Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Fondán'

Od: nick_franta

Vloženo: 27.10.2006 8:25:29

Recept,který Vám posílám jsem získal od mého tchána, profesionálního cukráře, a který s úspěchem používám dodnes. Domnívám se, že se jedná o pravý fondán (tchán se narodil v r. 1905), jednoduchý bez přísad a tedy nekazící se (lze ho skladovat neomezenou dobu). Jeho výroba je jednoduchá, ale vyžaduje trochu praxe.
Zde je recept:
Požadované množství cukru svaříme na bublinu: voda s cukrem se za stálého míchání vaří na správnou hustotu, kterou poznáme takto: do vařícího se cukru vložíme drátěné očko cca 1 cm velké, ve kterém se po vyjmutí vytvoří cukrová blána. Fouknutím do blány v očku se vytváří bublina. (První bod, který vyžaduje praxi - správné určení hustoty je základem úspěchu.)
Takto svařený cukr zchladíme ve vodní lázni. Aby se na povrchu nevytvořila krusta skropíme povrch cukru pár kapkami studené vody (namočíme ruku pod studenou vodu a jejím otřepáním nad horkým cukrem povrch skropíme).
Zchlazený cukrový sirup mícháme (třeme - do hmoty vmícháváme vzduch, dělají se bublinky hmota z počátku charakteristicky praská a postupně bělá) vařečkou tak dlouho, až z průhledného sirupu vznikne bílá fondánová hmota.
Pokud jste vše dělali správně, hmota zhoustne tak, že je dále nemíchatelná (konzistence jako v pralinkách). Tuto hmotu pak trošku opatrně naředíte (případně obarvíte) a použijete jako polevu. Uschnutím poleva získá matný povrch, je nepřekonatelně jemná a netvoří se na ní krusta.
Pokud není fondán naprosto hladký, byl cukr moc dlouho vařen, pokud se Vám nepodaří sirup umíchat do bílé fondánové hmoty, byl cukr z plotny odstaven moc brzy. Pokud vám cukr při míchání zbělá, hmota je dostatečně jemná, ale nepodařilo se vám, aby zcela zhoustla, lze ji jako polevu bez problému použít, ale po zaschnutí se napovrchu vytvoří slabounká krusta, která ale není na závadu.
Ve všech případech možného neúspěchu, lze pokus od začátku opakovat.
A konečně i v případě, že si s tímto (vzásadě zcela jednoduchým) receptem neporadíte, zůstane Vám curový sirup, který jistě dokážete v kuchyni zužitkovat.
Přeji Vám hondě úspěchu, a pamatujte: praxe se získává opakováním.


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.