu.
rujet+

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Johny

Vloženo: 9.5.2013 18:38:04.
ID: 10078.


Pak je možná problém v tom, že je třeba po nafouknutí naopak odvětrat pečící prostor od přebytečné páry a začít pálenou hmotu péci, či spíše trošku "vysušit", abychom bílkoviny v těstě zbavily vody a vytvořila se pevná struktura, která už "nespadne" ...
Takto na dálku je opravdu těžké poradit ...


Johny

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Anna

Vloženo: 10.5.2013 12:45:45.
ID: 10083.


Dámy, musíte je péct do trochu tmava. Jestli je máte světlé, ty rády spadávají. Jakmile jsem tohle zjistila, mohu péct i s pootevřenou troubou aby vycházela pára a trochu je i vysušila. Troubu mám plynovou. Dělám je podle tohoto receptu:

15 dkg oleje
8 dkg mouky hladké
7 dkg mouky polohrubé
špetka soli
1/2 PRDOPEČ
5 vajec (váha asi 308g)
1/4 l vody.

Postup jako obvykle

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Jana

Vloženo: 9.5.2013 15:57:49.
ID: 10076.


Dobrý den, na odpalované těsto používám tyto poměry - 2 dcl mléka, trochu soli, 5 dkg másla svařit, do vařícího vmíchat 11 dkg polohr. mouky a urestovat na kouli. Do vychladlé hmoty zašlehat 2 celá vejce a 1 žloutek. Na lehce vymazaný plech nastříkám tvary a peču v obyčejné troubě rozpálené na 250 oC, na dně trouby mám malý kastrolek s vodou, která samozřejmě prudce vaří. Věnečky vlivem páry pěkně nabudou, a praskliny se na nich tvoří taky, ale tchyně (vyučená cukrářka) tvrdí, že se učili, že správně upečený věneček praskliny má mít. Jakmile naskočí a začnou mít i tmavší zlatou barvu, přendám plech do druhé trouby, která má 150 C, a tam je dopeču. Vždycky jsem tu chladnější troubu dávala na horkovzduch, protože mi připadalo, že se tím proudícím vzduchem věnečky líp vysuší, ale pokaždé ty krajní byly super a ty prostřední splaskly. Před časem se mi v této troubě porouchal ventilátor, tak jsem musela věnečky dopékat normálně - nastavení horní a dolní spirála, a ejhle - k mému úžasu se krásně dopekly i ty uprostřed plechu, žádný věneček nebyl splasklý. Pokud bych měla použít jenom jednu troubu, asi bych v okamžiku, kdy těsto při vysoké teplotě vyběhne a začne se barvit, zeslabila teplotu na těch 150 C, ale to jenom tak teoreticky plkám, nemám to odzkoušené, jestli to zeslabit dřív nebo později. Přeju pevné nervy a hodně zdaru!

odpovědět

       Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od:

Vloženo: 8.2.2014 16:45:26.
ID: 10412.


mraky plech oplachnout vodou pak natirat testo

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Jarda

Vloženo: 14.2.2014 20:28:53.
ID: 10436.


Dobrý den.

Při pečení těsta se setkávám s jedním problémem. Těsto, tvar, suflování a pečení mi nedělá problém. Po upečení, jsou tvary přichycené k plechu a při sundávání se mi odtrhne trocha spodní části a jsou děravé. Když plech vymažu hodně, tvoří se vzduchové bubliny, když málo přichytává se těsto. Kde dělám chybu?
Díky za odpověď.

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Jana

Vloženo: 19.2.2014 16:50:54.
ID: 10441.


Dobrý den,
to se mi stávalo taky. Teď se mi osvědčilo plech vymazat např. obalem od másla a pak vytřít suchým papírovým ubrouskem, ale tak, aby když přejedete prstem po plechu, bylo poznat, že na něm trochu tuku je. Za prstem zůstává sotva viditelná stopa. Prostě přiměřeně.....

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Inka

Vloženo: 7.3.2014 14:53:31.
ID: 10463.


Dobrý den,
také dělávám věnečky,celkem se mi daří,peču je na pečícím
papíře a do trouby dám malý kastrolek s vodou.Výborné.
Jen mám problém s polevou,dávám cukr,citr.šťávu a horkou vodu.
Po zaschnutí to vypadá,že tam nic není,vsákne a ztvrdne na kupovaných tam zůstane.co s tím ....děkuji

odpovědět

    Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: mila

Vloženo: 17.5.2014 16:11:43.
ID: 10526.


Myslim,že mate polevu přiliš řidkou.Vynechala bych tu horkou vodu.

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Danča

Vloženo: 21.6.2014 7:47:04.
ID: 11572.


Dobrý den chci se zeptat..chtěla jsem dělat věnečky a nedaří se mi těsto... Buď z těsta mám kaši a nebo se těsto lepí na stěny hrnce. Vůbec nevím kde je chyba.Jedu podle receptů.Děkuji za odpověď

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Hav

Vloženo: 6.7.2014 0:04:31.
ID: 11585.


Je třeba používat kvalitní mouku s dostatkem lepku.

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od:

Vloženo: 10.9.2014 16:15:08.
ID: 11632.


prosím poradte co s polevou at kupovane nebo domací všechny po nanesení lepí včetně fondanu .

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: honza

Vloženo: 10.9.2014 16:28:19.
ID: 11634.


prosím poradte co s polevou at kupovane nebo domací všechny po nanesení lepí včetně fondanu .

odpovědět

Nadpis: Re: Odpalované těsto na věnečky
Od: Jana

Vloženo: 21.3.2017 22:52:16.
ID: 13584.


Dobrý večer,

prosím poradte nejsem vyučená cukrářka.. a hledám trik na to, jak udělat šlehačku do venečků. ( dávám dvě vrstvy šlehačku a pudinkovou náplň). Dělala jsem to šlehačka + ztužovač, ale furt to není ono. aŠlehačka hrozně padá a je moc řídká.. používám 35% Mohl byste mi prosím někdo poradit? díky moc za jakoukoliv radu. Jana

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je úterý 16. července 2019
svátek slaví Luboš, zítra Martina

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.