Cukrář.cz

Reklama



Téma "Fondán"


Fondán
Od: Katka

2.6.2005 12:02:14.
id: 340.


Dobrý deň. V Metre som videla práškový fondán. Dá sa z neho vyrobiť hmota na obaľovanie torty ? Ak s tým máte skúsenosti, poraďte mi, ako mám postupovať. Ďakujem.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Tomas Sedlacek

Vloženo: 10.6.2005 4:03:20.
ID: 352.



Zde je slibeny recept na Fondant urceny k potahovani dortu:

1 balicek zelatiny-1 pol. lzice
1 polevkova lzice oleje
2 polevkove lzice ztuzeneho tuku
1 kilogram mouckoveho cukru
/1 dcl fruktozovy sirup/

zelatinu rozpustte v 1 dcl vody. V mise nebo mixeru smichejte vsechny ingredience, pridejte zelatinu a zpracujte na hladkou hmotu.
Pokud nemate zmineny sirup, pridejte ztuzeny tuk.
Uchovavejte pod folii v chladnicce, pracovni plochu a valecek posypejte skobovou mouckou, jinak se bude lepit a lepit.
Na dort doporucuji tloustku platu cca. 3-5 mm silnou, tenci se trha.
Pri nanaseni na dort navinte rozvaleny plat na valecek a preneste na korpus.

Tomas Sedlacek

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Katka

Vloženo: 10.6.2005 8:56:50.
ID: 354.


Tomáš ďakujem za recept, ale už som ho mala. Mňa skôr zaujíma výroba fonánu na poťahovanie torty práve z toho práškového polotovaru :-)

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Lůca

Vloženo: 2.6.2006 20:35:25.
ID: 919.


Tome, chci se jen zeptat, je to želatina 250-260 bloom nebo agar (600-800)?

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od:

Vloženo: 8.9.2006 17:00:14.
ID: 1230.


Pán Sedláček,zhánala som recept na fondán a po dlhom prezeraní som našla tento recept.Tak som ho aj vyskúšala ale neviem prečo som to mala strašne sypké a nechcelo sa mi to spojiť.Viete mi povedať alebo niekto iný kto už má skúsenosť prečo mi to robilo?Nechcela by som zasa kilo cukru len tak vyhodiť.:o((

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: Janka

Vloženo: 11.9.2006 7:18:38.
ID: 1235.


Tak, ja som tento vikend piekla tortu na detsku oslavu a vyskušala som recept od pána Sedlačka. Musím napísať chválospev. Vyborne sa s tym pracovalo , krasne sa to farbilo, chut sa da v pohode......... skusala som už rozne hmoty, nie kupovane iba robene doma ale tato je naozaj najlepsia. Je cisto biela, co tiez velmi ocenujem:) Pred tym som skusila pouzit marcipan, aj doma som ho skusila vyrobit z mandli... mliecnu hmotu, rozne recepty, vsetky su nazlkle. Takze kazdemu vrelo odporucam skusit ten fondan:))

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: jedinečný vzdělávací projekt o reálné výživě a hubnutí www.Akademie-Zdravi.cz
             Nadpis: Re: Fondán
Od:

Vloženo: 12.9.2006 9:43:53.
ID: 1241.


Janka prosím ťa chcela by som sa naučiť aj ja robiť fondan ale povedz mi mala si ten fruktozovy sirup?ak nie tak kolko si dala miesto sirupu ztuženého tuku?prosím ťa porad mi,dakujem :o))

odpovědět

                Nadpis: Re: Fondán
Od: Janka

Vloženo: 14.9.2006 8:32:12.
ID: 1253.


Ahoj. Nemala som fruktozovy sirup. Ale v bille som kupila fruktozovy cukor a sirup som si uvarila. Myslim ze je to 1,2 kg balenie (napisem Ti vecer kolko to bolo presne) , tak to som uvarila s 1 dcl vody na sirup, iba tak od oka:)) Ale teraz mi prave kolega vravi, ze fruktozovy sirup sa da original kupit v lekárni! A tej zelatiny daj iba presne podla receptu, ja som dala trošicku viac ako lyžicu a citila som , ze keby jej bolo presne bolo by to este lepsie. Stuženy tuk pokrmovy som si tak jemne zohriala aby sa dali odmerat 2 lyžice:) Dala som Ti sem mail, tak kludne napis, keby si nieco chcela este, alebo ti mozem, poslat foto tej torty uvidis ako ta hmota vyzera :) Ahoj

odpovědět

                   Nadpis: Re: Fondán
Od:

Vloženo: 18.9.2006 10:35:44.
ID: 1265.


janka prosim ta budes taka dobra a posles mi fotku aj z komplet receptom a este aku zelatinu si pouzila lebo som videla asi tri druhy.dakujem :o))Naoplatku ti poslem moje torticky ak chces. p.lehocky@seznam.cz

odpovědět

                      Nadpis: Re: Fondán
Od: W3uZn1eB

Vloženo: 14.11.2015 22:28:21.
ID: 13139.


Hi Raj,This is a beautiful bread. The tteuxre of the bread is just perfect and looks so moist. I would love the flavor of the bread. Thank you so much for sharing with Full Plate Thursday and hope to see you next week! Have a wonderful week end!

odpovědět

                   Nadpis: Re: Fondán
Od: moncab

Vloženo: 23.11.2006 7:56:22.
ID: 1432.


Chcela by som Vás tiež poprosiť o foto tej torty .
Ďakujem.
monika



odpovědět

                   Nadpis: Re: Fondán
Od: anna

Vloženo: 31.1.2013 10:02:41.
ID: 9890.


jak se ten fondán děla??
Nemohl by mi někdo poslat recept,?

odpovědět

                      Nadpis: Re: Fondán
Od: fIa0rYCHD

Vloženo: 14.11.2015 22:56:55.
ID: 13146.


Mon pre9fe9re9 : le platine que je vois paefeitrmant bien avec le coloris de cet automne : le kaki. Je ne l'ai pas commande9 car ils ne proposent pas toutes les tailles que du M alors que je fais du S. J'attends les autres eshop

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: drdě

Vloženo: 2.6.2008 9:21:34.
ID: 4796.


ja jsem ho taky skusila a taky se mi to drobylo tak jsem přidala olej ,tuk i vodu aby to bylo vláčné a skusila jsem to vyválet šlo to perfektně,ale zatím jsem s tím nepotahovala .Budu to skoušet ve středu tak jsem zvědavá jestli to výjde.

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: Greejs

Vloženo: 6.10.2008 13:55:48.
ID: 5343.


Dobrý den želatina na ten fondán se má nechat nabobtnat?Nebo jí mám smíchat s vodou a rovnou zpracovávat se surovinami? děkuji moc za odpověď
naschle

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: marcela

Vloženo: 24.1.2009 21:58:00.
ID: 5689.


podle mě ten recept má chybu- dělala jsem ho před týdnem a ta želatina se rozpouštěla v deci vody a to deci tam chybí, proto se to rozsypalo

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: smukyto

Vloženo: 7.6.2012 8:34:27.
ID: 8694.


Nojo me taky delal jsem to podle receptu a cely se to rozsypalo

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: D4C7XwG3c4

Vloženo: 14.11.2015 22:50:34.
ID: 13144.


Woulaaa !!! Moi aussi je l'attends avec impatience cette nlvoeule collection et sans attendre bien longtemps ce sera le Platine qui rejoindra mon poignet tre8s prochainement.Pour celles que e7a inte9resse, vous pouvez remporter un bracelet Hipanema sur mon blog jusqu'au 16 septembre (collection e9te9 2012).Iris

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: SKUTA

Vloženo: 12.4.2012 15:58:10.
ID: 8597.


PICO BLBA


odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: jana bartekova

Vloženo: 2.2.2013 20:51:46.
ID: 9895.


Dobry den chci se zeptat gde muzu sehnat fondan ,bydlim v Trinci......DEKUJI


odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: rBzpI0814RG

Vloženo: 14.11.2015 22:04:10.
ID: 13131.


c1e1e1e1, nem olvastam tenagp...Te9nyleg, tf6k ugyanaz szinte mint az enye9m...Mentse9gemre legyen mondva, hogy he9t eleje9n sfclt ne1lam, no meg ebben sokat varie1lni nem lehet!Barackkal is isteni lehetett!

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: aja

Vloženo: 22.9.2006 13:46:50.
ID: 1277.


Četla jsem Váš příspěvek a bohužel Vás musím opravit.Fondán přesněji Fondánová poleva základní neni hmota,ale poleva!Polotuhé až tuhé konzistence,bílé barvy,hladká,plastická.používá se na potahování punčových dortů,žloutkových věnečků,větrníků,indiánů a při výrobě mandlové a mléčné hmoty(tzv.mandlovky).Polevu lze barvyt a dochucovat.Základem polevy je cukr,který se svaří na let,přidá se solamil-kukuřičný škrob- a poté se vymíchá do bílé barvy.Pokud jste vyučen v oboru cukrář měl by jste všechny dámy vyvést z omylu,že Fondant je hmota která se dá vyvalovat.

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: Janka

Vloženo: 25.9.2006 10:40:39.
ID: 1297.


Ten recept co sem dal pan Sedláček sa ale naozaj da vyvalat:) viem co je fondant, kupujem si hotovy a naozaj je to tekuta poleva, ale tato hmota podla receptu ma skoro taku istu chut:) Inac dakujem za recept, skusim si doma ten fondant vyrobit sama.

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: Markéta

Vloženo: 4.10.2006 14:06:59.
ID: 1323.


Moc Vás prosím o konkrétnější recept na Fondn...Kolik vcukru,vody, kukuř.škrobu?Nebo jaký je přesně recept na FONDÁN?Budu se těšit na odpověď.

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: nick_franta

Vloženo: 27.10.2006 8:25:29.
ID: 1378.


Recept,který Vám posílám jsem získal od mého tchána, profesionálního cukráře, a který s úspěchem používám dodnes. Domnívám se, že se jedná o pravý fondán (tchán se narodil v r. 1905), jednoduchý bez přísad a tedy nekazící se (lze ho skladovat neomezenou dobu). Jeho výroba je jednoduchá, ale vyžaduje trochu praxe.
Zde je recept:
Požadované množství cukru svaříme na bublinu: voda s cukrem se za stálého míchání vaří na správnou hustotu, kterou poznáme takto: do vařícího se cukru vložíme drátěné očko cca 1 cm velké, ve kterém se po vyjmutí vytvoří cukrová blána. Fouknutím do blány v očku se vytváří bublina. (První bod, který vyžaduje praxi - správné určení hustoty je základem úspěchu.)
Takto svařený cukr zchladíme ve vodní lázni. Aby se na povrchu nevytvořila krusta skropíme povrch cukru pár kapkami studené vody (namočíme ruku pod studenou vodu a jejím otřepáním nad horkým cukrem povrch skropíme).
Zchlazený cukrový sirup mícháme (třeme - do hmoty vmícháváme vzduch, dělají se bublinky hmota z počátku charakteristicky praská a postupně bělá) vařečkou tak dlouho, až z průhledného sirupu vznikne bílá fondánová hmota.
Pokud jste vše dělali správně, hmota zhoustne tak, že je dále nemíchatelná (konzistence jako v pralinkách). Tuto hmotu pak trošku opatrně naředíte (případně obarvíte) a použijete jako polevu. Uschnutím poleva získá matný povrch, je nepřekonatelně jemná a netvoří se na ní krusta.
Pokud není fondán naprosto hladký, byl cukr moc dlouho vařen, pokud se Vám nepodaří sirup umíchat do bílé fondánové hmoty, byl cukr z plotny odstaven moc brzy. Pokud vám cukr při míchání zbělá, hmota je dostatečně jemná, ale nepodařilo se vám, aby zcela zhoustla, lze ji jako polevu bez problému použít, ale po zaschnutí se napovrchu vytvoří slabounká krusta, která ale není na závadu.
Ve všech případech možného neúspěchu, lze pokus od začátku opakovat.
A konečně i v případě, že si s tímto (vzásadě zcela jednoduchým) receptem neporadíte, zůstane Vám curový sirup, který jistě dokážete v kuchyni zužitkovat.
Přeji Vám hondě úspěchu, a pamatujte: praxe se získává opakováním.

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: Jitka

Vloženo: 26.12.2006 18:25:34.
ID: 1543.


Dlouho jsem si přála ,udělat si ho doma sama.Na věnečkách je nejlepší.Žádné náhražky tolik nevyniknou.Letos jsem ho udělala podle Vašeho receptu a Hurá,povedl se na poprvé.Doma ho mají moc rádi.Udělám si nový na Velikonoce na bílkové kuřátka.Mockrát děkuji za radu.

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: Tonka

Vloženo: 10.1.2009 19:25:13.
ID: 5636.


Torty polievam len týmto fondánom. Skúšala som asi už všetky falošné marcipány, ale fondánu sa nevyrovnaju.Len je to pracné. Tortu musím polievať 3-4krát, hlavne boky.

odpovědět

                Nadpis: Re: Fondán
Od: uhdmmaZy

Vloženo: 14.11.2015 22:16:23.
ID: 13134.


When I visited a frined in Slovakia I had a Horseradish sauce. I hate horseradish but my frined told me that it was not like real horseradish so I ate it and found it very pleasant. Is this a very mild taste?

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od:

Vloženo: 19.7.2012 2:22:37.
ID: 8972.


tady tento recept je spravny, jsem cukrarka tak to muzu potvrdit. Tady je to opravdu popsano bezvadne
a posledni veta pokud se to nepovede je pravdiva-praxe se ziskava opakovanim.


odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: 7scmEfrNE1

Vloženo: 14.11.2015 22:21:59.
ID: 13137.


Znova sul nad zlato' a davam 5* i kdyz jsem recept mainklo osulila', protoze jsem nemela doma vsechny ingredience a k tomu nase ditko nema rado palive (dale jsem pouze sladkou papriku). Vsichni byli nadseni bohatou chuti!

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: mags

Vloženo: 29.10.2006 14:07:41.
ID: 1383.


Tady se ale jedná o potahový fondán jak je uvedeno v názvu (fondán na potahování dortů) a je
opravdu určen k vyvalování a potahování třeba dortů. Takže není třeba nikoho vyvádět z omylu.

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: mivojti

Vloženo: 11.7.2011 15:05:04.
ID: 8162.


Já bych to jenom malinko upravil, při výrobě fondánu se nepoužívá solamyl ani kukuříčný škrog - Gustin, Solamyl je škrob bramborový, ale škrobový sirup - glukóza což je podstatný rozdíl.

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: 7J8NKcxzAkK

Vloženo: 14.11.2015 22:20:42.
ID: 13136.


Tak ještě 4 tfddny supertěžke9 kanone1dy do kotravnove9ho kontinua a potom zavle1dne ve vakuu pobledž ženevske9ho jezera božskfd klid. Sokratovy kvartony se pak budou až do jara vzpamatove1vat a zacelovat re1ny, ktere9 utržilo od zběsilfdch vědců, kteřed v honbě za chime9rou Higgsova bosonu rozbedjely kvartony po milif3nech při každe9 giganticke9 sre1žce. De1 se očeke1vat, že tělesne9 pozůstatky po Higgsovi nakonec najdou. Musejed, nened vyhnuted: zachove1ned idolu SM je předkaz nejvyšed. Ale co? Stare1 moudrost přece ředke1: všechno špatne9 je jednou pro něco dobre9.Třeba to i vědcům jednou dojde. Ať žije KMV!

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: tomas

Vloženo: 4.11.2012 15:11:33.
ID: 9722.


máš tam chybi

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: žužu

Vloženo: 19.2.2013 16:56:49.
ID: 9945.


ty taky

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Monika

Vloženo: 13.2.2014 13:00:02.
ID: 10435.


Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se dá fondán nějak skladovat, např. v mražáku a jak dlouho vydrží? Děkuji za radu.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: sandrejka

Vloženo: 11.11.2006 15:18:56.
ID: 1411.


Robila som recept od p. Sedláčka, ale sa mi nepodaril. Hmota sa mi trhala, vů bec sa nedala rozvaľkať a nie ešte preniesť na tortu. Poradí mi niekto presný postup, Ďakujem

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: sandrejka

Vloženo: 2.12.2006 16:14:07.
ID: 1470.


Dík za radu. Vyskúšam to. Robí sa na Slovensku kurz umeleckej cukrárčiny a koľko stojí.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Jana

Vloženo: 5.7.2007 14:06:16.
ID: 2334.


Jsem teprve začátečnice, takže zkouším kdeco-ale s tímto receptem jsem moc nepochodila....(((. Hmota se mi lámala, špatně se s ní pracovalo-takže skončila v koši((.Určitě, pokud se udělá tak, jak má být, má velkou výhodu v tom, že je čistě bílá.Ale neporočuji, pokud byste z ní chtěly dělat např. růžičky či jiné ozdoby-je určena asi jen na to potažení dortu....předstva, že bych měla sníst růži z této hmoty, mě moc nenadchla....Kde jsem udělala chybu....a nebyla jsem jediná-viz. výše...?Asi jsem nepochopila, jak přidat želatinu....má se rozpustit ve studené vodě a hned přidat k ostatním ingrediencím nebo se má nechat chvíli nabobtnat nebo mírně zahřát s vodu na plotně....?Myslím, že tam nastala chyba.Ale každopádně i přes jeden nevydařený pokus tento recept nezavrhuji, má jistě své výhody, ale MARCIPÁN ze sušeného mléka je o hooodně chutnější a lépe se mi sním pracovalo (to je můj názor, nikomu jej nevnucuji)....

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Vilča

Vloženo: 21.8.2007 13:55:01.
ID: 2789.


Jestli se jedná o recept pana Tomáše,tak ten jsem vyzkoušela,je super!! V září budu dělat svatební dort potahovaný,tak jsem nechtěla nic ponechat náhodě a fondant jsem si zkusila vyrobit,ale protože je do září ještě čas,tak jsem si vyrobený fondant obarvila a udělala jsem si z něj r ůžičky,lístky.Postupovala jsem přesně podle receptu,fruktozový sirup jsem nahradila ztuženým tukem mírně rozehřátým,želatinu jsem rozmíchala v mírně vlažné vodě,chuť fondantu se mi zdá v pohodě.(to je také jen můj názor,který nikomu nevnucuji)

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: olča

Vloženo: 21.8.2007 21:05:35.
ID: 2792.


Kolik jste prosím dávala toho ztuženého tuku místo fruktozy?děkuji.

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: Vilča

Vloženo: 27.8.2007 13:06:54.
ID: 2827.


Přesně jak je to psáno v receptu 1dcl.

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: kkkfeu5Aa5g

Vloženo: 14.11.2015 22:30:15.
ID: 13140.


What a delicious gfree bread! I like how you lareyed the batter with the cinnamon mixture. Thanks for sharing this recipe with the Hearth and Soul Hop.BTW, I am also a gfree. I am glad to find another source of gfree inspiration and am your latest follower.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Vladimír

Vloženo: 7.7.2007 0:59:50.
ID: 2347.


Pravý fondant (fondán) slouží k potahování, nikoliv k tvarování ! Uvádím originální recept, starý snad 100 let : 25 - 30dkg krystalového cukru svaříme s 0,25l vody na řetěz ( z drátku uděláme malé očko, ponoříme je do vařícího se cukru a foukneme do očka, uvolní se roztavený cukr v podobě za sebou jdoucích kapiček - řetězu). Odstavíme a pokapeme lžičkou 4% octa, necháme vychladnout. Studené třeme - nejprve je bílý, řídký, pak bílý a tuhý. Pak zase řídne. Jakmile zase začne houstnout, dáme na chladnou desku a spojíme v bochánek. Dá se uchovával ve sklenici s víčkem. Před použitím dáme do rendlíku, nahřejeme, přidáme příchuť, příp. potravinářské barvivo(breton) a rychle natřeme např. na punčový dort. Pracnější, ale uspěšně odzkoušené !

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Miriam

Vloženo: 7.7.2007 20:41:11.
ID: 2353.


ahoj,podle K2 neni nicim nahraditelna,je to nadherna hmota se kterou se jeste lepe pracuje.Barvi se na krasne pastelove barvy a krasne se z ni tvaruji ruze..

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: ell

Vloženo: 1.8.2007 16:06:44.
ID: 2592.


muzete mi prosim nekdo poradit,kde se da na netu koupit fondanova hmota?rada bych synovci udelala orginalni dort,ale nemuzu hmotu nikde sehnat:o(dekuji...

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Ala

Vloženo: 1.8.2007 18:39:20.
ID: 2595.


Dobrý den podívejte se na nabídku od firmy Fiala je i tady na těchto stránkách .

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: ell

Vloženo: 1.8.2007 19:44:29.
ID: 2596.


dekuji za upozorneni,ale bohuzel to prodavaji jen ve velkem mnozstvi.Mne by stacilo jen tak 1kg.nevim co bych delala s 5kg kbelikem.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Hav

Vloženo: 1.8.2007 19:55:59.
ID: 2599.


Mám pocit, že zde zaměňujete 2 různé hmoty, a to fondán - polevu (jako se používá na větrníky a pod.) - to bude asi ten plastový kyblíček s 5 kg a potahovací fondán, mezi který by se asi dala přiřadit i výše zmíněná hmota K2, která je dražší, prodáva ji firma Fiala a je super.

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: ScX2CARGNu

Vloženo: 14.11.2015 22:30:19.
ID: 13141.


Lub.Kan, 29/05/2013 v 14:23 Byli jsme zde s manzelkou a myislm ze muzu mluvit za oba kdyz reknu ze spokojenost. Vyber se spousty lekci, takze si kazej vybere co mu sedi.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Soptík

Vloženo: 22.8.2007 12:59:47.
ID: 2798.


jak píše Tomáš Sedláček recept, poradí mi někdo?
Želatina se asi uvaří a nechá z tuhnout ,že? a když nemám sirup tak kolik toho ztuženého tuku?
Děkuji

PS: jaký je rozdíl mezi tímto receptem a klasickým mandlovým těstem = sušené mléko, + cukr moučka + máslo nebo olej + mandlové aroma? - když jsem dělala tento tak se mi to hodně sypalo - drolilo, nechtělo se to rozválet ani pod igelitem, trhalo se

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: madlenka

Vloženo: 22.8.2007 18:24:27.
ID: 2801.


ahoj, já dávám 1:1 sušené mléko plnotučné a moučkový cukr a k tomu trošku aroma ( když mám tak přidám i škrobový sirup) . Aby se to spojilo přidávám po troškách vodu. Opatrně aby to moc nezřídlo. M.

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: pavlinka1961

Vloženo: 27.6.2012 8:24:00.
ID: 8730.


ja delam marcipan podle video nahravky z internetu.400g pol.sus.mleka,400g ml.cukru,sladke mandlove aroma,trochu oleje a vodu podle hustoty,delam si ho trochu mekci rado vysycha.Pripadne si pri dalsim spracovavanim namacim ruce ve vode s kapkou oleje.

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: LUSISEK

Vloženo: 7.4.2009 18:59:13.
ID: 6212.


tO JE RECEPT JEN NA TAKOVOU CUKROVOU HMOTU ALE MANDLOVÉ TĚSTO( MODELOVACÍ HMOTA MLÉČNÁ) JE CHUTOVĚ LEPŠÍ JDE LÍP ZPRACOVAT A POKUD SE VÁM TO DROLÍ PŘIDEJTE TROŠIČKU VODY

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: 6CRvaqMH

Vloženo: 14.11.2015 22:09:42.
ID: 13132.


If you are short on time a quick shortcut to a good Horseradish sauce is this, get a can or two of Campbells Country style gravy and add 3-4 taenbspools of horseradish (to taste) to each, not as good as from scratch but fine!! Enjoy!!

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Helena

Vloženo: 26.8.2007 22:32:13.
ID: 2823.


Já tam nemůžu nic najít, jak se to přesně hledá? Jsou tam reklamy, diskuze, kuchyně, nějaké recepty atd., ale o pečení dortu a zdobení nemůžu nic najít.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Soptík

Vloženo: 27.8.2007 20:08:36.
ID: 2837.


taky jsem nic nemohla najít :-(

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od:

Vloženo: 23.3.2008 12:00:55.
ID: 4384.


Fondán se doma dá udělat docela kvalitní, s použitím glukózy kterou koupíte pod označením glukopur. S tímto fondánem se pracuje dobře, je jemný.
Na množství cukru se dává 20% glukózy. Jinak postup je podobný jako u škrobového sirupu.

Karlos.


odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: AdriM

Vloženo: 3.10.2008 11:49:28.
ID: 5334.


Prosím vás, do fondánové polevy na větrníky se přidává kulér, do polevy na punčové řezy se nepřidává nic? Anebo se může zředit s vodou? Děkuji mockrát!

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Jana 2

Vloženo: 3.10.2008 16:31:15.
ID: 5336.


Zředit vodou určitě,a my tam dáváme pouze červenou barvu.O ničem jiném nevím

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od:

Vloženo: 18.2.2009 23:28:25.
ID: 5864.


Dá se někde zakoupit již hotový fondán,a kolik může stát.
chci je na větrníky a na věnečky,díky.


odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od:

Vloženo: 21.2.2009 15:25:16.
ID: 5881.


já ho kupuju vpekárně cena je 40 kč za kg ,doma přidáte trochu vody rozehřejete a máčíte věnečky .mají ho v každé pekárně.

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: Pavla

Vloženo: 28.2.2009 8:27:44.
ID: 5921.


a to myslíte pekárnu,kde se peče a nebo,kde se jen prodává?

odpovědět

       Nadpis: Re: Fondán
Od: cernacb

Vloženo: 23.11.2009 10:01:18.
ID: 7087.


drží Vám pěkně, mě pokaždé druhý den hmota zeřidne a vpije se do větrníků.

kde dělám chybu ?

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: Faly

Vloženo: 2.4.2012 21:09:10.
ID: 8572.


moc naředěné vodou. Vody se dává jen opravdu málo. A navíc se dává až po rozehřátí.

odpovědět

             Nadpis: Re: Fondán
Od: LucrVqhhCX

Vloženo: 26.5.2012 3:37:10.
ID: 8660.


I was wondering if you had the plans for this buggy im lonoikg to built a go kart like this. everywhere ive looked are not the look im lonoikg for and this is exactly what ive been trying to build. Thanks, Bryan Doncaster

odpovědět

          Nadpis: Re: Fondán
Od: oKK2KpET408i

Vloženo: 14.11.2015 21:45:04.
ID: 13128.


jojo, ne1kresy jak z Verneovek:-). A zitra sem hodim jeste samizdat z 80.let, kde jsou i nejkae cesty od HudeÄŤka atd., at to mame komplet - Vlk me paradne vybavil. Ja bych rad na cely tento vikend...pok

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: jola

Vloženo: 31.5.2009 22:18:18.
ID: 6471.


ahoj může mi někdo říct než potáhnu dort fondánovou hmotou může být dort namazaný krémem, nebo čímkoliv? čokoládou? nerozteče se jako marcipán? drží na něm krém?

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Hav

Vloženo: 1.6.2009 10:24:37.
ID: 6472.


Z osobní zkušenosti bych nedoporučila cokoliv, ale tzv. buttericing - dá se dohledat na internetu - je to krém s velmi malým množstvím másla a ztuženého pokrmového tuku, trochy mléka a velkého množství moučkového cukru. Tím jsem hotové korpusy jen jemně potřela a pak jsem dala fondanovou hmotu (K2). Po svatbě takto udělané dortíky vydržely několik dní v ledničce bez úhony. Nedávno jsem jen něco zkoušela a podmázla jsem krémem s pudinkem a hmota pak měla tendenci vlhnout, po vyndání z ledničky se orosila - prostě to nebylo ono.
Jinak jsem svatební dort před svatbou neměla v ledničce, ale v chladné místnosti, takže problémům s orosením jsem tím předešla.

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Johny

Vloženo: 1.6.2009 11:28:42.
ID: 6474.


Pod fondánovou polevu se nejčastěji používá zavařenina, nerozteče se jako marcipán.

Fondán je poleva velmi citlivá na vlhkost, na to dávajte pozor!

Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: dagmara

Vloženo: 4.9.2009 13:59:50.
ID: 6856.


Dobrý den, jsem zde nováček. Mám dotaz. Prosím zodpoví mi někdo? V receptu od pana Sedláčka se uvádí - balíček želatiny - o jaký druh želatiny se jedná? V drogerii mi nabídli pouze želatinu dortovou a želatinu aspikovou. Děkuji za radu.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Jiřina

Vloženo: 9.11.2009 21:03:26.
ID: 7046.


Vše je o potahovém fondánu, má někdo recept na fondán, z něhož se vyráběly fondánové salonky-vánoční buď bílé nebo barevné, ochucené?

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: fondant

Vloženo: 2.3.2010 7:28:28.
ID: 7332.



Ja si delam fondant " po domacku". Je to rychle a levne. V mikrovlnce si rozehreji (rozspustim) marshmallow. Vypada to jako hmota na indianky.Potom pridavam praskovy cukr az se mi utvori bochanek. Pracuji s nim na na vale posypanem cukrem. Az je testo hladke tak jej vyvalim a potahnu s nim dort. Dobre se barvi

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: vomOSQmkA

Vloženo: 26.5.2012 8:45:12.
ID: 8668.


Marek napsal:Tipy a triky: 1.kdyz grujelite (nebo konzumujete tepelne neupraveny) oloupany ananas, nikdy nepouzivejte stejny nuz na krajeni kury a na krajeni porci. Ananas bude stipat v koutcich ust. Nuz, ktery pouzijete na odstraneni kury, odlozte a vezmete jiny na krajeni porci.2. Zkuste udelat marinadu z lzice medu a pul deci rumu nebo dobre whisky. vymachejte v ni porce ananasu a grilujte. Pri podavani prelijte zbytkem marinady.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: fondant...

Vloženo: 23.4.2010 10:29:37.
ID: 7468.


Fondán z marshmallow není fondán. Z marshmallow je jen hmota z marshmallow. Nemůžete tvrdit takové hlouposti.

odpovědět

Nadpis: Deli tyčinky
Od: Zdenek

Vloženo: 2.12.2011 11:29:48.
ID: 8357.


Kdo poradí hmotu na Deli tyčinky, stačí základ bez arom atd.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Karlos

Vloženo: 9.12.2011 21:40:13.
ID: 8364.


Zdeněk? Což takhle si přečíst složení? Pak zjistíte, že je to celkem neřešitelné, protože recept vám nikdo nedá. Předpokládám že je v tom cukr, gluk, syrup, suš. bílky, emulgátor, ztuž. tuk, nebo margarn,
mléčná syrovátka nebo tak něco. Jak ty suroviny a v jakém poměru ale spojit správnou technologií, aby z toho byla přesně ta hmota? Taky mě zajímají recepty na pendreky, lékořicové kostičky, kofilu, různé tyčinky a bombóny, ale je to výrobní tajemství a hledat někoho kdo vám to sdělí....to je prakticky zbytečné. Ono sehnat informace k cukrovinkářství obecně je celkem problém. Pokusničit doma můžete, ale zabere to hodně času a vyhodí se tím dost surovin.

Karlos

odpovědět

    Nadpis: Re: Fondán
Od: Zdenek

Vloženo: 16.1.2012 20:07:32.
ID: 8392.


Na kofilu recept mám.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: KOFILA

Vloženo: 18.3.2012 16:37:09.
ID: 8534.


zdenek
mohl byste mi prosím sdělit recept na kofilu?

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Werča

Vloženo: 26.3.2012 14:18:56.
ID: 8551.


Dobrý den, chci se zeptat. Fondán mám na dort potáhnout až když je krém ztuhlý nebo dřív? Mockrát děkuji za odpověď.

odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Dotaz

Vloženo: 28.4.2012 9:28:02.
ID: 8625.


Může se místo tamtoho sirupu použít třeba med?


odpovědět

Nadpis: Re: Fondán
Od: Petra

Vloženo: 28.4.2012 17:48:40.
ID: 8626.


Dobrý den, už několikrát jsem se pokusila o fondant (téměř stejný recept jako uvádí pan Sedláček). Konzistence byla na první pohled výborná, ale pokaždé mi při ochutnání "křupal". Netuším, čím to je, cukr už jsem zkoušela přesívat i přes nejjemnější sítko, co jsem sehnala. Mohl byste mi někdo, prosím, poradit, čím to je a co s tím mám dělat? Děkuji=)

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je sobota 25. května 2019
svátek slaví Viola, zítra Filip

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.