Cukrář.cz

Reklama



Téma "listové šátečky"


listové šátečky
Od: Hrdličk

4.3.2009 8:46:43.
id: 5935.


Dobrý den, prosím mohl by mi někdo poradit proč se mi neustále rozevírají list. šátečky, které se složí 2 rohy k sobě na kovovou trubičku na kremrole?
(Pak se z obou stran plní žloutkovým krémem).
Listové těsto nakrájím na čtverce, rohy řádně potřu vodou, 2 rohy (potřené vodou) na trubiččce zmáčknu k sobě, nechám na plechu odpočinout a pak je dám do troubě cca 200 st.C. Krásně se nalistujou, ale většina se jich rozevře, čili jsou k nepoužití. Ráda bych uvítala nějakou radu, ať už nemám tolik odpadů :-). Děkuji.

odpovědět

Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Blanka

Vloženo: 4.3.2009 9:49:15.
ID: 5944.


Ahoj, místo vody zkus mazat rozšlehaným vejcem i potom hotové všechny na plechu potřít vejcem, budou krásně lesklé a zleté...


odpovědět

Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Johny

Vloženo: 4.3.2009 15:44:08.
ID: 5946.


Zdravím!
Ikdyž těsto potřete vajíčkem, možná to nebude co platné, alespoň co já vím z praxe. Stačí když si potřete jen jeden cíp čtverečku a to ten, který bude "přetahovat". Nejlepší bude, když ten jeden cíp čtverečku který překládáte, přetáhnete až naspod šátečku a takto ho přiložíte na plech. Teď už by se vám šátečky neměli rozevírat, protože na tom přeložené cípu vlastně spočívá celá váha pečeného šátečku. Jinak odpočinutí i teplota pečení šátečků je vpořádku. Jen pokud chcete mít šátečky krásně lesklé, potřete je před pečením vajíčkem, třeba rozmíchaným s mlékem.
Ať se sladké dílo daří, Johny.

odpovědět

    Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Hrdkičk

Vloženo: 8.3.2009 17:48:57.
ID: 5997.


Aha, taky dobrý nápad!! Vyzkouším vše a uvidím co bude nejlepší. Děkuji Vám.

odpovědět

    Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Hrdličk

Vloženo: 8.3.2009 17:59:39.
ID: 5998.


Aha, taky dobrý nápad!! Vyzkouším vše a uvidím co bude nejlepší. Děkuji Vám.


odpovědět

Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Hrdličk

Vloženo: 4.3.2009 17:42:11.
ID: 5950.


Blani děkuji, vyzkouším to.

odpovědět

Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Olda

Vloženo: 24.3.2009 11:48:53.
ID: 6104.


prosímvás poradte mi krém do těchto šátečků, nikde nic sem nenašel a pokaždé když dělám krém lehký máslový ( základní poměr je : 1 kg pudinku a 200 g másla ) tak když přidám na dochucení rum tak už to nechce ztuhnout ani po nějaké delší době v lednici , je to jako polívka , poradte rosím.

odpovědět

    Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Jana

Vloženo: 26.3.2009 20:44:12.
ID: 6117.


No nevím, mně se ten váš krém zdá tak strašně lehký, že to musí být sám pudink. Já bych tam dala víc másla. Osvědčil se mi krém lehčený vařícím mlékem, není to bůhvíjak trvanlivé, ale je lehký, pěkně drží a snese i rum.

odpovědět

    Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Johny

Vloženo: 26.3.2009 20:47:50.
ID: 6118.


Vážený Oldo,

vím z vlastní zkušenosti, že dnešní kvalita pudinku je naprosto jiná než bývala, když jsem pudink vařil doma jako kluk. Pudink připravený z dnes prodávaného prášku je řídší než byl kdysi, o chuti se ani moc nezmiňuji. Já vám navrhuji toto řešení, nekupujte si pudink, ale uvařte si poctivý klasický základní žloutkový krém, který vaříme my cukráři. Co vy na to? Tady je receptura i s postupem -

750 ml mléko (polotučné nebo plnotučné), 0,170 - 0,200 kg cukr krupice (kdo jak má rád sladké), 0,100 kg krémový prášek (kukuřičný škrob - v obchodech jej najdete pod označením - Maizena), 0,020 kg vanilkový cukr

- !!! záměrně jsem vynechal 0,055 kg žloutky, protože při nedokonalém provaření, by mohl krém kontaminován bakteriemi salmonely !!!

- část studeného mléka si dáme stranou a rozmícháme v něm škrobový prášek (Maizenu)

- zbytek mléka a cukr přivedeme v hrci či kastrólu k varu, na chvíli odstavíme a do směsi vmícháme mléčnou směs škrobu (pokud se nám škrob nepodařilo dokonale rozmíchat a utvořili se nám hrudky, přecedíme)

- postavíme zpět na oheň a přivedeme opět k varu, je důležité krém řádně provařit - to poznáme tak, že krém nejenom zhoustne, ale zároveň nemá škrobnatou chuť

- do řádně provařeného krému zamícháme vanilkový cukr a krém vylijeme na čistý talíř nebo plech, v tenčí vrstvě nám bude rychleji chladnout
- povrch mírně pocukrujeme moučkovým cukrem - moučkový cukr se nám na krému rozpustí a zabrání vzniku tuhého škraloupu

- vychladlý krém si pomocí ručního šlehače rozšleháme dohladka a přidáme změklé máslo (na máslový krém 1 : 1, na máslový žloutkový krém 5 dílů krému a 1 díl másla)
- kdo přidá máslo tužší, mohou se mu utvořit v krému hrudky másla, pak je nutné krém v misce mírně nahřát na míse s horkou vodou, ale opatrně, ať krém nenahřejete moc

- do takto připraveného krému již můžete přidat různé přísady - např. rum, griotku ...

Tak Oldo, doufám že to pomůže a tenhle krém vám opravdu krásně zatuhne a nebude jako polévka. Kdyby bylo něco nejasného, napište.

Přeji mnoho úspěchů ve sladkém zkoumání.

S pozdravem Johny

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
Nadpis: Re: listové šátečky
Od: Blanka

Vloženo: 27.3.2009 12:28:21.
ID: 6129.


Záleží taky, kolik toho rumu do krému dáváš, když ho dáš moc, krém se srazí. Možná by se vyplatilo použít pár kapek rumového aroma...

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je úterý 12. listopadu 2019
svátek slaví Benedikt, zítra Tibor

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.