Cukrář.cz

Reklama



Téma "učni"


učni
Od: elča

10.11.2007 19:33:20.
id: 3425.


Dobrý den,ráda bych se poradila s někým kdo má zkušenosti s hodnocení učnů (známkování) za praxi.Nejsem ještě přímo mistr odborného výcviku ,ale teprve začínám ,a tak bych potřebovala vědět jak hodnotit učně(známkovat),podle čeho se řídit ,zda jen podle jejich zručnosti ,manuální práce ,nebo jak si je otestovat třeba z teorie, co vše má na hodnocení učně vliv,jestli také docházka a vztah k práci (ne jen jak vyhotoví výrobek ,ale také zda k tomu lze přičíst úklid,hygienu ,čistotu oblečení, atd...).Budu ráda za jaký koliv odkaz,děkuji.

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: ZuSka

Vloženo: 10.11.2007 22:41:25.
ID: 3429.


Zrovna jsem skončila učiliště, takže můžu povyprávět aktuálně. Naše mistrová si každý den psala co jsme dělali, známkovala nám výrobky, při práci se dívala jak si to dovedeme organizovat a jak máme uklizeno. Pak hodně sledovala jestli e nevyhýbáme práci a nezašíváme se někde. Dále jsme psali testy z teorie a také z normování. Ale těch bylo jen málo kvůli nedostatku času. Čistotu oblečení sledovala taky a hlavně dávala pozor na naše jednání s ní a ostatními. Doufám, že jsem nějak pomohla :).

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: elča

Vloženo: 11.11.2007 15:09:02.
ID: 3430.


Děkuji moc za pomoc.A také bych ještě uvítala zda mi můžete popsat konkrétnější případ (třeba jak hodnotila úspěch tzn.na známku 1a jak třeba známku za 4.-pokud i také známky padali.)Takové to zašívání přičítala také k výsledné známce?A co nechození na praxi?(např,účast pouze 3x do týdne?
Já jsem sice vyučená mohla bych to praktikovat dle naší paní mistrové(ale ta byla dost přísná ,a také jsem už trošku jiná generace .
Uvítám i další příspěvky.Hezký den.

odpovědět

    Nadpis: Re: učni
Od: zuza

Vloženo: 13.11.2007 15:05:10.
ID: 3439.


Nás paní mistrová hodnotila tak ,že přičítala samozřejmě i neúčast na praxi(pokud to nebylo s lékařským potvrzení.Ale takové ty výmluvy jako ,že nám bylo špatně a proto jmse nepřisli ,tak moc nebrala.Ale snažili jsme se chodit poctivě na praxi,protože se to pak projevovalo ,na výslené známce.O zašívačích vědělla ,takže si je hlídala.

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: Jana

Vloženo: 13.11.2007 18:23:22.
ID: 3444.


Jak se mužete vůbec na něco takového ptát???to teda nechápu,snad to je vidět,jestli se někdo někde zašívá,kdo je šikovný a kdo méňe.Podle čeho jiného by jste chtěla ty učně hodnotit....vždyť je to praxe a ta je o zručnosti...

odpovědět

    Nadpis: Re: učni
Od: elča

Vloženo: 13.11.2007 20:57:01.
ID: 3448.


Víte ,paní jano,to je sice pravda ,že se Vám to může zdát být hloupost ,ale já je opravdu musím hodnotit ,a není lehké je odměnit nebo známkovat !Je mi to jasné ,že já také na první pohled(nebo tedy praaxi ,zkušenou ,poznám tu zručnost),ale já bohužel musím také spolupracovat se školou a také především rodiči!!a těm je také někdy těžké vysvětlit ,že zrovna jejich dcera to neumí tak jak by měla,ale oni za každou cenu vidí něco jiného!!Tak ,že si nemyslím ,že je to jen o té zručnosti!!Tak se proto ptám i ostatních kdo mají takové zkušenosti ,aby jsem našla radu!!Ráda učím žáky(studenty) ,kteří mají otento obor zájem ,ale nerada bych udělala chybu.Ale i přesto i Vám děkuji za Váš příspěvek.

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: učni
Od: Hav.

Vloženo: 13.11.2007 18:41:47.
ID: 3446.


Víte Jano, jen hlupákovi je všechno jasné. Pokroky může v jakémkoliv oboru dělat jen ten kdo se ptá a zajímá se i o to, jak něco dělají jiní, zvláště když začíná. Pomáhala jsem v začátcích již mnoha kolegům a koleginím, i když v úplně jiném oboru, a jedna ze základních pouček kterou dostanou je ta, že pokud jim bude něco nejasné, nebo si nebudou jisti, tak že se mají ptát a ptát a ptát. Kdo se neptá, dělá většinou chyby, pak zmatkuje a cítí se ztracený.
A ještě jedna připomínka. Plnit své povinnosti alespoň do té míry, že se dostavím tam kde mám být, považuji za samozřejmost a základ.
Zručnost se samozřejmě dá nabýt jen praxí, ale lidé jsou různí, někdo se vše naučí ihned a pak třeba ustrne, jiný má pomalejší rozjezd, ale má zájem a pak najednou dělá velké pokroky.

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: Ivana

Vloženo: 14.11.2007 18:22:54.
ID: 3457.


Já piši ze své zkusenosti,nikdo se s námi na učnáku nepáral.Zavřeli nás do státní cukrárny,my vykulení 16-ti letí učni mezi 60-ti letyma ženskýma.Každý na vás řve jako na největšího otroka,o práci ani nemluvím,to snad s cukrařinou nemělo nic společného.Mistrová nás znala spíše podle vidění,než aby poznala kdo je šikovný.Ale během těch trí let se to vytřídilo a ona sama poznala na koho je spolehnutí a kdo je lajdák.Doma jsme si mohli stěžovat jak chtěli,ale praxi nám nikdo nezlepšil,vždyť přece učni jsou dobrá a levná pracovní síla.samozřejmě po vyučení bylo na každém kdo se kam dostal,ale dnes už si jen vždy vzpomenu na ty paní ze státní,co umí oni a co dnes já......

odpovědět

    Nadpis: Re: učni
Od: elča

Vloženo: 14.11.2007 21:18:56.
ID: 3459.


Paní Ivano,tak to je mi líto ,že máte takové nemilé vzpomínky na učení.A právě tak jak popisujete tak zrovna tak pracovat s učněma nechci,já sama mám obor velice ráda ,a také bych to chtěla předat těm co mají zájem se něčemu naučit.A proto také chci nazbírat zkušenosti o hodnocení učnů.Mnoho zdaru při Vaší práci.

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: Tomas Sedlacek

Vloženo: 14.11.2007 23:48:06.
ID: 3460.


Osobne si mysim ze hodnoceni by melo v prve rade zahrnovat primo vykon/zrucnost/dovednosti, primo umerne rocniku.
Pro znamkovani z teoretickych vlastnosti je pro studenty (nerikejme jim ucni, i kdyz se vlastne uci) urcena teoreticka cast vyuky ve skole, pokud mate hodnotit praxi, potom bych nechal teorii na ucitelich ve skole.

Umerne ke stupni studia bude asi klicovy prvek v hodnoceni, jak jinak, 15, 16 ti lety prvni tyden na praxi asi nebude mit kdovijaky "fortel", ostatne ja jsem take zpocatku delal prace ktere byly spise pro jiny obor . . ;-)

Dochazka, hygiena, obleceni, vystupovani - to jsou sice na prvni pohled podruzne veci, nicmene velmi dulezite pro budouci uplatneni. A cim vice na ne budete klast duraz, tim "kulturnejsi" a do jiste miry kvalitnejsi generaci cukraru vychovate.
Protoze pri pohovoru do zamestnani budou tyto veci rozhodovat, dovednosti jsou, bohuzel, az na druhem miste, ty nikdo v kancelari nezjisti, ale to ostatni ano.

Jeste bych rad dodal - "levna pracovni sila" -
ano, casto jsem se setkal s timto pojmem a striktne ho odmitam a povazuji za extremne neprofesionalni pristup zamestnavatelu.

Nastesti, v teto dobe kdy pocet a kvalitu vychazejicich studentu ovlivnuji (skoro uplne) pozadavky trhu prace a ne petiletkove tabulky, tento termin mizi a je mene casty. Vysledkem je nesmirne zvyseni kvality, i kdyz se projevi az tak s pristi generaci. Bavime se o ceskem skolskem systemu, nicmene pokrok za poslednich nekolik let je velky.
Diky vsem kdo na nem maji podil, i ten nejmensi.

Tomas Sedlacek

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: Ivana

Vloženo: 15.11.2007 18:25:02.
ID: 3467.


Dobryý večer,já osobně si myslim,že ve velkých výrobnách se to nikdy nezmění,jede se tam určitá výroba a nikoho nezajímá,že učni(nebo jak píšete studenti-ale tak jim stejně nikdo neříká) se mají učit cukrařině,prostě tam potřebují pomoc a tak pracují.Nevím,jestli si dokážete vůbec představit o jaké velikosti výrobny mluvím,ale tím jen chci říct,že jako učeň nemáte žádná práva.

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: Dana

Vloženo: 15.11.2007 22:40:57.
ID: 3469.


Chtěla bych napsat také svůj poznatek, já se učila před více než třiceti lety. Nikdo se nám moc nevěnoval a neřešil jestli se nám něco líbí nebo ne.Učni dnes mají velké požadavky, ale povinnosti už nechcou moc slyšet. Dělala jsem vedoucí výroby a o učně nebylo nouze. A mohu říci, že dělat mistrovou je pořádná fuška. Učit někoho kdo o to nemá žádný zájem je opravdu nad lidské síly. Jsou učni kteří nemají osvojeny ani základní hygienická pravidla. Třeba umýt si ruce po použití toalety. Myslím si, že hyg. je něco tak důležitého v potravinářství, že by to snad mohl být samostatný předmět. Kladla bych ho na první místo a pak až um. Není nic horšího než špinavý oděv, dlouhé černé nehty a boty na kterých poznáte výrobu za poslední rok. I toto jsem viděla.Taková cukrářka nemůže vyrábět špičkové výrobky. Myslím, že učni, kteří mají o prái zájem, nepotřebují nic mimořádného. A pokud přijdou na pracoviště v prvním ročníku, tak opravdu bych je nechala dělat uklízečku. Ať si sami okusí jak se čistí plechy a myje nádobí. Všechno souvisí se vším. Musí se začít od začátku. Nebo si myslíte, že dnes je jiná doba na výchovu učňů? Já jsem taky tak začínala a nemyslím si, že by mi to ublížilo, ba naopak, dodnes jsem velice opatrná na špinění nádobí.dana

odpovědět

Nadpis: Re: učni
Od: Tomas Sedlacek

Vloženo: 17.11.2007 22:47:35.
ID: 3483.


Pani Ivano, mam uplne presnou predstavu jak to chodi. Snazim se jen rici ze to neni uplne idealni.

Sam jsem take prosel nasim systemem, a ucen rovnajici se levne pracovni sile je proste neco velmi neprofesionalniho a sprosteho vuci budoucim generacim. Pokud bude vule ke zmene a pokud se najdou lide ochotni neco pro zmenu udelat, tim lepe pro toto remeslo.
Samozrejme studenti musi zacit u sebe, ja take mel na vyber kam jit na praxi, a velkovyrobna byla pohodlnou, jistou a nenarocnou (udelej tohle a tamhleto a jdi domu) volbou vice nez 2/3 spoluzaku.
A rodicu.

Jsou podniky, kde jsou lide ochotni predat svuj um a znalosti. Kdo ze studentu zvoli tuto moznost a skutecne chce byt profesional v tomto oboru, je na mnohem lepsi ceste, pro nej.

Nerad se opakuji odkazovanim na zahranici (a tim nemyslim jen USA, ostatne nyni jsem v EU), ale pro srovnani - je nekolik malo lidi, kteri jsou dobri, opravdu dobri, venuji se oboru na 110%.
a v realnem svete potom techto nekolik ma vzdy pod sebou mnoho radovych zamestnancu ktere ridi podle svych predstav, a prace celeho tymu je vizitkou podniku.
U nas mame hodne dobrych lidi, vyucenych a na zhruba stejne urovni, coz muze byt problem.

Nerikam ze system 1+radovi je lepsi nez Xdobrych, jen poukazuji na rozdily a moznosti.
Hlavne je to castecne reseni toho, ze se vzdelavaji i ti, kdo o to nemaji zajem . . .proc plytvat casem pro tyto a ochuzovat tak ty co chteji?

Souhlasim s Vasim nazorem pani Dano, cunata co nedbaji na hygienu asi nebudou dbat na vyrobky.
A umyt nadobi by si mel nacvicit kazdy . . .v kazde dobe . . .i ja jsem prosel nacvikem ;-)

S pozdravem

Tomas Sedlacek

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.